FC Järfälla - Viggbyholms IK 7-3 (4-1)
Måndag 11:e september 2006, kl 19.00 Järfällavallen

Datumet 11 september är förknippat med katastrof och är för alltid inskrivit i historieböckerna. Måndagen den 11 september 2006, fick också lite av katastrofstämning över sig och då hänsyftas i första hand inte till själva matchresultatet, som så småningom skrevs till 7-3, utan mer till omständigheterna som ledde fram till dessa siffror. Vi kan därför leverera ett antal bortförklaringar, som med rätta bör vägas in för att bättre förstå utgången av matchen.

Så sent som på söndagskvällen såg det mycket lovande ut, med en icke oimponerande laguppställning, inkluderande ett flertal avbytare. Diffen hade sedan länge aviserat att han skulle befinna sig på Stadion för att bevista matchen mellan Djurgårdens IF och Gais (vilken även denna får hänföras till registret över katastrofer). HBK var bortrest till Halmstad och Säffle skulle vakta stolparna, som han så framgångsrikt gjort dagen innan mot Täby IS.

Men under måndagen uppenbarade sig molnen och första larmet kom sedan Säffle ringt sig skadad pga sk vadslagning dagen innan, vilket omöjliggjorde spel. Sedan undertecknad dränerat sina källor om upptänkliga och ännu licensierade målvakter, kontaktades Johan Gustafsson (känd från förra hösten) och fick ett halvt positivt ställningstagande vid 17-tiden, om att denne skulle stå. Vid åhörandet av ovan beskrivna problem och en till synes genomförbar lösning, steg aktiekursen snabbt. Johan, som befann sig i Järfälla, men hade skorna i Vallentuna, hade emellertid ett par logistiska problem att lösa först. Efter flera underhandsförhandlingar föll dessvärre detta jokerkort ur leken, pga av nyss nämnda logistiska svårigheter. Denna Västgötaklimax följdes sedan snabbt av nya frustrationer kl 17.30, då vår HongKongbaserade Storpastan, genom sin son lät förhöra sig om den egentliga matchstarten. Alla pratade om matchstart kl 20.00 medan Storpastans son Nietzche försynt påpekade att Förbundets hemsida tydligt sade kl 19.00. Alltså, en och en halvtimme kvar till matchstart! Hur kunde detta ske? I kalendern står tydligt matchstart kl 19.00, men i alla andra tryckta handlingar stod 20.00 liksom i Gästboken. Uppenbarligen har alla följt vad som stod i Vikingtidningen, vilkens uppgifter i och för sig var riktiga vid denna publikations pressläggning, men pga matchändringar gjorda tidigare under säsongen och efter denna skrifts utgivning, så har denna information inte riktigt nått ut till alla, trots att Loberg så ordentligt skrivit detta i Kalendern. Tyvärr lyssnade ingen på Gonzos rop i öknen i torsdags, att matchen började kl 19.00. Vi måste uppenbarligen bli såväl bättre lyssnare som iakttagare.
Nåväl, vår käre lagledare Krille Krokodil befann sig på väg från jobbet och fick lägga om sin planering med omedelbar verkan, vid informationen om vad som gällde. MoDo väcktes och startade telefonkedja för att omdirigera trupperna. Undertecknad försökte förgäves få kontakt med motståndarlaget, dock utan större framgång. Bättre gick det med domaren, vars mobil förkommit och numret till den uppgivna bostadsadressen ledde till en dam som sa "Han bor inte här längre!!!" Men med lite "charm" lyckades dock ett nytt telefonnummer frambringas och vid påringning till det nya numret, visade det sig att den påtänkte domaren, nu boende i Tyresö, inte hade en susning om att han hade en match att döma. I efterhand ställer man sig då frågan om det var så bra att han över huvud taget kom till matchen. När man själv dök upp till match, hade redan en halvtimme förflutit av speltiden och samtliga spelare hade varit på plats i så pass god tid att matchen hade kunnat påbörjas med endast en kvarts försening. En stor eloge till samtliga för att ni lyckades genomföra denna stora förflyttning i tid och rum!

Själva matchen då? Ja utgången hade kunnat bli en helt annan om inte OM hade varit där. Dessvärre var katastrofmomenten inte riktigt över än, ty redan efter ca 10 minuters spel drabbas Melker av ett rött kort, sedan han bryskt stoppats av en Järfällaspelare, som dock endast fick gult. Melkers indignation över det bryska livtaget fick sinnet att rinna över och pga den kraftiga frånstötningshandling som domaren nu ser, förvisas Melker nu av planen. Direkt efter detta drabbas Viggan även av ett baklängesmål och ställningen blev genast 1-0. Dessbättre kunde Senkan, alias Junior, kvittera till 1-1 efter ca 18 minuters spel. Målvaktsfrågan hade lösts med att Nietzche fick dra på sig trikåerna och enligt samstämmiga uppgifter, hade han dessutom börjat matchen riktigt bra med några friska räddningar. Men när skribenten anländer, efter ca 30 minuters spel, rullar några riktigt olyckliga baklängesmål in, i 30:e, 34:e och 39:e och det stod nu plötsligt 4-1, där det vid sista målet var två Järfällaspelare som åtminstone var 4-5 meter offside. Uppenbar miss av domaren.

Trots att vi endast spelade med 10 man, under så gott som hela matchen, gav man inte upp och påhejade av Victor "Duracell" Stenberg, tog man nya tag i andra halvleken, som dock inte kunde ha börjat på ett sämre sätt än vad den gjorde. 5-1 i 47:e minuten. Detta följdes av 6-1 i den 63:e, men motgångssviten bröts dock i den 65:e, då Holstein från mycket långt håll lobbsköt i mål, sedan målvakten lämnat sitt revir. 6-2 och en ny gnista tändes. Strax efter är Holstein och Gonzo helt ensamma med målvakten och när Holstein väljer att ge målet till Gonzo, har denne hamnat för långt fram och blåses av för offside. Fetare chans går inte att uppbringa i någon sport. Kolmörkt blir det i den 70:e, då Järfälla rullar in 7-2. Matchen avslutas dock i dur då Viggan tilldöms straff, trots diverse Kim-Zlatan kontroverser mellan Junior och Gonzo, om vem som skulle slå straffen i den 84:e. Efter diverse tjafsande stegar "Duracell" Stenberg fram och lägger bollen på straffpunkten och reducerar till 7-3.

Ett stort plus skall delas ut till Holstein för sin enorma arbetsinsats och till "Duracell" Stenberg för att ha manat på alla att aldrig ge upp. Den som dock växte mest under matchen var den outtröttlige Rulle Rundgren, som inte bara var matchen slitvarg utan han belönas även med titeln "Matchens Viking."

Nu kommer vi till avdelningen för OM: 1) Hade Viggan haft en målvakt idag (dock inget ont om Nietzches ansträngningar mellan stolparna) så hade det kanske inte blivit så mycket bakåt. 2) Hade vi kommit i tid och haft möjlighet till en ordentlig uppvärmning, så hade det nog påverkat spelet en hel del. 3) Hade domaren istället valt två gula kort i incidenten efter 10 minuter och vi hade fått spela hela matchen med 11 man, så hade resultatet garanterat blivit ett annat. Olyckliga omständigheter gjorde nu att resultatet skenade iväg.

Gula Örnen

PS. Kvällsmatch = inga matchbilder.


Laguppställning
Nils Pasthy, mv
David Erlandsson
Mikael Houlst
Martin Brogren
Daniel Senkal
Victor Stenberg
Joachim Thunström
Gonzalo Maturana
David Rundgren
Robert Senkal
Krister Jansson
Daniel Melki
Oscar Sundström
Mikael Sundin

Målgörare
Mikael Houlst
Daniel Senkal
Victor Stenberg

Gula kort
Robert Senkal
Joachim Thunström

Röda Kort
Daniel Melki

Domare
Thomas Östring

Matchens Viking
David Rundgren

Bild 5

Publik
8 personer