Täby IS - Viggbyholms IK 1-0 (0-0)
Lördag 6:e maj 2006, kl 13.00 Tibblevallen

Den länge efterlängtade derbymatchen mot Täby IS kunde spelas i bländande solsken inför en 115-hövdad publik på Tibblevallen. Bägge lagen var för säsongen nyekiperade och alla, spelare, ledare och publik var inställda på en strålande underhållning. Alla som hade sett fram emot spänning och dramatik fick dock se en första halvlek, som i bästa fall var värd en gäspning. Inte ens en enda målchans kunde lagen prestera och det var först efter det att Viggan fått sitt röda kort som alla insåg att det nu måste kämpas och äntligen blev det match.
Åter var det, som sagt, dags för Viggan att åka på ett rött kort, sedan Victor Stenberg i 22:a fått sitt första gula kort, efterföljt av ett nytt i den 28:e, vilket medförde rött kort och utvisning. Det var Viggans tredje röda kort på fyra matcher och alla inser väl nu ganska snabbt att Viggan inte kommer att vinna några matcher från utvisningsbåset.

Andra halvleken bjöd däremot på mycken dramatik, även om det dröjde ett bra tag innan chanserna dök upp. Med en man mindre formerade Viggan om sig till en 4-3-2 uppställning och pumpade kavat på framåt, vilket också höll på att ge resultat. Efter 67 minuters spel lägger Daniel Breeze en perfekt passning in i straffområdet som Max Stjernfelt på halvvolley skjuter stenhårt över, vilket var matchens första egentliga målchans. Två minuter senare peggar Patrick Öberg upp för en av sina patenterade frisparkar. Med uppbringandet av sin hela längd lyckas dock Mattias Andersson i TIS-målet tippa bollen i ribban och på returen är Håkan Roswall hårfint nära att ta hand om (se bild).
Patrick har nu visat, att han med rätt elevationsvinkel, är kapabel att göra mål även på avstånd överstigande 40 meter. Även om det är svårt att spela mot ett lag med endast 10 man, så blev nog Täby IS ganska förvånade över den dristiga inställning som Viggan visade upp. Men Viggan , å sin sida, hade den otacksamma uppgiften att spela mot 12 man. Om man får tro de kommentarer som gavs på läktaren, måste matchens domare inte tillhöra några av de bättre i serien. Ständiga avblåsningar för både det ena och det andra förstörde matchrytmen och då flesta besluten inte gick de rödas väg, uppstod en kraftig irritation på planen och framförallt på läktaren.

Första noteringen, under avdelningen för målchanser för TIS, var en nick över i 80:e. I den efterföljande minuten lägger Mikael Houlst en perfekt passning till Jonas Pasthy, som ensam med Mattias Andersson dessvärre inte lyckas få bollen över dennes stortå. Ett lätt lyft och det hade stått 0-1 mot ett då förmodligen rätt frustrerat Täby IS. I den 84:e tar Martin Persson ett enkelt skott från Kenneth Italiener och två minuter senare lobbar Denny Nordén utanför Martins målram, sedan den senare hade befunnit sig frestande långt ut. I den första övertidsminuten fälls Jonas Fonseca varför den boll som så småningom rullade in bakom Martin dömdes bort. Matchen hade fram till 90 minuterslaget varit ganska jämn och kunde med lite tur/otur ha slutat hursomhelst. Men efter att ha spelat helt jämnt med TIS under utvisningstiden, började Vigganspelarnas krafter att successivt tryta med kulminering under tilläggstiden, vilket TIS utnyttjade obarmhärtigt. Trötta ben och hjärnor gjorde nu att trycket var enormt när Vigganspelarna formligen gick på knäna och man undrade just var domaren hade hittat sina fem minuters tillägg. Så, efter fyra minuters tillägg avgörs matchen, lite grymt för Viggans del, sedan Jonas Fonseca missat en glidtackling vid kortlinjen och därmed gett Vedad möjlighet att ur nästan ingen vinkel alls få iväg bollen tillräckligt hårt för att den skulle träffa bortre stolpens insida och rulla in i mål. Matchen var avgjord!

Med tanke på att Viggan spelat med endast 10 man under hela 62 minuter, så måste man känna att ett oavgjort resultat inte skulle ha varit helt fel för den heroiska insats som gjordes, men som matchen utvecklade sig på slutet och det övertag som Täby IS ändå fick, måste man ändå tillstå att det var ett ganska rättvist resultat. Trots ett starkt mittfält med ett nästan hermetiskt tillslutet försvar, orkade Viggan till sist inte stå emot övermakten, men en stor eloge skall ges till det heroiskt kämpande Viggan, där spelare som bl a Nordine Baraka, Patrick Öberg och Kalle Olsson m fl ordentligt fick bekänna färg.

Gula Örnen


Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4

Laguppställning
Martin Persson
Kalle Olsson
Tom Gyldorff
Patrick Öberg
Nordine Baraka
Kennie Roswall
Håkan Roswall (k)
Karl Stenberg
Fredrik Karlsson
Max Stjernfelt
Victor Stenberg
Jonas Fonseca, avb
Mikael Houlst, avb
Joachim Thunström, avb
Jonas Pasthy, avb
Daniel Breeze, avb

Målgörare
-

Gula kort
Kennie Roswall (32:a)
Patrick Öberg (72:a)

Röda Kort
Victor Stenberg (v22:a, v28:e)

Domare
Andreas Ohlsson, HD
Youssef Bennani, AD
Håkan Pettersson, AD

Matchens Viking
Nordine Baraka

Bild 5

Publik
115 personer