Viggbyholms IK - Rotebro IS 1-4 (0-1)
Söndag 24:a september 2006, kl 14.00 Hägernäs IP

Det fanns väl ingen denna dag som inte var helt insatt i förutsättningarna inför den viktiga matchen mot Rotebro IS. Under några veckor har ett antal varianter varit i omlopp för att säkra kontraktet, där det i många fall räckte med att exempelvis Bele Barkarby skulle tappa poäng i någon av sina tre sista matcher, eller att Bromsten skulle förlora en match eller framförallt att Viggan själva åtminstone skulle orka ta en enda futtig poäng för att vara på den säkra sidan. Men det går inte att lita på att några andra skall göra jobbet åt en, vilket tydligen varit en inneboende känsla hos de rödtröjade, åtminstone att döma av insatserna i de två senaste matcherna, där man kanske hade förväntat sig åtminstone en poäng.

Förutsättningarna var de bästa, åtminstone vädermässigt. Spelarmässigt saknades fem man som var bortresta på annat och en sjuk, vilket ånyo inte gjorde det lätt för Veronese att plocka fram ett samstämt spelargille. Till sist lyckades man få ihop 14 man som skulle försvara äran. Viggans stora Akilleshäl har ju tidigare alltid varit att tappa in mål i slutminuterna, något som i och för sig även stämde denna gång, men med tillägget att det gäller att vara på hugget även i början av matcherna.

Rotebro öppnade mycket starkt och kunde redan efter 4 minuter göra 0-1 efter en hörna (se bild) där man sköt rakt in i nätmaskorna utan att ha blivit nämnvärt störda av Vigganförsvaret. Kalle Olsson lyckas dock i den 11:e tillskansa sig ett bra skottläge men skjuter dessvärre utanför. Rotan, som har ett mycket ungt lag, har ett bra grepp om matchen och spelar piggt och konstruktivt även om Viggan håller emot och kontrar. Daniel Niklasson frispringer sig i den 24:e på högerkanten och har ett ganska bra läge, men en påverkande centrifugalkraft i skottögonblicket, tvingar ut bollen utanför målramen. I den 34:e var vi nog lite till mans övertygade om att Viggan kvitterade i ett jätteläge, men där Jonas Malmgrens skott snopet går utanför. Två minuter senare ser Daniel Senkal, efter en bra löpning, att målvakten är alltför långt ute och lobbskjuter, där nog alla trodde den skulle dala in i mål, men så icke då bollen kommer snett utanför. Viggans sista chans under första halvlek var Daniel Niklassons nick som dessvärre hamnar i målvaktens famn. När Viggan väl hämtat sig från det tidiga och något snöpliga målet, spelade man upp sig ordentligt och var riktigt med i matchen och vid en kvittering så skulle nog allt ordna sig.

Andra halvlek börjar dock lika illavarslande som den första, då Roebro från ganska långt håll slår ett högt inlägg, som får man väl ändå säga, ganska turligt dalar ner bakom Diffen i burgaveln: 0-2 efter endast två minuter och där dog matchen mentalt. Åtta minuter senare tvingas Diffen göra en mycket bra räddning, men nu har tyvärr gamnackarna blivit synliga och allt det fina spel som ändå visades upp under första halvlek var som bortblåst. 0-3 kommer som ett kvitto på posten i den 62:a, sedan en Vigganspelare (inga namn) gjort en horribel bakåtpassning som snappades upp och effektuerades av Rotebro utan pardon. Mitt i all bedrövelsen kom en liten ljusglimt i den 70:e, då Nordine Baraka (se bild) lägger in 1-3 på en skickligt lagd straff.
Den som trodde på en uppryckning blev dock besvikna och istället blev det allt mörkare i den 81:e, då David Rundgren får rött kort sedan han åkt på en målchansutvisning. Fyra minuter senare tvingas Diffen till en bra räddning. Spiken i kistan slås in i den 88:e efter ett extremt tamt försvarsspel, vilket ger slutresultatet: 1-4 och vi var nu helt i händerna på andra, där förhoppningarna låg på att Rinkeby åtminstone skulle lyckas ta en pinne från Bele Barkarby. Men som så många gånger förr, så gick det inte vår väg, då Bele Barkarby snopet vann med 3-2 och har genom att plocka hela 9 (nio) poäng i slutspurten skapat sig ett jätteläge inför den avslutande matchen mot Viggan, som nu blir helt avgörande för vilket av lagen som får stanna kvar. Bromsten, som på söndag möter ett just nu till synes avdankat Rinkeby, kan i och för sig vid poängtapp också vara avhängt.

För att så avsluta denna elegi, vill jag citera Täby IS stjärnreporter C.G. Kjellander som lyckats fånga nerven i matchen i några kärnfulla rader:
- "Viggbyholm gjorde sin kraftsamling i derbyt mot Täby IS - och vann. Men efter det allt sämre. Helgens match mot Rotebro (1-4) var en katastrof."
- "Nämen va fan så här kan ni väl inte ha det! Dags för 16 lagspelare på söndag."

Gula Örnen


Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9

Laguppställning
Tomas Thörnblom
Daniel Melki
Kalle Olsson
Patrick Öberg (k)
Nordine Baraka
Robert Senkal
Karl Stenberg
Daniel Senkal
Jonas Malmgren
David Rundgren
Daniel Niklasson
David Erlandsson, avb
Nils Pasthy, avb
Joachim Thunström, avb

Målgörare
Nordine Baraka

Gula kort
Kalle Olsson (6:e)
Jonas Malmgren (67:e)
Robert Senkal (84:e)

Röda kort
David Rundgren (målch. 81:a)
Daniel Senkal (v.42:a, v.90:e)

Domare
Björn Nyström, HD
Kari Malmros, AD
Fredrik Landin, AD

Matchens Viking
Nordine Baraka

Bild 5

Publik
72 personer