Viggbyholms IK - Danderyds SK 1-1 (1-1)
Onsdag 9:e maj 2007, kl 19.30 på Hägernäs IP

Efter tre raka 3-poängare var det så dags att möta kommunkonkurrenten Danderyds SK, som var i skriande behov av poäng efter två förluster och två oavgjorda matcher, även om förhoppning finns för ytterligare två poäng om protesten mot Rotebro går igenom. Det var alltså ett taggat DSK Viggan skulle få möta och nog blev det så alltid.

Efter några omgångar i serien så börjar de gula/röda korten att kunna spela lagen ett spratt och sålunda var Henrik Zacco tillbaks efter sin avstängning, men hade samtidigt två gula kort i ryggsäcken, liksom även Patrick Öberg, något som de båda senare under matchen skulle bli varse. Viggans mittfältslås Kennie Roswall och Kalle Stenberg fanns ej att tillgå denna kväll, då de ej återhämtat sig från diverse skador. Målgöraren från Bromstensmatchen, Mikael Houlst befann sig på annan ort och kunde ej heller han delta.
Något som också oroade ledningen i Viggan före matchen var att huvudskiparens namn var David Persberg, ett namn som ringde illavarslande i mångens öron efter vad vi fått uppleva för 11 månader sedan. Våra farhågor skulle så småningom infrias på ett inte alltför önskvärt sätt.

Viggan började matchen piggast och skapade genast tryck mot fd Viggbyholmaren Martin Persson i DSK-målet. Redan efter 4 minuter så ringer det bakom Martin, sedan Max Stjernfelt förtjänstfullt försett Göran Dahlberg med en passning, som den senare rutinerat nickade in i nätmaskorna (se bild). Viggan fortsätter att trycka på och kan inom de närmaste minuterna inkassera några hörnor, som trots noggrann genomgång vid svarta tavlan innan matchen, ej fick de avslutningar som man hoppats på, även om Henrik Zacco inte var långt borta med en nick utanför på en av hörnorna.
I den 8:e minuten tvingas Daniel Breeze att mer eller mindre bäras av planen sedan han drabbats av en förmodad ledbandsuttänjning i knät och lär bli borta ett tag för fortsatt spel. In i manegen släpptes därför en hungrig Tom Gyldorff, som måste ha distriktsrekordet på drömmilen, för det var inte många som hann med när han väl fått upp farten. I den 10:e minuten lägger Patrick Öberg en av sina patenterade frisparkar, som dock ej blev så hård som han hoppats på, varför Martin Persson kunde rädda bollen från vidare färd in i målet.
Viggans fetaste chans uppstod i den 21:a då Gustaf Grauers och Henrik Zacco attackerade Dandryds högra försvarsområde och efter det att Grauers dribblat sig förbi både en och två DSK:are, väntade nog alla att det var dags för ett mål till, men det hela rann ut i sanden (se bild). Därmed bröts också förtrollningen för Viggan och man hamnade i något slags zombitillstånd, något som Danderyd inte var sena att utnyttja. Sakta men säkert började Danderyd att ta över matchen och det var inte heller som någon större överraskning att en kvittering också kom i den 40:e minuten, även om det inte borde ha blivit någon större farlighet, såvida inte Öberg hade halkat (missat en glidtackling?) och fältet därmed låg fritt för Danderyd att skjuta bollen i den bortre burgavelns insida.
Sammanfattningsvis kan sägas att Viggan ägde de första 25 minuterna för att sedan helt tappa greppet mot ett mer taggat Danderyd, som uppenbarligen var i mer behov av poäng. I en hockeymatch brukar man se antalet vunna tekningar som ett mått på hur laddat ett lag är och det går nog även att överföra till denna match, där Viggan ofta var tvåa på bollen och förlorade alltför många närkamper för att det skulle vara nyttigt.
Första halvlek var i stora drag ganska tråkig, åtminstone för publiken, där särskilt Viggans spel inte kom upp i några större höjder, som man i tidigare matcher fått se exempel på.

Om första halvlek var tråkig kan den andra närmast sammanfattas som ett sömnpiller. Trots all nerv som fanns i matchen skapade inget av lagen några direkta målchanser under matchen, utan det mesta av spelet tilldrog sig i mitten av planen, där Danderyd som sagt vann de flesta bollarna. Det fanns dock en förhoppning om att Viggan skulle vakna till liv i början av den andra halvleken, sedan vissa taktiska justeringar hade gjorts, men dessvärre avtog dessa ambitioner successivt. Henrik Zacco kunde dock ha muntrat upp den röda delen av publiken om hans skott i den 47:e minuten hade gått lite lägre. Danderyd skall ha en eloge för sin kämpainsats och Viggan likaså, då man trots att spelet inte alls fungerade ändå hade kontroll på vad som skedde, åtminstone bakåt.

Tyvärr fick dock matchen en liten skandalstämpel i slutskedet, då Viggans Henrik Zacco fick ett friläge där han i kamp om bollen med en Danderydsförsvare hindrades bryskt från att avsluta sina intentioner, varvid domaren blåser av spelet och samtliga (inkl mången DSK:are) trodde att det skulle bli en frilägesutvisning av Danderydsbacken. Men döm om allas förvåning när domaren (som totalt delade ut 7 gula kort varav 5 till Viggan) ger Henrik Zacco gult kort. Zacco blir nu, liksom mot Bromsten, även avstängd mot FC Djursholm på måndag, vilket även Patrick Öberg blir, efter ett nytt gult kort under matchen.

Typisk derbymatch där spänningen inför matchen tog död på allt vad finlir och underhållning heter. Viggan mötte ett DSK som var i desperat behov av poäng och som även lyckades kämpa till sig en viktig sådan. Viggan saknade för dagen sitt starka mittfältslås, Kennie Roswall och Kalle Stenberg samt målgöraren från Bromstensmatchen, Mikael Houlst, något som kanske påverkade negativt, då laget inte riktigt stod att känna igen. Ingen skugga skall dock falla över någon enskild spelare som deltog i kampen, utan det var bara en sån dag då inget fungerar hur man än ligger i.

Gula Örnen


Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10

Laguppställning
Gustaf Svensson
Gustaf Grauers (64)
Gaston Nunez
Patrick Öberg, K
Victor Stenberg
Henrik Zacco
Göran Dahlberg
Max Stjernfelt
Peter Billberg
David Rundgren
Daniel Breeze (8)
Tom Gyldorff, avb (8)
Anton Larsson, avb
Oscar Sundström, avb (64)

Målgörare
Göran Dahlberg (4:e)

(se skytteligan)

Gula kort
Patrick Öberg (37:e)
Tom Gyldorff (53:e)
Gustaf Grauers (59:e)
Gaston Nunez (70:e)
Henrik Zacco (90:e)

Röda kort
-

Domare
David Persberg, HD
Daniel Persberg, AD
Jan Sörälv, AD

Matchens Viking
Tom Gyldorff

Bild 5

Publik
74 personer

Väder
+14, snålblåst men molnfritt