Bromstens IK - Viggbyholms IK 2-1 (1-0)
Lördag 17:e juni 2006, kl 16.00 Bromstens IP

Inför matchen mot tabelljumbon Bromstens IK, var det nog säkert många som redan diskonterat de tre poängen. Själv tillhörandes baissefalangen, hade man själv redan tagit ut förlusten i förskott, vilket mildrade effekten när domaren så småningom blåste av matchen. Bromsten, som innan matchen hade fixat till tre oavgjorda och resten uddamålsförluster, så när som 2-4 mot Rinkeby och 1-3 mot TISarna, hade allt att vinna, vilket dom även gjorde. Viggan, som vid seger, skulle kunnat ha distanserat många av lagen under, saknade i sin startelva bl a Martin Persson i målet, Tom Gyldorff, Kalle Olsson, Patrick Öberg, Jocke Thunström, Victor Stenberg, som var allmänt frånvarande i Tyskland eller annorstädes. Efter diverse återbud kunde vi dock ställa 13 hårfagra ben på planen, där f.ö. Martin Brogren gjorde en bejublad återkomst i manegen.

I 28 graders värme började så matchen med att Bromsten genast fick tag i taktpinnen och redan efter 4 minuters spel kunde man skjuta in 1-0 i Gevats bortre hörn, sedan vi missat markering av deras vänsteryttermittfältare. Tre minuter senare lyckas Gevat dock bryta ett bra Bromstensanfall, men det osmotiska trycket bibehålles av Bromsten under den första kvarten. Så småningom börja Viggan komma till liv och i den 25:e spelar Kennie Roswall fram en spurtande Håkan Roswall, som sånär hann fram med tån. Men det är mycket Bromsten, ja alltför mycket, och det är ofta oroligt framför Gevat i målet, då Bromstens mittfält och forwards är ständiga orosmoment.
En som slet som en skållad bisonoxe denna dag var Nordine Baraka, som också bör ha tappat flera kilon denna dag, vilket förmodligen även skedde när han i den 31:a skjuter en frispark hårfint över Bromstens ribba. Dagens delikatess stod Jonas Pasthy för, när han i den 35:e lägger en perfekt passning från högerkanten in i straffområdet, där såväl Håkan Roswall som Mikael Houlst hade samlats. Håkan, som stod längst ifrån, ser det öppna målet hägra, men en felskruvad dobb eller liknande, gör att skottet går över det vidöppna målet. Det var en synnerligen fet chans för Viggan att ordentligt komma in i matchen.
Dagens begivenhet var dock när ledarbänken upptäckte vilka kastegenskaper som Håkan Roswall även besitter, något som kom att flitigt användas under de tillfällen när Bromstensburen belägrades. Så, i den 40:e kastar Håkan ända in i straffområdet, vilket både överrumplar Bromsten och sätter dom i knipa. David Rundgren som kommit in på högeryttern är som en yster kalv på grönbete och röjer mark på sin kant och skapar farligheter, som exempelvis i den 42:a. I den 43:e resp. 44:e har Bromsten två hyggliga lägen men skjuter säkert 10 meter till vänster om Vigganmålet. Halvleken avslutas med att Mikael Houlst lyckas bryta sig igenom och i ett mycket bra läge får han dessvärre för mycket fot under bollen så att den går över. Det hade annars blivit en bra avslutning på halvleken som Viggan skulle behövt.

Andra halvlek börjar betydligt bättre för Viggan, där man redan efter tre minuters spel är ytterst nära att kvittera, sedan Houlst spelat fram Håkan Roswall till ett sk jätteläge, men där skottet går just utanför. Bättre går det efter 9 minuter då Martin Brogren spelar fram Nordine Baraka, som kommer rusande och glidtacklar in kvitteringen till 1-1. Men säg den glädje som varar. Tre minuter senare (57:e) så lyckas försvarsmakten i Viggan dessvärre ej rensa bort bollen, utan tillfälle ges Bromsten att ta ledningen, vilket man även utnyttjar och gör otagbart 2-1. I den 62:a minuten ställs Gevat solo med en framrusande Bromstensforward, där Gevat lyckligtvis drar det längsta strået och räddar kallt. Det andra Bromstensmålet ökar adrenalinhalten hos Bromsten, liksom det gjorde efter det första målet, och Viggan trycks ner i egen zon.
I den 67:e spelar dock Håkan fram Nordine Baraka som i ett fint läge dessvärre får bollen på bakhasorna vid genombrottet. Viggan har nu lyft upp hela laget och har tagit kommandot ordentligt, vilket håller på att resultera i den 71:a, då Kennie spelar fram Håkan Roswall, som drar på en riktigt hård högerytterskruv som ser ut att gå in i högra krysset. Dessvärre drar sig bollen högerut och passerar ribbkrysset med endast mm tillgodo. I den 75:e har Jonas Pasthy ett bra läge men gravitationskrafterna bidrar till att bollen går alltför långt utanför. I den 82:a har Viggan ett giftigt frisparksläge utanför Bromstens straffområde. Bollen slås intelligent förbi ut till en på högerkanten fristående Joans Pasthy, som säkert hade gjort mål om det varit en sådan dag. Trots att Jonas skjuter på direkten så hinner målvakten precis ner till stolproten för att rädda.

Tyvärr måste den här matchen räknas till en av de sämsta insatserna från Viggans sida detta år. Ett mycket blekt spel, även om det fanns vissa enstaka individuella ljusglimtar. Det kommer att krävas en betydligt tuffare inställning mot Rinkeby på onsdag om vi skall snacka i revanschtermer. Dagens match var ett klart självförvållat nederlag, där för stor frånvaro och för dåligt tränade ben gav Bromsten den chans som dom tog.