Viggbyholms IK - Täby IS 1-0 (0-0)
Söndag 10:e september 2006, kl 14.00 Hägernäs IP

Förutsättningarna inför dagens derby melan Viggan Täby IS innehöll allt som man kan önska sig. Perfekt väder med en värmande sol, samt en icke oansenlig publikmassa från bägge lägren (totalt 168 personer) som hade spetsat in sig på en spännande fight. Vid vinst skulle Täby IS ta över serieledningen från Tureberg, som på lördagen förlorat med 1-2 mot Hässelby, medan Viggan vid vinst skulle få lite mer fast mark under fötterna och t o m kunna börja kika lite uppåt i tabellen.

Ingen i Viggan hade glömt den förtretliga förlusten borta på Tibblevallen i maj, då Täby IS i den 94:e minuten lyckades få in vinstmålet, sedan Viggan under 65 minuter tvingats spela med endast 10 man på planen, efter en utvisning i mitten av första halvlek. Detta, tillsammans med hotet underifrån i tabellen, gjorde att tillräckligt med motivationen fanns hos Viggan för att ge allt i denna match. Täby IS hade också en riktig morot, då man vid vinst skulle ta över serieledningen, vilket enligt Nordicbet var det mest sannolika utfallet i dagens match. Oddset var för övrigt: 4,40 för en Vigganvinst, 4,90 för oavgjort och 1,35 för en Täby IS seger.

När domaren så domaren blåste till spel tog Täby IS genast initiativet och kunde under de inledande 7 minuterna dominera spelet, men så småningom kom Viggan ordentligt in i spelet och kunde i den 11:e minuten skapa sitt första farliga läge, vilket följdes minuten efter av ett rungande skott av Daniel Melki som gick strax över. Spelet är nu ganska intensivt och böljande. Viggan får en mängd frisparkar med sig, dock utan att man därigenom lyckas skapa några direkta farligheter. Täby IS har i den 27:e en frispark som inte var helt ofarlig, vilket följs upp av en hörna minuten efter, dock utan att någon egentlig målchans uppenbarar sig. Viggan spelar disciplinerat med en härlig inställning och inte en kvadratcentimeter ges upp frivilligt. Den sista kvarten går dock till Täby IS som fått ett litet övertag i matchen, dock utan att kunna skapa några direkta farligheter, annat än när Gustav "Säffle" Johansson tvingas göra en utrusning och bryta bollbanan i den 40:e minuten. När så halvleken är slut får man väl konstatera att den gick i en förväntad derbyanda med mycket avvaktande spel och resultatet måste nog ses som rättvist.

I den andra halvleken började hämningarna släppa och redan i inledningen får Täby IS en hörna som Vedad Kestendic nickar i ribbans översida. Efter några synnerligen fina kombinationer i 50:e minuten, där Viggan genom Daniel Senkal spelar fram till Victor Stenberg, som i sin tur friställer Mikael Houlst vilken äntligen fick göra mål, efter ett femtontal matcher med oflyt. Vigganledning med 1-0 till hemmapublikens stora glädje. Alla på läktaren ställde nu in sig på en enorm belägring från Täby IS sida, men spelet böljade likafullt fram och tillbaka. I den 52:a tvingas dock "Säffle" göra en kanonräddning på ett riktigt praktskott från Vedad i Täby IS. Mål där och ingen vet hur matchen skulle ha slutat. Frisparksspecialisten Patrick Öberg erbjuds tillfälle att pröva sina färdigheter i den 55:e, men prickskjuter strax över från ca 30 meters håll. En av matchens fetaste lägen uppstår i den 57:e, då Mikael Houlst kommer igenom, men faller över Mattias Andersson i Täby IS målet utan att få bollen med sig (se bild).
Minuten efter (58:e), skjuter Daniel Senkal ett inte alltför hårt skott från sin vänsterkant, ett skott som Mattias Andersson uppenbarligen bedömer som ofarligt, vilket det dock inte var då bollen så småningom tar i stolproten och studsar ut. Två feta målchanser som skulle kunnat förändra matchbilden totalt. I den 64:e, vid ett förväntat uppspel från backlinjen, i en helt ofarlig situation, slår en av våra backar (inga namn) en passning till en av sina kollegor, som dock går helt galet in i straffområdet och skapar total förvirring, vilket Täby IS inte är sena att utnyttja. Under detta kaos hittar domaren en straffsituation, som enligt många verkade ytterst tveksam. "Säffle" i Vigganmålet räddar dock Görgen Åbergs straff och även nickreturen från Vedad. I den 69:e drabbas Patrick Öberg av sitt andra kort, då han haft synpunkter på domarens bedömning när Kennie Roswall fälldes utan påföljd. Med Patrick utvisad skapde Täby IS ett ordentligt tryck på Viggans försvar, där "Säffle" under den återstående tiden av matchen agerade vägg genom en synnerligen imponerande insats. "Säffles" klistring av frisparken i den 73:e var av TV-klass, för att ta ett exempel. Resten av matchen växte han bit för bit och tog allt som kom i hans väg. Trots ett icke oansenligt tryck från Täby IS sida skapar Viggan kontringsmöjligheter och när Mattias Andersson i Täby IS målet halkar efter en inspark, så snappar Daniel Melki upp bollen och försöker sig på en skottlobb mot det övergivna målet men får ingen riktig träff.
I den 88:e minuten får Viggan en trippelchans, där Daniel Melki spelar fram Victor Stenberg som skjuter på målvakten och på returen försöker sig Daniel Melki på ett nytt skott, där denna retur skapar möjlighet för Kennie Roswall att försöka nicka in bollen, vilken dock tas av Mattias Andersson i målet. Men Viggan skapar fler chanser och i den 91:a tar sig Daniel Senkal förbi Täby IS försvaret, men hejdas bryskt och många undrar nu om domaren skall ta för en frilägesutvisning. Istället får Täby IS frispark och Daniel Senkal får gult kort "för fördröjande av spelet" sedan han tagit bollen och lagt den på plats. Då var det svårt att sympatisera med domaren. Daniels gula kort gör nu att han är avstängd i den viktiga matchen mot Ekerö på lördag, då även Patrick Öberg tvingas avstå pga sitt röda kort idag. Daniel Senkal hade möjlighet att punktera matchen i den 93:e, då han rann igenom men skottet räddas till hörna. Någon minut senare blåser domaren av matchen och de som spelat på oddset för Vigganvinst var nog de som jublade allra mest.

En fantastisk insats av alla i Viggan, där det är svårt att en sån här dag lyfta fram några särskilda insatser, men Gustaf Grauers gjorde mycket bra ifrån sig under första, liksom Nordine Baraka, som genom sin enorma kämpaglöd och löpningar, särskilt under den andra halvleken, lyfte hela laget. Veroneses genidrag att lyfta upp Daniel Melki till vänstemittfältare skapade många möjligheter för Viggan och Daniel var ett ständigt orosmoment för Täby IS. Matchens mest framträdande figur alla kategorier, var dock Gustav "Säffle" Johansson som under andra halvlek var av allsvensk klass. Extra roligt denna dag var att Mikael Houlst äntligen fick bryta sin otursförbannelse, som vilat över honom hela säsongen, och att det var han som fick avgöra matchen genom sitt mål.

Gula Örnen


Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9

Laguppställning
Gustav Johansson
Gustaf Grauers
Daniel Melki
Patrick Öberg (k)
Mikael Houlst
Nordine Baraka
Kennie Roswall
Karl Stenberg
Daniel Senkal
Jonas Malmgren
Victor Stenberg
Kalle Olsson, avb
Martin Brogren, avb
Nils Pasthy, avb
Daniel Niklasson, avb
Daniel Breeze, avb

Målgörare
Mikael Houlst

Gula kort
Gustav Johansson (23:e)
Victor Stenberg (60:e)
Nordine Baraka (79:e)
Daniel Senkal (90:e+1)

Röda kort
Patrick Öberg (v54:e, v69:e)

Domare
Peter Brottman, HD
Daniel Persberg, AD
Ramazan Kiyak, AD

Matchens Viking
Gustav Johansson

Bild 5

Publik
168 personer