Viggbyholms IK - Bromstens IK 1-0 (1-0)
Lördag 5:e maj 2007, kl 14.00 på Hägernäs IP

Trots ett perfekt vårväder med strålande solsken, om än med en kraftig snålblåst, så hade endast 55 själar tagit sig ner till Hägernäs IP för att bevista matchen mellan Viggan och Bromsten. Förutom dessa 55 åskådare dök Svenska Dagbladet upp med fotograf och reporter, så nu blir Viggan riksnyheter inom kort, får vi anta. Nytt speakeräss för säsongen var Krutov Erlandsson som skötte sig oklanderligt i högtalarna, vilket säkert gladde åskådarna, åtminstone Svenska Dagbladets utsände.

Innan vi går in på själva matchen måste vi kasta en hastig blick i de historiska arkiven, vilket vi hinner, då första halvlek inte bjöd på någon större underhållning.

Första gången Viggan och Bromsten drabbade samman var 2004, då Viggan var nyuppflyttade i division 4 och Bromsten nerflyttade från trean. Då hade Viggan flyt och kunde vinna bägge mötena med 6-1 borta och 5-2 hemma. Året därpå åkte Bromsten ner i div 5, men kom åter och 2006 blev det helt andra resultat mot Viggan. Första mötet förlorade Viggan med 1-2 borta och i måste-matchen på hösten förlorade man igen, denna gång med 0-2.
Inför dagens möte har Bromsten haft en riktigt motig uppstart på säsongen med tre raka förluster och inte mindre än 3-19 i målskillnad. Viggan å sin sida hade, efter den undermåliga insatsen i premiärmatchen, tagit sig samman och inkasserat två raka segrar. Nordicbets odds på 4,60 för en Bromstensseger hade förstås omedvetet satt sina spår i hjärnbarken på Viggan inför matchen.

Trots direktiv om hög press var det tydligen Bromsten som överhört detta och kunde efter bara en kort stund rinna igenom på vänsterkanten, men en driftig och alert LillGurra Svensson i Vigganmålet var med på noterna och ingrep resolut genom att gå ut och bryta anfallet medelst en kraftig bortspark. Det mest kännetecknande för första halvlek, bortsett från det undermåliga spelet från bägge lagen, var den kraftiga motvind som Viggan fick stå emot, samt den synnerligen ojämna gräsmattan som knappast bidrog till att förädla spelet.

Det finns inte mycket att rapportera från denna halvlek annat än att Göran Dahlberg hade ett kraftigt skott i den nedre delen av Bromstens vänstra stolpe i den 28:e minuten (se bild). Victor Stenberg hade åstadkommit ett mycket fint läge i den 43:e minuten för att ge Viggan ledningen, men skjuter i ett fritt läge alltför hårt och alltför högt, men mål borde det ha blivit på en sådan fet chans. Bättre gick det då för Mikael Houlst i den 45:e, då densamme hade framspelats av Kennie Roswall, och fri med målvakten lägger han säkert bollen i dennes högra hörn (se bild). Men varför skall Viggan alltid vänta till sista minuten innan man gör mål? Hursomhelst, 1-0 på en individuellt skicklig prestation av Houlsten.

Den andra halvleken kännetecknades av en kraftig medvind för Viggan, inte bara ur meteorologisk synvinkel utan även spelmässigt. Sålunda har Victor Stenberg en ny chans i den 53:e minuten att göra mål, men skottet blev alltför löst. Oscar Sundström, som kommit in i manegen, är ytterst nära att späda på ledningen då han i den 58:e snappar upp en boll, sedan en viss kommunikationskollaps uppstått mellan Bromstens målvakt och en back. Patrick Öberg, som skämt bort oss med sina frisparksmål, är ytterst nära att göra så igen i den 64:e minuten, men skottet passerar muren (se bild) och tar i stolproten. Ett ännu fetare läge uppkommer i den 65:e minuten, då Max Stjernfelt är helt ren med målvakten men fälls och alla förutsätter straff och frilägesutvisning, men domaren blundar! Max är åter på gång i den 67:e minuten och är fri med målvakten samtidigt som alla redan har redan flaggat för mål, utom Max själv, som skjuter utanför, vilket t o m var teoretiskt omöjligt (se bild).

I den 74:e minuten fälls Mikael Houlst regelvidrigt inom straffområdet, men den solklara straffen utdöms icke till allas stora förvåning, inte minst Mikael Houlsts. Som ni märker är det mycket Viggan nu och i sammanhanget kan nämnas att LillGurra I Vigganmålet inte fått ett enda skott på sig sig så här långt under matchen.
Jonas Pasthy, som även han släppts ut i manegen, lyckas slita sig loss i den 76:e minuten och kan ensam på Bromstens planhalva sprinta mot målet, men väljer att skjuta på alltför långt håll, varför skottet blir en lätt affär för målvakten. Minuten efter befinner sig Kennie Roswall i ett utomordentligt fint läge inne i slottet och trots att han tog tid på sig att sikta, lades kraften tydligen på detta och inte på själva skottet, vilket medförde att skottet blev alldeles för löst med påföljd att målvakten lätt kunde ta bollen, men vilket läge det var.

Domaren som hade missat straffen på Houlst gör en ny missbedömning i den 83:e då Oscar Sundström fälls bryskt, varvid domaren ger Oscar gult kort för filmning. Sex minuter senare (89:e) rinner Oscar igenom på vänsterkanten (se bild) men hamnar lite för långt ner till vänster, varvid målvakten lyckas rädda till hörna. Max Stjernfelt, som i tidigare varit så lyckosam i sina tilltag, griper chansen i den 93:e minuten, sedan Bromstens målvakt gett sig ut på en soloräd, dribblandes med Viggans forwards, och slår iväg ett riktigt långskott mot den tomma Bromstensburen. Alla väntar med spänning om bollen skall rassla in i maskorna, men dessvärre hamnade den utanför, men det såg nära ut.

Trots att Bromsten kämpade idogt hade man ändå inte lyckats prestera en enda målchans under hela matchen (Rättelse: Sista sparken i matchen (96:e minuten) blev Bromstens, men dessbättre var LillGurra på alerten och kunde utan svårigheter bemästra den bollen). Viggan hade trots den mindre bra första halvleken, totalt lyckats skapa två stolpskott och ett antal fina lägen som på ett påtagligt sätt skulle kunnat ha inverkat på segersiffrorna, om skotten gått in. Dessutom blev man bestulna på två solklara straffar som domaren blundade för vid bägge tillfällena. Ett stort plus skall särskilt riktas till försvaret, där bl a Gaston Nunez, Patrick Öberg, David Rundgren och Peter Billberg alltid behöll lugnet och höll rent framför LillGurra i målet. Ett varmt tack skall även riktas till Mikael Houlst som tog till vara på sin chans i den 45:e minuten, vilket gav Viggan segern. Allt annat än seger i denna match hade känts mer än tungt.

Det är med stor glädje vi mottagit rapporten från Danderyds Sjukhus om att Houlst armskada inte var någon fraktur eller annan allvarlig skada. Skadan som uppstod i trippelkrocken med Jonas Zeke Fonseca och en Bromstensspelare, där särskilt Houlsten och Zeke gick mest sargade ur kollisionen, kommer dock att kännas av en tid framåt, då viss nedsatt rörlighet i arm och fingrar rapporterats. Det har också rapporterats att Zekes skada troligtvis rör sig mest om en mjukdelsskada som gör sig påmind vid rörelser. Så det ser betydligt ljusare ut nu än efter matchens kan man säga.

Som en trevlig avslutning på matchen tilldelades Gaston Nunez priset som Matchens Lirare med en liten present av Viggans Supporterklubb, här representerad av Sune Hansson (se bild). Sune Hansson var en av drivkrafterna när Viggan tog sig tillbaks i seriesystemet 1948.

På onsdagkväll är det dags för drabbning igen och denna gång är det Danderyds SK som står för motståndet. Välkomna kl 19.30 till Hägernäs IP!