Viggbyholms IK - Huvudsta IS 2-1 (0-0)
Måndag 22:a maj 2006, kl 20.00 Hägernäs IP

Ryktet om Huvudstas tillkortakommanden var bitvis överdrivet. Trots att man ligger sist i tabellen, utan någon vinst, visade man så mycket liv att man ofta, särskilt under första halvlek, ställde till en del farligheter framför Diffen & Co. Första halvlek kommer väl inte att bli ihågkommen som någon av de största insatserna i Viggans historia. Men det fanns lite ljusglimtar. Gonne inleder i den 9:e med ett farligt skott som tippas till hörna. Lillpastan har ett mycket bra läge i den 22:a, men gör en dubbel Tuplov och på tredje varvet så har bollen tydligen flyttat på sig litet. Krizze nickar över i den 27:e efter en frispark. Guran Grauers skickar i den 28:e fram Lillpastan som i ett bra läge skjuter utanför. Sudden, som ånyo gör en bra insats, slicar i ett ypperligt läge och är nära att träffa hörnflaggan. Krille skjuter stenhårt i den 35:e, men ett ben dyker upp och hindrar oss från nätkänning. Diffen, som såg ny friserad ut på håll, håller på att få en mittbena i den 43:e, då han respektlöst slänger sig framför fötterna på en framrusande Huvudstaspelare. Men som vanligt reste sig Diffen. Två som stod fram lite extra under första halvlek var Guran Grauers och Krutov Erlandsson som svarade för extraordinära insatser. Den illustre Guran Grauers som var riktigt pigg och kreativ och satte många myror i huvudet på Huvudstaförsvaret. Krutov Erlandsson gjorde en av sina bästa matcher på länge och fick idel ädel lovord från den vanligtvis överrepresenterade gnällbänken på läktaren.

Andra halvlekens inledning höll på att sluta riktigt illa i den 46:e, då en Huvudstaspelare i helt fritt läge skjuter förvånansvärt mycket utanför. Fem minuter senare skjuter Gonne bollen nästan i mål, men dessvärre icke. I den 55:e minuten drabbas en av Huvudstaspelarna av den sk Nolltoleransen. Han säger på skämt till sin medspelare “Passa nästa gång din j-a f-tta!” Rött kort blev det för det uttalandet. Detta bereder mark framåt för den hittills så ineffektiva Vigganmaskinen. Strax efter har Lillpastan två ypperliga tillfällen att ge Viggan ledningen genom mycket alerta skott, men bägge renderar endast i hörnor. I den 58:e har Viggan så tre chanser att spräcka nollan men inget vill sig. Åskan Sundström, som gör en av sina bästa matcher på länge, kommer i ett bra läge för skott men som dessvärre går utanför. I den 60:e spelar Guran fram till Sudden Sundin, som i ett mycket bra läge, lyckas skjuta lite för löst och lite för utanför. Den alltid vindsnabbe Lillpastan är åter framme i den 64:e och placerar skottet vid stolproten, men inte ens det hjälpte, målisen hann dit. Gonne spär på med en chans minuten efter, men utanför. I den 72:a spelar Åskan suveränt fram till Danilo Niklasson, som hårfint skjuter över ribban. Det är mycket Viggan nu, ehuruävensom detta inte hindrar Huvudsta från att bedriva sporadiska självmordsattacer inne i Viggans försvarsområde. Så äntligen får Viggan utdelning på alla sina chanser. Det är Guran Grauers, som självständigt drar sig fram på högerkanten, avvaktar och så småningom även rycker fram mot mål och avslutar kallblodigt med att sätta lädret i den bortre stolpens insida. Kallt och elegant!

Det fanns inget på himlen som antydde att denna kväll skulle sluta på ett otrevligt sätt, trots SMHIS förvarningar om ihållande regn på kvällen. Detta till trots så inträffar det som inte får inträffa. En av de kortare backarna i Viggans försvar lägger i den 90:e minuten en passning, till den för kvällen mycket bollbegåvade Diffen, som drabbas av Montezumas hämnd när han ser att passningen inte direkt är avpassad för honom, utan för en dold Huvudstaspelare. Trots ett djärvt ingripande tvingas Diffen få åse hur Huvudsta i matchens sista minut gör 1-1. Besvikelsen på läktaren är av sådan grad att ett antal psykoterapeuter måste inkallas. Men efter avspark så drar Krutov Erlandsson av en rökare som dinglar ner i Huvudstas straffområde, där en hetsande Gonne Gonzalo tvingar backen att rensa undan bollen medelst en nick. Nicken var så perfekt, att den överrumplade både den ditsprungne Gonne samt skytten Krutov, men framförallt målvakten, som fick se bollen dala ner i en perfekt båge över den senares fingrar, under ribban, in i mål. Slutställning 2-1 och strax därefter blåste domaren av matchen.

Ja, vad säger man om en sådan match? Ett mer måleffektivt Viggan skulle kunna ha gjort processen kort med Huvudsta, men det viktiga var att vi fick med oss tre poäng och den positiva trenden för Viggan håller i sig. Många bra enskilda insatser, men där lagkollektivet inte riktigt nådde upp till vad det normalt kan åstadkomma. Pluspoäng till Guran Grauers för den första halvleken och pluspoäng för Åskan Sundströms aktiviteter under den andra.