Viggbyholms IK - Rinkeby AIF 1-2 (1-0)
Onsdag 7:e juni 2006, kl 20.00 Hägernäs IP

Ja, mycket skall man vara med om innan öronen faller av. Matchen mot Rinkeby fick det mesta att falla av.

Inför en icke oansenlig publik (97 personer) som letat sig ner i duggregnet skulle Viggan visa varför man tagit så många pinnar mot topplagen som man gjort. Dessvärre fick man under den första kvarten se ett ganska tillbakapressat Viggan, som dock stod emot bra med ett utomordentligt försvarsspel, där Peter Dahlgren och Kalle Olsson svarade för mittpartiet och Tom Gyldorff och Patrick Öberg stod för flankförsvaret. Efter denna inledande, rätt svettiga kvart, kunde dock Viggan lyfta positionerna och i den 20:e erbjöds Patrick Öberg ett lysande tillfälle att ytterligare förbättra sitt frisparksmålsprotokoll. Och vad gör karln? Jo, han sätter sin tredje frisparksbalja, otagbart för målisen och Viggan tar ledningen med 1-0.
Med målet i ryggen kunde Viggan nu ta för sig mer framåt och i den 30:e är Joachim Thunström ytterst nära att spä på målskörden i en nickduell med målvakten, där Thuna går vinnande ur striden. Dessvärre fick han bollen alltför långt till vänster för att han skulle få öppet mål. En beslutsam back dök emellertid upp bakifrån och lyckades rädda till hörna, som blev resultatlös. Viggan har ett bra grepp om matchen och ledningen känns säker, även om Rinkeby i slutminuterna lyckas skapa två halvchanser, där Martin Persson i Viggan-målet får slänga sig på en rikoschett, som tagit på ett Vigganben och ändrat riktning. Egentligen ingen farlighet, men det var tur att Martin var på hugget. Tom Gyldorff avslutar halvleken med att rensa bort ett halvgiftigt läge på vänsterkanten.

Första kvarten i andra halvlek var ganska avvaktande och domaren började nu intressera sig mer för vad Vigganspelarna hade för sig, vilket bl a resulterade i att Mikael Houlst fick ett gult (59:e) och Patrick Öberg ett (67:e). Som om detta inte skulle vara nog fick även Peter Dahlgren ett (73:a) sedan domaren tyckte att han dröjde för länge med en inspark. Det var nu uppenbart att domaren lyssnade mer på vad Rinkebyspelarna sade, än vad hans eget omdöme sade honom. På läktaren spred sig en irriterad stämning över de till synes ganska ensidiga avblåsningarna för frispark som drabbade Viggan, ofta frammanade av Rinkebyspelarnas teatraliska konster och orationsteknik. I den 72:a lyckas dock Jonas Pasthy komma igenom på högerkanten, utan att någon blåste, men skottet täcktes till hörna. Två minuter senare kommer matchens fetaste chans (74:e) när Jonas Pasthy och Joachim Thunström kommer helt fria med målvakten och där Jonas avslutar med skott, som dessvärre gick alltför högt över. På bilden nedan kan man se vilket fett läge det var. I den 76:e lägger Peter Billberg in ett väl avpassat inlägg som går bakom målvakten, touchar den första stolpens utsida, för att sedan gå parallellt med mållinjen. Hade den inte nuddat första stolpen kunde den väl tagit i den bortre stolpen och in. Nu fick Thunström se chansen gå honom förbi, mitt framför näsan på grund av den ändrade bollbanan.

Irritationen över domarens petighet börjar nu ta sådana former att stämningen är ytterst laddad på läktaren. Först får Rinkeby en frispark i den 80:e, som man skjuter rakt genom muren, men där en vaksam Martin Persson är på vakt. Minuten efter får man sedan en straff, som ännu ingen vet varför den dömdes. Återigen påverkades domaren av de högljudda Rinkebyspelarnas vädjanden och här sjönk respekten för domaren till Kelvins nollpunkt. Man tror helt enkelt inte att det är sant, men man blir snart varse då Rinkeby kvitterar (se bild) till 1-1.
Det fanns inget som tydde på att Viggan skulle släppa den till synes kassaskåpssäkra ledningen och utan hjälp från domaren hade denna match fått ett betydligt trevligare avslut. Detta höll också på att hända i den 88:e, då Houlst är ytterst nära att hinna före målisen i kamp om bollen, men dessvärre skiljde någon tusendel. Vi det här laget hade domaren börjat få slut på kort, då han under den första halvleken främst koncentrerat sig på Rinkebys sägandes och görandes, men i den andra helt gått över till att utse Viggans spelare till syndabockar, vilket Tom Gyldorff och Carl Zenzén fick kvitto på i sista spelminuten. Matchklockan visar på 90+1 minuter när Tom Gyldorff oförstående fick emotta sitt, sedan han och en Rinkebyspelare turats om att dra i varandras tröjor. Trots detta tilläts Rinkebyspelaren att avsluta sin löpning med ett rungande skott. Därefter, tar domaren upp pipan och blåser frispark strax utanför straffområdet. Antingen dömer man väl fördel eller så dömer man frispark? Carl Zenzén får sitt gula därför att han ställer sig framför bollen. Detta brukar alltid ses mellan fingrarna och varning brukas utdelas om man förhindrar en slagen frispark när man befinner sig närmare än 9 meter till bollen. Märkligt domslut. Dessutom lyckades domaren få oreda på det sätt som varningarne utdelades då ingen bredvid uppfattade vad han gjorde. Det sista som händer i matchen är att frisparken slås och den tar på någon lycklig/olycklig spelare och ändrar riktning, vilket helt ställer Martin i målet. Man får gå ända tillbaks till de gamla grekerna för att hitta ett mer tragiskt slut på ett drama än detta. På nio minuter ändras resultatet från 1-0 till 1-2.

En subjektiv bedömning är att Rinkeby snackade till sig segern i denna match och det är svagt av en domare att inte kunna stå upp mot dessa orala påtryckningar.

Gula Örnen


Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9

Laguppställning
Martin Persson
Kalle Olsson
Tom Gyldorff
Peter Dahlgren
Patrick Öberg
Mikael Houlst
Joachim Thunström
Nordine Baraka
Håkan Roswall (k)
Peter Billberg
Victor Stenberg
Kennie Roswall, avb
Jonas Pasthy, avb
Daniel Niklasson, avb
Carl Zenzén, avb

Målgörare
Patrick Öberg

Gula kort
Joachim Thunström (16:e)
Mikael Houlst (59:e)
Patrick Öberg (67:e)
Peter Dahlgren (73:e)
Tom Gyldorff (90:e+1)
Carl Zenzén (90:e+1)

Röda Kort
-

Domare
David Persberg, HD
Daniel Persberg, AD
Jan Sörälv, AD

Matchens Viking
Patrick Öberg

Bild 5

Publik
97 personer