Turebergs IF - Viggbyholms IK 5-0 (2-0)
Lördag 2:a September 2006, kl 14.00 Sollentunavallen

Alla som trodde att matchen mot IFK Vaxholm (0-1) var årets lågvattenmärke, blev ytterst besvikna då de på Sollentunavallen fick uppleva en av de värsta utskåpningarna som Viggan fått genomlida i modern tid. De yttre förutsättningarna var de allra bästa. En perfekt gräsplan, mycket publik och strålande solsken. De inre var inte lika bra. Trots frenetiska insatser för att få ihop en stadig bänk, så hade detta misslyckats pga diverse orsaker och den 12:e spelaren kunde anlöpa först sedan matchen startat. Att sedan Patrick Öberg gick sönder efter en halvtimme gjorde inte saken bättre. Att han och Daniel Senkal dessutom fick gula kort som eliminerar dem från spel i den viktiga tisdagsmatchen mot Bromsten gjorde inte heller någon glad. Att sen behöva lyssna på Turebergs sk klack (blivande A-lagare?) under 90 minuter var mer än man stod ut med, särskilt som dom lärt sig en hel del från de stora arenorna. Efter att ha levt i en Sörgårdsidyll nere på Hägernäs IP och även på andra arenor, var det ett otrevligt uppvaknande att få lyssna på allt fylleskrän och häcklingar av Vigganspelare, som hela tiden ekade från läktaren. Nu har ni fått förutsättningarna för denna match.

Trots en stor Turebergsdominans under den första halvleken anade väl ingen vad som var i görningen. Viggan stod upp hyggligt bra till en början och kämpade efter bästa förmåga. Tureberg får sin första riktiga målchans i den 15:e minuten, men skottet går i utsidan av burgaveln, allt övrigt av vikt hade Gustav "Säffle" Johansson, Viggans för dagen nye värmlandsmålvakt, lagt rabarber på. Viggans chanser var denna dag, ytterst få. Ja, man kan nog räkna dom på ena handens två fingrar, så få var dom. En av dessa var dock i den 24:e då Houlsten bryter sig igenom, men fälls inom straffområdet och trots uppriktiga försök att påkalla domarens rättmedvetenhet tillåts spelet att fortsätta. I den 30:e kommer dock, vad som nog många fruktat, Turebergs första mål vilket också synes på en av bilderna nedan. Perfekt nick i förstakrysset efter en hörna, 1-0. Två minuter senare tvingas Säffle till en utstuderat skicklig fotparad som hindrade Turebergarna från att öka på ledningen. I den 35:e är man ytterst nära igen men skjuter utanför. I den 38:e är Fröken Fortuna på Viggans sida, då Turebergarna får ett mål bortdömt. Pressen är nu total och det är endast genom skickligt målvaktsspel och en ännu fungerande försvarsmassa som vi slipper baklängesmål. I den 43:e har Tureberg en jättechans men skjuter ofattbart utanför. När så alla börjar dra en lättnandes suck över att Viggan hållit ihop så pass ändå under första halvleken, passar Tureberg på att göra 2-0 i den 45:e matchminuten. Det var nog det mest opsykologiska som kunde hända för Viggans del.

Knappt hade andra halvlek börjat förrän Tureberg tilldöms en straff i 47:e minuten. Sällan har man väl sett en straff gå så högt över. Efter ytterligare tio minuter (57:e) missar Tureberg totalt öppet mål. I den 59:e har man helt trollar bort Vigganförsvaret och kan retsamt enkelt avgöra hur man vill göra målet och den stackars Säffle i målet, som stridit som en hingst, fick se sig helt utelämnad till en Turebergare som lobbar in 3-0, vilket också kan ses på bild. Det är nu inte match, det är spel mot ett mål och det är Viggans. Man kan bara låta sig imponeras över Turebergarnas spelskicklighet och eminenta passningsspel. Det var inte många passningar som gick fel för dom den här dagen, till skillnad mot Viggans desperata försök. Det kan knappast bli mycket mer förnedrande än vad som händer i matchens 69.e minut. Tre Turebergare ensamma med en stackars Vigganback och resultatet av detta kan knappast bli annat än 4-0 och man tycker det närmast är pinsamt hur utspelade Viggan blir. Minuten efter sitter nästan femman, men Kalle Stenberg lyckas som allra siste man rädda bollen just vid mållinjen. Viggans enda egentliga chans kom i den 76:e, då Breeze lyckas leta sig in i Turebergs straffområde, men bollen tas av målvakten, vilket kan vidimeras på en av bilderna nedan. Domaren, den skånske Gert Nilsson, som sedan tidigare inte tillhör Viggans favoritdomare, lyckades inte riktigt den här gången heller, när det gällde utdelningen av gula kort. Det var en ganska provocerande utdelning som Daniel "Senkan" Senkal åkte på, då han kort efter varandra fick två gula kort, efter tjafs med en Turebergsspelare, som åtminstone han klarade sig från kort vid första tillfället. Den sista spiken som slogs i, kom i den 90:e minuten då Tureberg höll lekstuga med ett helt stillastående försvar och kunde fastställa slutresultatet 5-0, som Viggan skall vara mycket tacksamma för att det inte skenade iväg mer.

Aldrig tidigare under de senaste 8 åren, har Viggan blivit så avklädda av en så överlägsen motståndare, även om man fått mer stryk än så, siffermässigt. Att Tureberg var bra visste vi, men frågan som man nu ställer sig i eftertankens kranka blekhet, var dom så bra som dom såg ut, eller var Viggan så dåliga att man tillät det spel som nu kom att föras på planen. Första halvan av första halvleks insats kan man svälja, men det som uppvisades i form av uppgivenhet och defaitism under den andra halvleken går ej att acceptera. Man kan nu bara hoppas att man aldrig någonsin vill uppleva detsamma igen och istället tar ut det i tisdagskvällens viktiga match mot Bromsten. Det måste ha känts mycket trist för "Säffle" Johansson i målet, att så ofta bli utelämnad så ofta som nu hände, i sin debutmatch. Få äro de som kan få godkänt i denna match.