Viggbyholms IK - Hässelby SK 2-1 (0-0)
Lördag 21:a april 2007, kl 16.00 på Täby SC

En perfekt fotbollseftermiddag med klarblå himmel, en värmande sol och 8 plusgrader. Allt ackompanjerad av vindbyar upp till 5-6 på Beaufortskalan. Men var var publiken?? Även om vi hade blivit tillfälligt inhysta på Tibbles eminenta konstgräs, hade man ju ändå hoppats på lite fler själar än de 24 vindpinade gestalter som nu hade lyckats hitta hit. Nåväl, de som fanns där räckte för att vittna om vad som sig tilldra skulle. Många ärrade åskådare, som var med och såg matchen mot Sollentuna, var säkert mer väderspända än vad som framgick av den ovan omtalade Beaufortskalan. En torsk idag och det skulle kunna bli varning för italienska spagettinerver framöver - och vem vill väl ha sådana i omklädningsrummet?

Matchen öppnades väldigt piggt från Viggans sida och man kände sig inte alls orolig för hur det här skulle kunna utveckla sig. När så Houlsten fälls i Hässelbys straffområde, så steg självsäkerheten till ett crescendo, särskilt som Gaston Nunez hade utsetts som exekutor genom demokratiska val. De församlade statistikerna, som sett straffmissen mot Sollentuna veckan innan, kunde lätt utveckla en teori om hur osannolikt det är att missa två straffar efter varandra. Hursomhelst, Gaston missade straffen, eller mer korrekt uttryckt, målisen tog den inte alltför avancerat lagda straffen. Detta skedde i den 13:e (trettonde) minuten och nu kan man höra hur en och annan korp får vatten på sin kvarn. Två minuter senare skulle denna straff-fadäs kunna vara glömd, då Peter ”Bille” Billberg slår en klockren trettiometerspass, som dimper ner på Zaccos fot, vilket ger honom ett ypperligt friläge med målvakten. Kraftiga uppvindar måste ha rått i straffområdet just då, ty på annat sätt kan man inte förklara hur bollen annars kunde gå så högt över målet. Med denna miss så ebbade Viggans offensiv ut och Hässelby kom in i matchen, utan att för den skull prestera något som kom att utgöra någon fara för LillGurra och dennes kompisar i försvaret.
Hässelbys intåg i matchen ebbade dock ut efter en kvart sedan Viggan återfått medvetandet efter straffmissen och när Mikael Houlst, fri med målvakten i den 39:e minuten, lobbskjuter över, var det åter dags att ifrågasätta kastvindarna i motståndarnas straffområde. I den 42:a är Henrik Zacco igenom, men avvaktar skott både en och två gånger, för att därigenom få det till att se så bra ut som möjligt hos fotograferna, vilket endast får till påföljd att det hela pyser ut till en hörna. Två minuter senare har Zacco chansen att ge Viggan ledningen, men fälls i en kapplöpning med en back vid straffpunkten och domaren blåser så småningom inspark, efter lite funderande. Sammanfattningsvis kan man konstatera att det såg betydligt bättre ut på alla sätt än vad det gjorde under den första halvleken i söndagsmatchen mot Sollentuna. Hässelby hade inte skapat en enda målchans medan Viggan hade radat upp fyra kvalificerade frilägeschanser samt bränt en straff, varför ett par måls ledning inte kunde ha ansetts såsom helt missvisande.

I andra halvlek skulle det avgöras, så var nog den allmänna uppfattningen, åtminstone ca 25 sekunder in i halvleken. Vad händer? Jo, en Hässelbyare lyckas komma i samma läge som en Sollentunare gjorde i söndags, och ända nere vid LillGurras vänstra målområde lyckas han skyffla in 0-1 till allas stora förvåning, detta innan ens en minut hade gått av halvleken. Detta till trots lägger Viggan i ytterligare en växel och det märks att det börjar bli lite kitsligt på planen, som exempelvis i den 55:e minuten, då ett mindre kaos bryter ut inne i Hässelbys straffområde, vilket i slutändan ländar Zacco ett gult kort, i väntan på att Patrick Öberg skall få slå sin efterlängtade frispark, just utanför straffområdet. I den 57:e minuten åker sedan Gabriel Boyaci (Patrik Nilsson enl. domarrapporten, Lobergs kom.) i Hässelby ut efter sitt andra gula kort i matchen.
Viggan trummar nu på ordentligt och i den 68:e minuten uppstår ett gyllene tillfälle att kvittera, sedan ett flertal försök gjorts inom straffområdet att få in bolen i maskorna. Två minuter senare, i ett liknande läge, passar Gaston på att ladda stora kanonen just utanför straffområdet, men skottet går utanför målstolpen. Viggans press är nu kraftig och alla väntar på att det skall ringa bakom Mikael Leijon i Hässelbymålet. I den 77:e får Max Stjernfelt på ett hårt pressat skott som dock boxas ut och minuten efter är Gaston nära att spräcka nollan då han nickar just utanför på en Vigganhörna.
Men i den 80:e så lyser äntligen den röda lampan bakom Lejonburen, sedan Karl Stenberg, alias Kalle, medelst toraxregionen och dess närområdet därunder, lyckats maka in bollen i mål på Patrick Öbergs slagna frispark. 1-1 och glädjen visste inga gränser. Men vi som var med mot Sollentuna var ändå lite återhållsamt reserverade inombords. Fem minuter senare frestar Max med ytterligare ett skott, som även detta räddas av lejonet från Hässelby. I den 88:e minuten reduceras Hässelbys manskap med ytterligare en spelare (Hamid Kabodvand), då även denne drabbas av sitt andra gula kort. Trots ett heroiskt kämpande försvar i Hässelby får man ändå se hur Viggans vinstmål rullas in i den 90.e minuten, sedan Max Stjernfelt iskallt, från en egen ytterligt fin position istället, väljer att frispela sin syssling Zacco, som helt ren framför mål kan bredsida in 2-1 i tom bur. På ishockeyspråk skulle det heta klapp-klapp-spel.
Nu skulle allt vara frid och fröjd om inte domaren lagt till fyra minuter på matchen och det kunde lätt ha slutat i tandagnissel. Detta sedan Hässelby i ett av sina desperata kontringsförsök lyckades få bollen att stryka utmed ribban, efter det att LillGurras fingrar dirigerat den dit. Men slutet gott, allting gott. Viggan tog viktiga tre poäng och det skulle ha varit bra så orättvist om det slutat annorlunda med tanke på hur chanserna fördelades under matchen. Riktigt kul match att se och resultatet var inte sämre det, sett med röda ögon och vi får hoppas att inställningen sitter i även nu på fredag mot Djurgårdsbrunn, som lär bli en riktigt tuff match.