Viggbyholms IK - Bromstens IK 4-4 (2-1)
(Söndag 22:a april 2007, kl 14.00 på Täby SC)
Onsdag 22 augusti 2007, kl 20.00 på Hägernäs IP

Ja, så kom den så länge uppskjutna och efterlängtade matchen mot Bromsten på onsdagskvällen den 22 augusti. Redan på måndagskvällen, två dagar innan, hade den så stolta Bilagan varit i elden och gjort en heroisk insats mot lokalkonkurrenten Täby IS, där dessvärre insatsen inte räckte till poäng, trots att mången efteråt hävdade att så borde ha varit fallet. Med tanke på det prekära tabelläget var därför poäng i alla valörer en nödvändighet denna afton i matchen mot Bromstens IK.

Dessvärre fick vi inte den inledning vi önskat oss, då Bromsten redan efter 14 minuter lyckas få in en 1-0 ledning efter en hörna, vilket kändes lite snopet. Detta reparerades dock snabbt sedan Fredrik ”Elvis” Magnusson i Vigganmålet fått till en av sina bättre utsparkar, som nådde ända fram till en springvillig Lillpastan. Ingen trodde väl att denna springning skulle leda till något, men Bromstensmålisen blev så pass nervös att han schabblade med bollen i det yttre straffområdet och en iskall Lillpastan kunde sedan rutinerat enkelt rulla in bollen i det tomma målet.

Matchens hårdaste skott avlossades av Krutov i den 24:e minuten och det var endast med uppbringandet av sina sista krafter (mit Aufbietung seiner letzten Kräften) som målvakten inte följde med bollen in i mål. På rikoschetten var den ettrige Krille Jansson framme och testade, dock utan att erhålla någon utdelning.

Lillpastan, som var på ett strålande spelhumör i denna match och väl kunde ha avgjort matchen på egen hand, om inte OM varit med denna afton, skapar ånyo ett jätteläge i den 32:a minuten. Efter en formidabel löpning, där målisen i ett desperat försök går ut för att stoppa den framrusande Lillpastan, rundar Lillpastan enkelt målisen och rullar elegant in bollen i nätmaskorna. På två löpningar hade alltså Lillpastan sett till att Viggan nu var i ledningen med 2-1, men det var framförallt på det sätt som målen kommit till som imponerade.

En som inte borde ha köpt Triss-lotter denna afton var Pecheo, som vid tre tillfällen under första halvlek hade ytterst fina lägen att förändra reultatet, men vid samtliga tre tillfällen sköt han, från ungefär samma position, men dessvärre på samma ställe: 3 meter utanför Bromstens högra stolpe. En injustering av skorna är nog på sin plats.

Viggan hade successivt jobbat sig in i matchen och spelade bättre och bättre och det fanns inga som helst orosmoln på himlen denna afton, som för övrigt var molnfri, rent meteorologiskt. I samband med pausvilan stegade Krutov och Anelis av manegen för att ge plats åt nya artister.

Andra halvlek, som kom att bli en av de mest spännande i Bilagans historia, skulle nu alltså avgöra om det skulle bli någon poängskörd denna afton. Redan efter 30 sekunder har Bromsarna ett friläge men skjuter glädjande över. Det är en chocköppning från Bromsarnas sida och det råder stor oro i det Viggbyholmska försvaret och dessvärre mynnar detta även ut i ett baklängesmål i den 48:e minuten, dvs efter endast tre minuters spel.

Bromsten har nu tagit över matchen helt under de inledande 10 minuterna och det finns inte mycket som tyder på att vi skall kunna reda upp detta. Då inträder ånyo Viggans Duracellkanin, Lillpastan, och med 5:ans växel inlagd, utför han nog årets prestation i den röda tröjan. Från de egna bakre leden driver han bollen med full fart över hela planen, över mittlinjen, in i Bromsarnas territorium, hela tiden jagad av två frånsprungna Bromsar. Han avslutar sedan med att på ett synnerligen internationellt, elegant sätt runda målisen för att slutligen rulla in bollen i nät. Något liknande har nog inte inträffat på Hägernäs på ytterst länge. Ånyo en ledning för Bilagan, nu med 3-2 och det hade gått 12 minuter in på den andra halvleken. Dessvärre fick Lillpastan strax därefter lämna planen för att vila upp sig till den viktiga A-lagsmatchen på lördag. Även Rawas fick lämna manegen av samma skäl en kvart senare.

Några som skulle kunna ha avgjort matchen denna afton var Gonzo och Wella, som tillsammans lyckades med att komma fria, men på något ännu outrett sätt fick dom aldrig till något avslut, minuten efter Lillpastans mål. I den 66:e minuten lägger Viggan en frispark, som är så ytterst nära att gå i mål, men den såphala bollen räddas just utanför mållinjen. Men säg den glädje som varar. Två minuter senare nickar Bromsarna in 3-3 på en hörna och mungiporna återtog sitt forna läge från 2-2 målet.

Matchens fetaste chans uppstår i den 82:a, då Gonzo lägger in ett perfekt pass som Pecheo bara har att tåa in, ren som han är, men en millimeter fattades på skon för att så skulle ha blivit fallet. 3-3 och bara minuter kvar av matchen och ett felbeslut kan fördärva hela matchen, men inget händer och klockan visar på 90 minuter, då en av Viggans alerta juniorer, Manfred, blir antastad i straffområdet och domaren blåser straff. Kvällen kan vara räddad!

Nisse Pasthy (MiniPastan), yngre bror till hat-trickaren Lillpastan, tar på sig ansvaret att avgöra matchen. Efter vissa förberedelser med bollplaceringen så läggs straffen – I NÄT (se bild)! Viggan leder och har uppenbarligen vunnit matchen och 3 välförtjänta poäng. Men det är alltid domaren som avgör när matchen är slut och så blev det dessvärre även denna gång. Bilagan, som springer omkring på moln och redan har sina poäng, uppfattar inte den omedelbara fara som hänger över dem. Redan en minut efter straffen har Bromsarna ett friläge som Elvis Magnusson skickligt räddar.

Alla verkar nu endast upptagna av att uret skall gå så man får gå in och fira (gällde även de på läktaren) medan Bromsten tar över totalt. Vigganspelet har fallit sönder och det råder full kalabalik i försvaret och varje boll verkar omöjlig att slå bort. Sedan händer det som aldrig får hända i en sådan här match: Bromsarna får in sin kvitteringsboll sedan Viggan varit helt oförmögna att rensa bort bollen, tre minuter efter ordinarie slut.

Frågan är vem som var mest besviken efter matchen? Det måste ha varit Lillpastan, som sittandes i omklädningsrummet, drömmandes om sitt hat-trick, får resultatet i ansiktet av inströmmande, besvikna, Vigganspelare. Västgötaklimax är ett alltför svagt uttryck i ett sådnat här sammanhang. Samtliga Viggans 4 mål gjordes av Pastorna, som skall ha mer än all heder av detta. Trots allt, vi fick en poäng med oss och kunde lämna kölsvinet för tillfället.

Alltså: Ingen match är slut förrän domaren blåser. Nu laddar vi inför nästa viktiga matcher på måndag och onsdag, nu med massor av erfarenhet om kronologi. Men det skall vi ha med oss i ryggsäcken, att vi nu har vi spelat upp oss avsevärt och med mer folk på bänken jämfört med i våras så skall vi klara av det här. Med alla pigga juniorer, där Oscar med sitt lugna backspel skall ha en särskild eloge, så är all den ljusnande framtid vår.