Viggbyholms IK - Hässelby SK 1-3 (1-2)
Söndag 11:e juni 2006, kl 14.00 Hägernäs IP

Förra veckan var det 7 grader (plus) när vi spelade, vilket kanske bättre skulle ha passat oss denna dag då termometern stod och dallrade på 28 grader. Ånyo ett toppmöte för Viggan, där vi var väl medvetna om den minuskvot vi innehar mot Hässelby från tidigare säsonger: (2004: 1-1, 0-6. 2004: 2-2, 2-6).

När domaren blåste till spel var det snabbt Hässelby som först fick tag i taktpinnen, även om det var Nordine Baraka som avlossade det första skottet i matchen, vilket skedde efter 4 minuters spel, även om skottet nu lätt togs om hand av Tom Allard i Hässelbymålet. Däremot var Hässelbys chans minuten efter väl så fet, då inlägget från vänster får slås in precis framför Martin Persson i Vigganmålet, men där tursamt nog ingen Hässelbyare fanns på plats. Bättre lyckas man dock i den 10:e, då ledningsmålet för Hässelby slås in. Trots att bara 10 minuter av matchen hade gått, hade man en obehaglig känsla av att det här inte var Viggans dag. Uppenbart satt Rinkebymatchen både i huvudet och benen hos Vigganspelarna, för det såg ganska segt ut och den tidigare så vattentäta backlinjen hade upprepade gånger besvär med de hypersnabba Hässelbyspelarna och då bl a nr 11, Sulleman Baren och nr 20 Ayad Jalood.
Håkan Roswall är dock ganska nära att kvittera bara tre minuter senare, men nicken går just över ribban i ett annat ganska bra anfall. Dessvärre är det dock Hässelby som för spelet och skapar chanser, som exempelvis i den 19:e då man skjuter utanför. Ännu ett läge uppstår i den 20:e då en Hässelbyare kör en Bollywoodrövare i Viggans straffområde, men den för dagen väldigt rådige domaren, Jorge Hernandez, genomskådar filmsekvensen och dömer gult kort för denna audition. Även om denna chans uteblev för Hässelby, så känns det osmotiska trycket obehagligt påtagligt och det är en stor befrielse när Viggans målspottare nr ett, Håkan Roswall, i den 24:e kan lägga bollen i Hässelbys nätmaskor. På bilden syns när Håkan just släppt iväg skottet och man kan höra rasslet nere i målvaktens vänstra hörn. 1-1 och ett litet hopp tänds att även Viggan skall tända till, men så blev dessvärre inte fallet. Istället skjuter Hässelby i ribban och ut i den 30:e, men Martin Perssons handskar fanns där utifall skottet skulle ha gått lägre. Bättre lyckas dom i den 37:e då man efter en hörna kan få in 1-2, sedan det fanns en hel del betänkligheter i Viggans rensningsarbete framför Martin. Förmodligen bidrog värmen och Rinkebymatchen till denna avslagna insats från Viggans sida, vilket måste ha varit den blekaste halvleken hittills under säsongen. Det fanns dock vissa ljusglimtar, men annars fanns det inte många glädjemoment.

Till den andra halvleken görs vissa inbyten. En förmodad uppsträckning i halvtid bör ha bidragit till den uppryckning som nu kunde skönjas i de röda leden. Håkan Roswall är åter framme i den 49:e, men nickar över, vilket snabbt kvitteras av Hässelby med ett skott just utanför, bara två minuter senare. I den 53:e är Håkan framme igen och har ett bra läge i straffområdet, men en uppvaktande back gör att Håkan tappar fotfästet, vilket även kan ses på en av bilderna nedan. Nu börjar man känna igen Viggan igen och flera farliga anfall radas upp, dock utan resultat, men man försöker ändå. Dessvärre läggs lite sordin på stämningen i den 63:e, då en Hässelbyare med en bicycletas lyckas få in 1-3, vilket var det sista man önskade sig just då. Fem minuter senare är Joachim Thunström inne i straffområdet och får på en stenhård pärla, som målvakten med nöd och näppe tvingas göra hörna på, där Jonas Pasthy på en retur skjuter över. Samme Jonas Pasthy svarar i den 75:e för dagens bästa passning, som går direkt in i straffområdet och friställer en framrusande Mikael Houlst, som helt fri dessvärre misslyckas med skottet, som går över. Det var nog matchens bästa målchans, men millimetrarna var inte på Houlsts sida. Viggan jagar nu desperat en reducering och flyttar upp mycket folk i anfallszonen och lyckas även skapa tryck på Hässelby. Trots tre mål i baken måste ånyo en eloge utdelas till Martin Perssons säkra spel i målet, där bl a hans räddning på en frispark i den 80:e var högkvalitativ. I den 81:a spelar Thunström fram Kennie Roswall, som dessvärre får skottet för högt och för snett. Tre minuter senare är Mikael Houlst ytterst nära att nicka in ett reduceringsmål på en fint slagen frispark från Thunström. Matchen slutar 1-3 vilket var helt rättvist sett över hela matchen och i Viggan var man nog mer besviken på sin egen insats än på resultatet. En eloge till domaren, Jorge Hernandez, som hade ett bra grepp om matchen.

Första halvleken var som sagt en av de mest avslagna halvlekarna hittills och för att citera Veronese så “var det ingen som ville vinna matchen idag.” Efter att ha sett nio matcher, där egentligen endast matchen mot Rotebro kan nämnas i samma sammanhang, var det lite av en besvikelse att man inte kunde känna igen den kvalitetsstämpel som tidigare symboliserat Viggans spel. Nu väntar Bromsten borta på lördag och vi får då hoppas att vi inte gör samma misstag, som Sverige gjorde mot Trinidad och Tobago i går, och underskattar jumbon Bromsten. Det är ytterst viktiga poäng vi slåss om då och Bromsten har endast förlorat sina matcher med ytterst små marginaler, vilket gör denna match till en riktig utmaning.