Viggbyholms IK - IFK Viksjö 1-1 (1-0)
Söndag 27:e augusti 2006, kl 14.00 Hägernäs IP

Vi hade åtminstone tur med vädret, skulle det visa sig när matchen var slut. Strålande solsken, och en liten tapper skara på 68 personer, som ännu inte gett upp hoppet om Viggans framfart i tabellen, hade letat sig ner till Hägernäs IP. I vårmötet hade vi slagit Viksjö borta med 3-2, sedan vi hämtat in ett 1-2 underläge, så nog var Viksjö taggade för en revansch. Matchen idag slutade till sist med oavgjort 1-1, sedan Viggan ånyo (för 5:e gången) tappat poäng under de sista 6-8 minuterna. Av Viggans hittills spelade 8 hemmamatcher, har man endast vunnit en gång och det var mot Ekerö den 2 maj. Det måste bli ändring på det snart.

Viggan inledde dock matchen starkt under de första 7-8 minuterna, men det kom av sig i den 8:e, då Viksjö fick på en riktig rökare, som Martin skickligt kunde tippa till hörna. Efter det tog Viksjö över, eller om detta nu möjligen var en optisk synvilla, då Viggan redan innan matchstart hade kommit överens om att dra tillbaka laget och ligga lågt för att istället satsa på kontringar. Ett exempel på just detta kommer i den 20:e, då Daniel ”Senkan” Senkal så när är först på bollen, men målisen tar bollen mitt framför Senkans näsa (egentligen fötter).
Bättre gick det då minuten efter, då Senkan får på en stänkare som går in vid Viksjömålisens vänstra stolpe, vilket f.ö. kan beskådas på en av bilderna nedan, där bollen är på väg in i maskorna, vilket ger Viggan ledningen med 1-0. Första halvlek måste anses gå till Viksjö för bättre fotarbete och som exempel på detta kan anföras en giftig frispark som går mot Martins högra kryss, som denne dock elegant tippar till hörna. Två minuter senare, i den 27:e, måste Martin ånyo visa vad han går för. I den 32:a är Senkan framme och oroar Viksjömålvakten, men denne lyckas freda buren och som gensvar på detta är Viksjö åter framme minuten efter och testar Martin, som ånyo håller tätt. Ur Viksjös synvinkel så dominerade man säkert denna halvlek, men Viggans företrädare kommer säkert säga att det var en taktiskt väl genomförd halvlek, där kontringsspelet gav utdelning.

Uppenbarligen hade Viggan fått sig en ordentlig genomkörare i halvtid, eftersom man kom ut som ett nytt lag till andra halvlek, där Senkan redan efter 4 minuter håller på att öka på ledningen, men gör en dribbling för mycket. Skottet från Victor Stenberg i 54:e, kommer att nomineras till avdelningen för "Årets skott". Victor skjuter på halvvolley en halvbicycletas, med ryggen till hälften mot mål, från ca 30 meter och får på en drömträff som var värd ett bättre öde, än att ta i ribban bakom målvakten. Men vilket skott! Viggan radar nu upp lägen och i den 61:a är Gonzo Maturana mm från att komma före målvakten, men icke. Minuten efter får man på en riktigt bra nick (Houlst?), efter frispark från Patrick Öberg. Viggan har nu dominerat under de första 20 minuterna så totalt att Viksjö inte haft en enda chans, men den kom i den 65:e, efter ånyo en frispark, som Martin tvingas boxa ut. Sen har Viksjö en femminutersperiod där man kommer igen starkt och pressar tillbaks Viggan.
I den 72:a är Victor Stenberg fri med målvakten på vänsterkanten, men vinkeln blir för snäv och skottet räddas. Tre minuter senare älgar Houlst igenom och just i avfyringsögonblicket fälls han en bra bit inne i straffområdet, dock utan åtgärd. I den 76:e minuten får en av Viksjöspelarna sitt andra gula kort och visas av banan med ett rött över sig. Detta gav upphov till en Vigganpress av sällan skådat slag och i den 78:e får Senkan på ett jätteskott från ca 30 meter, som går stenhårt i ribban och studsar ut igen. Två minuter senare ligger Viggan på igen och Daniel "Melker" Melki är ytterst nära att inifrån straffområdet göra mål, men skjuter utanför. I samma minut är Victor Stenberg igenom, men får bollen alltför långt ifrån sig och målisen tar bollen.

Viksjös starkaste kort denna dag var frisparkarna och en sådan avlossas i den 83:e vilken blev riktigt farlig. Detta utgjorde en försmak till vad som komma skulle. Minuten efter lyckas Viksjö nämligen, efter en till synes onödig Benderkalabalik inom försvarsmakten, kvittera sedan ingen lyckats få bort bollen, med undantag av Nordine Baraka, som försökte rensa på mållinjen men misslyckades och bollen sköts upp i det egna nättaket. Ingen skugga över Nordine dock. Strongt av Viksjö att, trots manuellt underläge, kunna bjuda upp till dans.

Den som säkerligen fick flest mardrömmar efter denna match var nog Gozo Maturana som i matchens 88:e minut missar öppet mål, då han någon meter från mållinjen vinklar foten parallellt med bollbanan och därmed låter bollen passera förbi med mm utan att nudda foten. En något annan vinkel och bollen hade suttit i maskorna. Det var annars en av matchens fetaste chanser. Minuten efter nickar Daniel Breeze utanför i ett mycket bra läge. Sista chansen, i matchens sista minut, får ånyo Gonzo då han ensam framför målvakten nickar mitt på denne. Närmare än så kan man knappast komma för att bli matchhjälte.