Viggbyholms IK - Djurgårdsbr. FC 1-1 (1-0)
Söndag 28:e maj 2006, kl 14.00 Hägernäs IP

Serieledarna denna gång, Djurgårdsbrunns FC, hade innan dagens match 6 vinster och endast en förlust (1-6 mot Tureberg, samma lag som vi spelade 2-2 mot för en tid sedan), varför det förelåg en viss respekt inför motståndarna. Var den fina insatsen mot Tureberg endast en engångsföreteelse, eller är Viggan bättre än vad tabellplaceringen visar...? Många, 92 stycken personer, hade därför letat sig ner till Hägernäs IP för att få visshet. Men många hade nog en hel del farhågor kring dagens väderspänningar. Skulle det bli regn eller inte? Blåsvarta moln ramade in Hägernäs IP under hela matchen, men över planen rådde frid och solsken, ända tills matchen var över, då regnet föll lagom till slutsignalen.

Viggan inledde mycket starkt och piggt, något som fick Djurgårdsbrunnarna att se ut som rundningsmärken under de första 10 minuterna, innan de kom in i matchen. Viggan var riktigt ettriga och Jonas Pasthy lyckades ofta glida fram på sin högerkant och oroa försvaret i DFC. På vänsterkanten höll den rappe Jocke Thunström bra fart och var ytterst nära att förgylla dagen i den 22:a efter en mycket fin framspelning från Mikael Houlst. DFC, som kännetecknades av tyngd och stort fotbollskunnande, har sitt första bra läge i den 24:e, men skjuter högt över. Peter Dahlgren, som gör en av sina bästa matcher i Viggan, är i den 32:a ända inne i målgården hos DFC men skottet tar på en försvarande back.
Minuten efter är Houlst endast millimeter från att göra mål, efter en fin framspelning från Thunström. Minuten efter fälls han i straffområdet och domaren blåser straff, som Håkan Roswall stensäkert sätter i mål (se bild) och Viggan leder, liksom mot Tureberg, med 1-0. Efter ledningsmålet tappar en del spelare i DFC humöret och måste lugnas av sina medspelare. En direktreplik till domaren “Va i h-e blåser du inte för?” fick passera utan gult kort, något märkligt med tanke på Nolltoleransens hårda efterlevnad i övriga matcher. I detta läge var DFC helt i obalans och hade vi bara kunnat utnyttja detta läge, så skulle vi kunnat ha avgjort matchen här.
Första halvlek kännetecknades mest av Viggans pigga spel och DFC´s giftiga fasta situationer. Tunga, välriktade frisparkar satte Viggans försvar på svåra prövningar, men den nya Maginot-linjen som visades upp idag, var kompakt och ointaglig. Peter Billberg på högerbacken gör också en av sina bättre matcher liksom Tom Gyldorff på vänsterkanten, som med sina kvicka brytningar och snabba uppspel utmanade DFC´s mittfält. Mittlåset med Kalle Olsson och Peter Dahlgren var odyrkbart. Martin Persson i målet var säkerheten själv och agerade mycket övertygande. Victor Stenberg och Kennie Roswall gjorde en riktigt bra match i mitten med hjälp av Håkan Roswall och yttermittfältarna Pasthy och Thunström som var riktigt på bettet. Houlsts ständiga löpningar på topp lär säkert ge försvaret en hel del stumma ben imorgon.

Andra halvlek inleds med ett betydligt försiktigare spel från Viggans sida, där man noga bevakade sin sköra ledning. DFC´s stora styrka låg som sagt i de fasta situationerna och i den 62:a slår man en frispark från högerkanten, som i en Benderliknande kalabalik framför Vigganmålet nickas in via stolproten, lite överraskande och lite för enkelt, 1-1. Alla som trodde att DFC:arna skulle ta slut efter en halvlek hade gjort en missbedömning. Dom var betydligt kvickare i benen än förväntat, trots att många säkert var 20-25% tyngre och mer kompakta än Vigganspelarna. I den 65:e är Houlst mm ifrån att bli helt fri med målet, men målvakten hinner precis ta bollen vid den förres fötter. Kennie Roswall och Victor Stenberg växer ju längre matchen lider och gör ett synnerligen bra jobb i mitten, med fördelning av bollar till höger och vänster och Viggan tar mer och mer över spelet även om det inte syns på måltavlan. Houlst är exempelvis ytterst nära att bryta igenom i den 86:e men välter inne i straffområdet.

En som tog för sig alltmer under andra halvlek var Thunström, som dessvärre åkte på en riktig pärla inne i straffområdet och de lärde tvistar ännu huruvida detta inte skulle ha medfört ytterligare en straff för Viggan. Nu får Thuna bära sitt minnesmärke i form av en riktig blåklocka under hela veckan, men en straff borde det ha varit värt. Den som fick straff däremot, var Robert Veronese, som efter att lite för högt ha kommenterat händelsen i straffområdet, fick lämna båset. Hursomhelst, i den 85:e skjuter Thuna ett stenhårt skott som med näppe räddas och på returen är Houlst framme och skjuter lika hårt, men utanför. Viggan har nu avgörandet i sina egna händer och pressar på ordentligt under slutminuterna, men skall man hinna? Peter Dahlgrens skott i den 88:e, som var ett av de hårdaste denna dag, förväntades av alla att det skulle gå i mål, men ett backben räddar precis på mållinjen. DFC avslutar matchen med att skjuta hårfint över och det hade inte varit roligt om den bollen gått in.

Sammanfattningsvis kan man väl säga, om än med röda ögon, att denna match var Viggans och att tre poäng inte på något sätt skulle ha varit orättvist, med tanke på det spelövertag som vi hade under större delen av matchen. Ånyo gör Viggan en stabil insats och spelar stundtals en mycket fin och kreativ fotboll och sett till händelserna i tidigare matcher, så skulle en placering lite högre upp i tabellen inte varit helt felaktigt. Dessvärre känner nog mången att vi blev lite snuvade på segern, men det positiva som består är att vi börjar få ihop ett riktigt bra lag som ger allt i alla situationer. På lördag väntar ett revanschsuget Vaxholm på Vaxö IP´s nya konstgräsmatta, efter att man torskat mot Hässelby med 4-0. Med det publikstöd som nykomlingarna Vaxholm brukar ha, lär vi få visa samma takter som idag om vi skall kunna ge dem en riktig match.