Djurgårdsbr. FC - Viggbyholms IK 0-3 (0-1)
Fredag 18:e augusti 2006, kl 20.00 Stora Mossens IP

Efter sex bedrövelser och lika många förluster var det väl knappast någon som trodde att Viggan skulle orka resa sig mot just Djurgårdsbrunn. Det trodde inte heller den spelare i Djurgårdsbrunn som satsat 1000 kr på hemmavinst. Nordicbets odds var 1.35 - 4.90 - 4.40. I en behaglig tropisk sommarvärme ställde lagen upp på Stora Mossens perenna gräsmatta. Djurgårdsbrunn med ordinarie lag enligt rapporter, medan Viggan i sista stund fick göra några omjusteringar. Patrick Öberg spelade trots halsont, Kalle ²Akilles² Olssons hälskada gjorde att han inte ens kunde byta om, Victor och Robban kom lagom till avspark pga arbete. Som grädde på moset blev alla i Viggan tvungna att byta strumpor innan avspark, så förspelet var väl inte det allra bästa inför matchen.

Viggan öppnar dock starkt och där Daniel "Senkan" Senkal sprang till sig två vassa lägen under de första fem minuterna, där ett var synnerligen nära utdelning. Halva Vigganlaget var inne i målhanget och där Senkan liggandes på gräset försöker fjutta in bollen, dock utan att nå ända fram. I den 23:e minuten spelar Peter "Bille" Billberg fram Mikael "Holstein-Gyttorp" Houlst som med en fin nick dock får se målvakten ta bollen. Viggan spelar nu som i fornstora dar och har trots sin 4-5-1 uppställning bra tryck på Djurgårdsbrunnarna, som i sin tur hela tiden fastnar i Viggans backnät. I den 24:e får Djurgårdsbrunn ett mål underkänt pga ruff/tröjdragning och Viggan kan pusta ut. Efter en halvtimmes spel, närmare bestämt i den 32:a matchminuten, har Gustaf ²Giletto² Grauers utfört ett stort och intensivt förarbete nere vid den högra offensiva hörnflaggan. Efter diverse finter och samspel med Bille, lyckas han lägga ett rakbladsvasst inlägg till den perfekt placerade Daniel "Brisen" Breeze, som med hjälp av nedre delen av strumpan lägger in bollen vid målvaktens vänstra stolpe. Nu kändes det som att något var på gång. Houlst, som ville och uträttade så mycket denna dag, har i den 41:a minuten ett bra läge att dryga ut ledningen, men medelst en kombinerad halvmiss/strumprullare går skottet utanför.
För den som såg Vaxholmsmatchen förra söndagen, måste Viggans insats denna dag ha framstått som en total metamorfos, där samtliga spelare gav 100 procent i alla lägen och där ingen steg undan. Vi spelade som vi gjorde i våras innan VM började.

För den som stod bredvid, måste Viggans spel ha varit riktigt imponerande, särskilt som matchen i sig var en av de roligaste att titta på ur underhållningssynpunkt, där spelet böljade fram och tillbaka hela tiden. Ännu roligare blev det i den 57:e minuten då Viggan trycker på och en stor folksamling finns att återse i Djurgårdsbrunns vänstra, yttre straffområde. Mikael Houlst, som stod centralt placerad framför mål, en bit ut, får en passning som han iskallt tar emot. Istället för att falla för frestelsen och skjuta mot mål, slår han en elegant passning ut till Victor Stenberg, som isolerat sig på den andra kanten. Victor skjuter sedan bollen iskallt in i nätmaskorna som han inte gjort annat. Houlst hantering av situationen och Victors mål tillhör matchens absoluta delikatesser. Men det är inte bara framåt det händer saker. I den 59:e tvingas Bille springa sig halvt fördärvad för att stoppa en anfallande Djurgårdsbrunnare som annars kunnat ha tillskapat sig en målchans.

Matchens andra delikatess var när Senkan i den 71:a, ensam med målvakten, iskallt rullar in 3-0 sedan han haft flera minuter på sig att avgöra vilket hörn han skulle skjuta i. Han var då helt ensam, sedan resten av alla spelare på planen befann sig bra långt därifrån. Efter detta mål började Djurgårdsbrunnarna att se rött, vilket även kom att bli i bildlig mening då man i den 72:e får nr 6 utvisad. Senkan som under tidigare matcher berikats med två gula kort lyfts av planen för att undvika ett tredje och Jonas "Jönning" Malmsgren skickas in på topp som riktkarl för de övriga. Årets rökare lades av i den 80:e minuten när Daniel "Melker" Melki sköt strax över ribban från ett icke oansenligt håll. Han hade då tidgare testskjutit ungefär lika hårt, men då gick skottet något högre. Bättre chans till mål hade Melker i den 84:e då Viggan tilldömts en straff, vilken dessvärre räddades av målvakten. 0-4 i det läget hade gett förstasidesrubriker i dagspressen. Matchen avslutas med att bollen så när studsar över Djurgårdsbrunnsmålvakten men en nagel hindrade en utökning av den stabila 3-0 segern.

Ingen kan egentligen lyftas fram framför de övriga denna dag, då samtliga gav allt i alla situationer. Redebutanten "Gilletto" Grauers lär säkert bli påringd fler gånger efter en mycket fin insats på högerbacken. Öbergarn var som vanligt säkerheten själv trots sitt halsont. Nordine Baraka, som trots att han blev blåst på straffen, är värd en hel del beröm för sin styva insats. Några andra som skall framhävas denna dag var Victor Stenberg, som trots sin skottskada i huvudet, sprang omkring med huvudet i ett paket resten av matchen likt Döbeln vid Juutas och var en av de starkaste rivalerna till Matchens Vikingtitel. Denna tillfaller dock, efter moget övervägande, Mikael "Holstein Gyttorp" Houlst, som i sin nya roll slet som aldrig förr och dessutom fick förmånen att registrera sig i assistprotokollet två gånger. Den tidigare avstängde, ettrige lille Kennie Roswall visade att han var saknad och bidrog till att hålla tätt i mitten. Den som tillryggalade den längsta sträckan denna dag var nog Peter "Bille" Billberg, som på sin högerkant såg till att man måste lägga om konstgräset på denna sträcka. Tyvärr hamnade inte så många bollar hos Bille, som de kanske skulle ha gjort, men Billes räder in i motståndarlägret öppnade för resten av laget. Kul för Brisen att få göra mål och han får se det som en lätt försenad födelsedagspresent och som inledningen på Viggans nya offensiv uppåt i tabellen. Martin i målet fick inte så mycket att göra bakom ett hermetiskt tillslutet försvar men det han gjorde, det gjorde han rätt. Kul att det funkade för triumviratet från Hägernäs City denna gång, där Senkan nu fick göra sitt tredje mål och Melker fick visa vad han går för. Robban visade att där finns det mycket fotboll vilket kommer att bli viktigt framöver.

Vilken känsla att få lämna Stora Mossen, denna härliga tropiska sommarkväll, med tre poäng i ryggsäcken efter att ha fått sett ett spelande Viggan, som egentligen borde ha legat betydligt högre upp i tabellen om man alltid spelat så här.

Gula Örnen


Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9

Laguppställning
Martin Persson
Gustaf Grauers
Daniel Melki
Patrick Öberg (k)
Mikael Houlst
Nordine Baraka
Kennie Roswall
Daniel Senkal
Peter Billberg
Daniel Breeze
Victor Stenberg
Jonas Malmgren, avb
Robert Senkal, avb
David Rundgren, avb

Målgörare
Daniel Breeze
Victor Stenberg
Daniel Senkal

Gula kort
-

Röda kort
-

Domare
Daniel Setterwall, HD
Johan Jäderlund, AD
Lars Reuterhagen, AD

Matchens Viking
Mikael Houlst

Bild 5

Publik
18 personer