IFK Sollentuna - Viggbyholms IK 2-1 (0-0)
Söndag 15:e april 2007, kl 18.30 på Sollentunavallen

Enligt vanligtvis oinitierade källor ställde Sollentuna upp med ett synnerligen ungt lag och alla dessutom nya för säsongen efter nerflytten från div 3. Viggan å sin sida kunde rada upp ett ärrat veteranlag, som under försäsongen kämpat ihop under 12 träningsmatcher, där insatsen i huvuddelen av matcherna varit klart imponerande. När väl krutröken lagt sig på Sollentunavallen kunde man konstatera att besvikelsen var mycket stor bland de röda anhängarna. Frågan är bara var den var störst, hos publiken, ledarna, spelarna eller hos de stackare som satsat på Nordicbet inför matchen.

Efter en riktigt tråkig första halvlek, som måste vara den sämsta som Viggan gjort under det senaste kalenderhalvåret, blev det om möjligt något bättre under den andra halvleken även om det är ytterst tveksamt. Trots alla förutsättningar, bra försäsong, ypperligt väder (+21 och sol) och inga direkta skador, så är det synnerligen svårt att finna en förklaring till denna mindre tilltalande insats. Domen som föll från den samlade röda åskådarskaran var hård efter matchen, där t o m domarkåren tyckte att Viggan agerade viljelöst. Ingen spelare lyckades leva upp till sin normala prestationsnivå, så när som på ett par spelare, Gaston Nunez och Peter Billberg. Gustaf Svensson i målet, går också fri från prickar denna dag, med några giftiga räddningar i protokollet. Kennie Roswall skall också ha en eloge för sitt tuffa närkampsspel. Även om Viggan hade gott om spelare med sig till matchen så blev det inget lag, utan endast 11 individer i taget, utan kommunikation och samspel. Antingen berodde det på premiärnerver eller så var det så att segern redan hade diskonterats i omklädningsrummet.

Under de första 25 minuterna under första halvlek hade Viggan riktigt svårt att ta sig igenom Sollentunas mittlinje och det blev mycket sparka och spring, något man innerligen hoppades skulle vara av engångskaraktär, men så icke tyvärr. Sollentuna däremot var kvicka och led av en ungdomlig entusiasm vilket kunde ha lett till mål i den 25:e minuten, då Gustaf Svensson (nedan kallad LillGurra) välter en blå spelare med lite straffvittring, men lyckas rädda returen och på rereturen täcks tredje försöket av en tillskyndande back. Det var f ö första farligheten i matchen. Två minuter senare lägger Gaston en eminent passning till Mikael Houlst som nästan hinner före den utrusande målvakten. I den 34:e får Sollentuna en obehaglig frispark som man i ett bra läge nickar utanför och nu är det lite Kungsfågelvarning (hönshuseffekten). Första halvleken avslutas med att LillGurra får på en ypperlig utspark, som är skräddarsydd för Henrik Zacco, vilket ger honom en gratischans men millimeterna är inte på dennes sida då målisen är lika snabb. Strax efter har Max Stjernfelt ett kanonläge i slottet men skjuter över, med betoning på det senare. I och med detta gick solen ner över Sollentunavallen vilket även fick en symbolisk effekt på Viggan.

Efter den synnerligen tama och lama första halvleken kunde man spåra en viss alerthet hos de röda och under de inledande minuterna fick man även till en bra press mot motståndarmålet. I detta sammanhang gör Kennie Roswall en uppoffrande insats inne i straffområdet och med en sådan bravur att han, kanske lite lättvindigt, fälls och tilldöms en straffspark. Endast fem minuter har gått av den andra halvleken och Viggan får en gratischans att komma in i matchen och spänningen är olidlig på åskådarplats. Fram stegar Karl Stenberg, kanske något förvånande, då denne nyss inträtt i manegen, men hursomhelst blir han exekutor, men dessvärre inte bättre än att målisen räddar. Som om detta inte skulle vara nog för den redan så beprövade röda publiken, så kontrar Sollentuna in 1-0 minuten efter, sedan man kommit fri på högerkanten, efter det att större delen av den röda kontingenten befunnit sig i ockupationsläge på fiendesidan.
I den 55:e minuten får Zacco en boll från Max, där den förre bredsidar en boll utanför i ett sk givet-mål-läge. Ett besök hos ortopeden skulle säkerligen kunna få den enfotade Zaccon att öka sin målkapacitet med 100 procent om även högerfoten kunde göras brukbar. Två minuter senare tvingas LillGurra till en paradräddning sedan en Sollentunare släppts fram i skottläge i slottet. I den 64:e har Kennie en chans att höja mungiporna men skjuter utanför målramen. Bättre utdelning får han dock i den 71:a minuten, då han på en hörna lyckas dra till sig en svärm av tre Vigganspelare framför Sollentunamålisen, som inte lyckas få kontroll på bollen, utan tappar denne till den eventuellt enbente Henrik Zacco, som på något sätt får in bollen i mål och ställningen är plötsligt 1-1 varvid fullständigt jubel i busken utbryter. Men säg den glädje som varar. Endast fyra minuter senare är det dags för en kontring igen. Alla på läktaren, inklusive tangenttryckaren, aviserade på ett tidigt stadium att det förelåg en klar offsidesituation, men linjemannen, som befann sig ca tio meter efter, hade ingen möjlighet att se detta, varför ett icke helt juridiskt korrekt mål blev effekten av denna fadäs: 1-2 till Sollentuna. Trots att matchklockan skenade iväg så lyckades Viggan pressa på bra framåt och mången var nog den som trodde att det skulle ge utdelning, men så blev icke fallet. Under en sådan press kontrar Sollentuna igen och endast tack vare uppbringandet av sina sista krafter lyckades LillGurra ånyo freda buren på detta friläge. I matchens sista sekunder har Viggan chansen att kvittera på en hörna, men där Karl Stenbergs nick dessvärre gick utanför vilket var lite symtomatiskt för denna kväll. Men vi hade i vilket fall tur med vädret.

En bedrövelsens afton, spelmässigt, inställningsmässigt och resultatmässigt, men det kan knappast bli sämre än detta, så nu får vi se till att glömma den här matchen och tända till ordentligt inför lördagens tillställning mot Hässelby, som inte tillhör våra önskemotståndare.