Viggbyholms IK - FC Järfälla 1-2 (0-0)
Tisdag 16:e maj 2006, kl 20.00 Hägernäs IP

Bottenrekord vad gäller temperatur och publiktillströmning uppmättes vid matchen mellan Bilagan och FC Järfälla den 16 maj. Endast 9 huttrande åskådare hade letat sig ner och termometern måste ha dallrat strax över nollstrecket. FC Järfälla kom med ett mycket vuxet lag och enligt Veronese så var fem man med från deras A-uppsättning i startelvan. Väl medvetna om detta ställde Bilagan också en synnerligen stark trupp på benen.

Första halvlek inleddes ganska piggt och Lillpastan kunde redan efter 5 minuter få se sin kanonrökare från högerkanten ta i ribban och ut (se bild). Ytterligare 7 minuter senare är Lillpastan där igen, men denna gång skjuter han över i ett annars mycket bra läge. Oscar Guldfot sprang snabbt över gräsrötterna på vänsterkanten och kom så pass nära att han kunde se målvakten i vitögat, detta till trots sköt även han över. Detta inträffade i den 15:e minuten och endast tre minuter senare kan Viggan, efter ett mönsteranfall, se Lillpastan avsluta med att skjuta över. Den målchans som emellertid tilldöms den största möjligheten att ge Viggan ledningen tillhörde nog Victor Stenberg, som i den 31:a är ren på vänsterkanten men väljer fel sida av stolpen när han skall till att avsluta.

Andra halvlek var om möjligt ännu kallare och få voro de som hade hunnit tina upp efter halvtidssnacket. En som hade gjort det var Gevat Skapi, som redan efter 4 minuter tvingas rädda ett friläge. 0-1 kommer strax efter i den 51:a sedan alla i Viggan slutat springa, ivrigt upplysande domaren om att det var offside. Viggans bästa chans dyker dock upp i den 53:e då Guran Grauers skjuter utanför i ett för honom ypperligt läge.
Guran är även inblandad i nästa målmöjlighet som äger rum i den 56:e då han i totalt samförstånd med Rulle Rundgren utövar ett passningssamarbete som var imponerande. Dessvärre blev slutresultatet endast en hörna. Likaså i den 60:e är Guran inblandad, ehuruävensom han missar möjligheten att ge Viggan en kvittering på den hörna som tilldömdes.
Dagens händelse inträffar dock i den 63:e då Gevat tvingas till en reflexräddning av sällan skådat slag. Med endast en hand lyckas han freda det öppna målet, sedan han tvingats till ett helt annat håll än den bana bollen tog. Jubel i busken! Men det var inte över. Räddningsreturen går till en helt fri Järfällare, som drar i för kung och fosterland. Men från bakgrunden dök Krutov Erlandsson upp med en hastighet som överskred den tillåtna på bollplaner. Mitt i steget träffas Krutov på vristen av det skott som precis avlades och genom Krutovs driftiga ingripande ändrades bollens riktning till den grad, att det tog kristallklart i den bortre stolpens insida och gick ut. Närmare mål än så går det inte att komma.

Krille Krokodil har dock möjlighet att lyfta mungiporna i den 65:e då han efter förspelet till ett mycket bra Vigganläge skjuter resolut över. Andra halvlek kan inte tillmätas någon av de bättre i Viggans historia, då orken eller inställningen avtog med kvadraten på den tid som återstod. Det var tämligen avslaget, åtminstone sett från en åskådares vinkel. Detta motsägs inte av att Järfälla ökar på till 0-2 i den 85:e minuten. Detta väckte emelletid delvis Viggan, för i den 86:e har man 3-4 tillfällen att försöka få in bollen, vilket dessvärre endast räckte till en hörna, men ytterligare ett tillfälle gavs på retur, då ett jätteskott avfyrades men utan resultat. Matchen avslutas i den 87:e då Houlst som släppts in, kunde spela fram Lillpastan som gjorde processen kort genom att slå in 1-2.

Första halvlek speglades av ett piggt och ofta konstruktivt spel med avancerade passningar, där backlinjen och mittfältet var riktigt övertygande i sina roller, där namn som bl a Suddens, fastnade på näthinnan. Guran Grauers gjorde alltigenom en mycket bra match innan krafterna tog slut. Kalle Stenberg övertygade liksom lillbrorsan Victor. Rulle och Zeke stod upp bra under större delen av matchen. Krutov, som kom in i manegen i den andra, gjorde en av sina bättre matcher på sistone. Gevat var mycket stabil och räddade från fler baklängesmål. Början av andra halvlek var också ganska hyfsad innan tandlossningen tilltog, för ett mer tandlöst spel har inte setts på länge. Sett till målchanser, borde matchen slutat minst oavgjort, men det uddlösa anfallsspel och det i övrigt likstela spelet, som under långa stunder visades upp i andra halvlek, gjorde att matchens utgång blev som den blev.