Viggbyholms IK - Täby IS 2-2 (1-0)
Måndag 5:e juni 2006, kl 20.00 Hägernäs IP

Det länge emotsedda heta derbyt mellan Bilagan och Täby IS höll på att frysa inne på ett svinkallt Hägernäs IP. Vissa källor hävdar att termometern var nere under 7 grader (plus dock).
När spelet väl kom igång startade Bilagan som vanligt piggt och alert. Diffen, som skyllde på att hans tröja var för liten fick dock tänja på sin lekamen i den 13:e då han medelst en väl inövad fotparad lyckades freda Vigganmålet. I övrigt hade nog Diffen det ganska lugnt nere på sin torva under denna halvlek, då det mesta av spelet ägde rum kring mittcirkeln eller på Tissarnas planhalva.
Efter en kvart blixtrar dock Viggan till ordentligt när Lillpastan medelst en väl uträknad passning försåg Tjalle med en delikat framstickare som Tjalle omvandlade till 1-0, genom att enkelt lägga bollen i TIS-målisens högra hörn. Detta skedde i den 16:e minuten och endast två minuter senare så hade Gonne en fet chans att öka på ledningen, men hindrades till sist av en utrusande målvakt. Viggan har bra kontroll på matchen och spelar ömsom en ganska fin fotboll, där alla jobbar som ett kollektiv. Detta oaktat tillåts ändå TIS att ha en del boll men lyckas ändå inte skapa något av vikt. I den 28:e har Viggan ett mycket bra anfall där Åskan löper fram på högerkanten (se bild) och avslutar med skott som emellertid går utanför. Jonas antecknas för ett bra skott i den 36:e, men det går över, liksom det gör för Gonne sedan han framspelats av Lillpastan i den 38:e. De sista fem minuterna av halvleken verkar Viggans krafter att tryta och man tvingas backa hem och försvara sig, dock utan att något allvarligt inträffar. Backlinjen i Viggan var ytterst stabil under första halvlek där bl a Rulle skötte sig riktigt bra och tillsammans med Krutov, Krisse och Zeke bildade de en helt ogenomtränglig semipermeabel hinna där bak. Åskan var riktigt på hugget denna dag med många uppoffrande löpningar, liksom Vicke som fanns överallt och aldrig gav upp. Med lite mer flyt så hade Gonne och Lillpastan kunnat få med sig några baljor hem. Det fick dock Tjalle som lyckades göra enda målet under halvleken och även var farlig under andra tidpunkter under matchen.

Andra halvlekens inledning blev en ganska avvaktande och seg tillställning där Viggans alerthet avtog, vilket bjöd in Tissarna i matchen. Även om Tissarna hade mycket boll så var det ändå Viggan som var mest konstruktiva även om det fanns undantag, som t ex i den 75:e, då Diffen (fortfarande med för trång tröja enligt honom själv) tvingas till ett bra ingripande. Tissarna hade uppenbarligen bestämt att man skulle ha en poäng med sig från matchen och i den 77:e så får dom det, sedan Krizze desperat försökt få en tå på bollen på mållinjen utan att lyckas. Två minuter senare kontrar dock Viggan genom att Vicke lirar fram Lillpastan, som efter ett bra löp drar iväg en rökare i flykten, som dessvärre går en bra bit över. Minuten efter har Tissarna tre automatskottsförsök i följd och då verkade det lite darrigt i den nu semipermeabla hinnan där bak. Viggan uppträder nu väldigt frustrerat och förvirrat och har släppt in Tissarna inte bara i matchen utan även i försvarsområdet. Detta till trots kontrar man skickligt i den 83:e, där Åskan Sundström piggt sätter bollen högt upp i nätet och alla andas ut. Vi har ändrat ett instabilt 1-1 till ledning 2-1 och nu var det bara 7 minuter kvar att hålla ut. Men uppenbarligen räckte inte orken till ordentligt för när endast tre minuter återstod lyckades Tissarna kvittera och en surmulen stämning lade sig över Hägernäs IP. Så nära tre poäng det ändå var.

Symptomatiskt för denna match var att Viggans krafter sinade i slutet av bägge halvlekarna vilket också blev avgörande för slutresultatet. Detta är något att tänka på när det gäller träningsnärvaro och egen underhållning av hälsan, särskilt nu under sommaren. Bättre kondition och vi hade enkelt fått med oss tre poäng denna afton.