Bele Barkarby IF - Viggbyholms IK 1-2 (0-1)
Söndag 1:a oktober 2006, kl 14.00 Veddestavallen

Enligt Bele Barkarbys publikräknare hade 102 åskådare samlats på Veddestavallen för att se den direkt avgörande matchen mellan Bele Barkarby och Viggan, där förloraren skulle åka ner i div 5. Många voro väl de som hade satt en 1:a på tipset inför denna match, då BB sedan en tid tillbaka hade lyckats kravla sig upp ur en till synes omöjlig situation och knaprat in hela 9 poäng till de ovanstående lagen. Viggans kräftgång under hösten hade inte imponerat alltför mycket, varför tidningen 90 minuters tips om en 1:a inte såg alltför orealistisk ut. Men det finns ett stort MEN och det är att Viggan kan om man bara vill, vilket man visat vid ett flertal tillfällen, senast när man hemmabesegrade Täby IS med 1-0.

För att gå händelserna i förväg kan dock rapporteras redan nu att Viggan vann med 2-1 och därmed klarade kontraktet för spel i div 4 även nästa år. Men man klarade inte bara kontraktet utan avancerade även flera steg i tabellen och slutade som 7:a i årets serie, vilket är den bästa placeringen i klubbens 76-åriga historia.

Viggan chockstartade och dominerade totalt under den första kvarten och tillät knappt BB att komma över mittlinjen och det var precis det man drömt om på ledarbänken. Trots att inga direkta chanser skapades, ingav spelet en trygghet och visade prov på vad man egentligen förmår. Målet som gav Viggan ledningen får ses som resultatet av denna press, där BB fick backa hem ganska långt. På en av bilderna nedan ser vi hur Patrick Öberg för tredje gången (eller är det fjärde gången?) prickskjuter i den 22:a min in 1-0 till Viggan på en frispark, lagd direkt utanför straffområdet. Ingen blev väl egentligen förvånad, då Patrick sällan missar ett sådant tillfälle. Enda nackdelen med målet var att BB nu lyckades ta sig in i matchen och det blev ett mer böljande spel, utan att det för den skull skapades några direkta farligheter åt endera hållet.

Viggan började serien i våras på samma sätt som man avslutade den, dvs med en man utvisad. I den 36:e minuten får Robert Senkal en varning och minuten senare ett rött kort för en målchansutvisning. En viss oro anades i lägret. Detta till trots spretar Viggan på och Kalle Stenberg får på ett bra skott i 40:e som dessvärre tar direkt på målisen. Sammanfattningsvis kan sägas om den första halvleken att det var en härlig inställning, där samtliga tog det ansvar som förväntats i denna så viktiga match.

Den andra halvleken inleds med att BB startar med en kraftig offensiv, efter att man druckit djungelolja eller liknande i pausen, som satte ordentlig press på Vigganförsvaret. Vetskapen om Viggans tillkortakommanden vad gäller numerären, gjorde att BB trampade på allt vad tygen höll och man skapade giftiga chanser i såväl 55:e, 56:e som den 57:e minuten, men där Säffle svarade för tryggheten med stort T. Vi får samtidigt höra att Bromsten tagit ledningen med 3-0 mot Rinkeby, vilket kändes extra obehagligt just då, med tanke på BB-pressen. Men när nöden är som störst är hjälpen som närmast och trots sitt decimerade manskap jobbar Viggan hårt framåt. Vid ett sådant tillfälle nickar Peter Billberg in 2-0 till Viggan i den 61:a minuten, sedan bollen eventuellt touchat en av BBs backar, enligt Bille själv (se bild). Bille, som nu är ordentligt focuserad på uppgiften, har två minuter senare ett mycket giftigt läge men får dessväre se bollen gå utanför. Det är imponerande att se hur hårt Viggan kämpar på motståndarsidan av planen och i den 63:e är Kennie Roswall och Nordine Baraka ytterst nära att överlista BB-målvakten (se bild).

Trots ovanstående registrerade farligheter för Viggan är det BB som lyckas göra mål i den 77:e, då man får in 1-2 trots en, enligt flera initierade källor, solklar offside. Detta hindrar inte Viggan att fortsätta sin offensiv och genom den nu på topp spelande Kennie Roswall, lyckas man komma igenom, dock endast med en hörna som följd i den 78:e.

Slutsekvensen av matchen blir ganska dramatisk då domaren lagt till 5 minuters tilläggstid, vilken BB gör allt för att utnyttja för dem på bästa sätt. Sålunda tvingas Säffle boxa ut en boll i 87:e, som annars kunde ha skapat en olustig stämning i Vigganlägret. I den 90:e står Gustaf Grauers som garant för Viggans tre pinnar, genom att i sista stund nicka bort en boll från det bortre krysset. Det som nu sysselsätter alla är hur mycket tid som återstår. Var 30:e sekund frågar såväl BB som Viggan "Domarn, hur mycke återstår???" När väl de fem minuterna passerat och domaren signalerar för full tid bryter jublet loss på den röda planhalvan.

Viggan lyckades inte bara vinna, man stannade kvar i fyran och tog sig till en historisk 7:e plats i tabellen. Efter en synnerligen frustrerande säsong så slutade allting gott och nu är det bara att lägga alla erfarenheter i en säck som kan öppnas något senare för utvärdering. Resultatet av denna utvärdering kan sedan leda till en ännu bättre säsong nästa år. Men det som för alltid finns inristat i minnesbarken är den härliga inställning som samtliga i Viggan visade upp denna dag, då det så väl behövdes. Det kallas lagmoral! Ett stort grattis och tack till samtliga ledare och spelare!

Gula Örnen


Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11

Laguppställning
Gustav Johansson
Gustaf Grauers
Daniel Melki
Patrick Öberg (k)
Mikael Houlst
Nordine Baraka
Kennie Roswall
Karl Stenberg
Jonas Malmgren
Peter Billberg
Victor Stenberg
Gonzalo Maturana, avb
Robert Senkal, avb
Max Stjernfelt, avb
Daniel Niklasson, avb
Daniel Breeze, avb

Målgörare
Patrick Öberg
Peter Billberg

(se skytteligan)

Gula kort
Mikael Houlst (24:e)
Robert Senkal (36:e)
Nordine Baraka (83:e)

Röda kort
Robert Senkal (målch. 37:e)

Domare
Ouisem Samoud, HD
Robin Fomin, AD
Daniel Söderberg, AD

Matchens Viking
Peter Billberg

Bild 5

Publik
102 personer