Viggbyholms IK - Turebergs IF 2-2 (1-1)
Måndag 15:e maj 2006, kl 20.00 Hägernäs IP

Hela 83 personer hade trotsat den kyliga majkvällen för att få se Viggan krossas av slåttermaskinen Turebergs IF nere på Hägernäs IP. Nordicbet hade dessutom spätt på farhågorna genom att sätta högsta oddset hittills: 8,40 - 6,90 – 1,10. Tureberg, som vunnit alla sina inledande matcher och skaffat sig en förkrossande målskillnad på hela 19-2, måste ha känt ett visst favoritskap inför matchen. Med två man avstängda, Peter Dahlgren och Victor Stenberg samt att Kalle Olsson, Nordine Baraka, Kennie Roswall och Patrick Öberg hade ringt återbud matchdagen på grund av skador och sjukdom, ställdes Veronese inför en synnerligen svår uppgift. Inför sina mannar förklarade dock Veronese lugnt inför matchen, att om vi bara kan hålla tätt bakåt under de första 30 minuterna, så kommer Tureberg att bli riktigt frustrerade. Men alla måste ta sitt ansvar och ge järnet i varje kamp, då kan vi faktiskt vinna.” Så var ungefär förutsättningarna inför matchen.

Viggan inleder överraskande piggt och har under de första 8 minuterna skaffat sig ett litet grepp om matchen och hade även två icke helt ofarliga hörnor. Men efter dessa 8 minuter skaffar sig Tureberg ett farligt läge, men skjuter riktigt ordentligt utanför. Detta var inledningen till en kraftfull offensiv från Turans sida. Detta till trots, svarar Viggan med en del giftiga uppspel och vid ett sådant, så är man ytterligt nära att ta ledningen efter det att en i Tureberg fått en riktigt snedspark, som målvakten med nöd och näppe fick fingrarna på uppe i krysset och kunde tippa tilll hörna. På denna hörna håller sig den alltid livsfarlige Håkan Roswall framme och nickar ner mot stolproten, men målisen hinner precis dit och tippar till ny hörna. Detta tilldrog sig i den 31:a matchminuten och var så här långt det farligaste som kunde uppbringas i målväg för något av lagen. Två minuter senare är Joachim Thunström nästan helt solo efter det att Mikael Houlst släppt fram en intelligent passning. Turebergs tryck gav dock upphov till flera kontringslägen för Viggan samtidigt som backlinjen hade gjort det till en livsuppgift att hålla rent framför Martin Persson i målet.
Den dåliga planen tillät dock ej något skönspel från något av lagen och rensningar var oftast den bästa medicinen, även om en del sådan hamnade i fel händer ibland. I den 40:e kunde emellertid Håkan Roswall på bästa brassevis sätta en äkta bicycletas i nät efter framspel av Max Stjernfelt och Viggan hade inte bara lyckats hålla tätt bakåt, utan man hade dessutom tagit ledningen. Men säg den glädje som består. Endast tre minuter senare lyckas Turan kvittera efter en hel del tveksamheter i Viggans bakre upprensningsarbete. På håll såg det ut som ett ganska onödigt mål. 1-1 i halvlek och Tureberg måste ha känt sig ganska förbryllade.

Den andra halvleken bjöd på ännu mer spänning och dramatik. Tureberg förde spelet men Viggan svarade hela tiden för giftiga motangrepp samt fredade sig rejält genom ett mycket uppoffrande försvarsarbete. CG Kjellander från TIS sammanfattar på vår hemsida: “Grattis Viggan till en riktigt bra match! Roswalls mål (och Max inspel), men framför allt suveränt av backlinjen att hålla matchen ut med så många borta. Billberg var en klippa.” En dag som denna är det mycket svårt att framhäva någon enskild spelare. Det var det totala kollektivet som steg fram och gjorde en heroisk insats. Men man måste särskilt nämna Tom Gyldorff, Jonas Fonseca och inte minst Peter Billberg för deras enorma kämpainsats när Tureberg tryckte på som värst. Tureberg må ha vunnit skottstatistiken stort, även om de flesta skotten gick långt utanför eller över, men det var nog Viggan som hade de giftigaste chanserna.
I den 58:e minuten träffar Tureberg dock ribban, vilket nog var den fetaste chansen. Den lättfotade Mikael Houlst, som säkert tillryggalade motsvarande två varv kring jorden, under sina exkursioner på Turebergs planhalva, lät sig inte nedslås av målvakten Jocke Kennes ständiga kommentarer “låt han springa han orkar inte mer snart”. Men ack vad han bedrog sig, men det kan ju inte vara så lätt att veta, om man inte sett Houlst i aktion tidigare. Vid en av Houlst utflykter i Turebergs straffområden drabbas han av ett oväntat framfall och på ett sådant sätt, att domaren Mikael Carlsson bestämt pekar mot straffpunkten. Håkan Roswall, som tidigare varit framgångsrik exekutor, stegar fram och skjuter mitt på målvakten. Dessbättre lämnar denne retur, varvid Håkan kvickt är framme med huvudet och ger Viggan ledningen igen, nu med 2-1. Detta var i den 63:e minuten. Två minuter senare har Viggan ett jätteläge att öka på ledningen och det var säkert tre man som strax utanför mållinjen försökte få en fot på bollen, men alla missade. I den 71:a har Roswall trängt sig helt igenom backlinjen, men tvingas välja ett lobbalternativ innan målvakten hann fram. Lobben blev av, men missade dessvärre stolpen och det här var ytterligare en helfet chans för Viggan att öka på ledningen. Tureberg, som i sin tur känner ett jättetryck på sig att kvittera, pressar nu på allt vad tyglarna håller och i den 82:e lyckas dom, ånyo, kvittera på vad som från andra sidan syntes vare ett ej alltför farligt läge. Jonas Pasthy ,som under sin korta sejour under slutskedet av matchen, gör en riktigt bra insats och kunde med lite tur ha blivit matchvinnare då han satte hastighetsrekord i kamp om bollen. Endast 100-delar skillde från att kvällen skulle ha blivit hans och Viggans.

Tureberg har gjort en väldigt bra analys av matchen på sin hemsida och vi tillåter oss att saxa några rader därifrån för att ytterligare belysa matchens komplexitet:
“Viggbyholm blev första lag att snuva Tureberg på poäng i seriespelet, detta efter 2-2 på Hägernäs IP. Vi hamnar i underläge två gånger sedan Viggans store spelare Håkan Roswall lyckats med en bicycleta sent i första halvlek och sedan satt returen på sin egen straff en bit in i andra. Båda gångerna får vi slita hårt för att kvittera och genom två mål av Micke T får vi med oss en poäng. Viggan sliter, spelar enkelt och efter förutsättningarna, rensar bort ett stort antal bollar, man kontrar till sig ett par chanser i den andra halvleken och lyckas vid en sådan få till en straff som ger 2-1-ledning. I övrigt farliga på flera fasta situationer. Dålig plan, spelare som saknas, en motståndare som de flesta väntar sig ska vinna, det är bara att gratulera, Viggan gör det bra och verkade nöjda med poängen.”

Viggan har nu spelat fem matcher varav tre med endast 10 man på planen. I dessa har vi förlorat två samt spelat en oavgjord. Med elva man på planen har vi vunnit en samt spelat en oavgjord mot vad som måste anses vara seriens bästa lag. Man kan inte tolka det på annat sätt än att framtiden är vår.