Hässelby - Viggbyholms IK 3-3 (2-2)
Söndag 13:e maj 2007, kl 16.00 på Hässelby Gårds BP

Liksom vid de två tidigare matcherna hade återbud lämnats i sista stund, men med hjälp av Viggans vitala ungdomar lyckades hålen snabbt täppas till. Viggan var för dagen laddat med erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Viggans försvarsmakt, bestående av en backlinje i Maginot-klass, med fyra fullvuxna hulkar i varierande storlekar: MoDo, Sudden, Putte, Wella samt Diffen i mål. Tillsammans kunde de representera nästan 200 år (196) av erfarenhet och kampvilja, något de också gav prov på under matchen.

Viggan öppnar blixtsnabbt med att göra mål efter bara 30 sekunder. Det var den på frisparkar specialiserade Patrick Öberg, som satte första målet, vilket kan beskådas på bild nedan. Men säg den glädje som varar. Endast fem minuter senare lyckas Hässelby trockla sig igenom Maginot-linjen, på ett för omvärlden misstänkt offsideartat sätt, vilket dock resulterar i en kvittering. Två minuter senare lägger Patrick, alias Putte, ånyo en frispark och denna gång skjuter Gonzalo Maturana, alias Gonzo, över i ett mycket bra läge. I den 12:e får Peddan, Peder Landberg, på en bra rökare som leder till hörna, där ett flertal feta chanser uppenbarade sig. I den 20:e lägger Putte ånyo en av sina förnämliga frisparkar, som denna gång dock boxas ut av målvakten men på en rikoschett får Krille Jansson dit pannbenet och kan distinkt sätta in 2-1 för Viggan och glädjen stod högt i tak, då detta även var ett mycket rättvisande resultat. Lillpastan, Jonas Pasthy, kan i den 25:e dra av en riktig rökare som viner just utanför stolpen, efter det att han framspelats av Robert Lövgren. Jonas har även ett bra läge i den 40:e att sätta ännu en spik i kistan på Hässelby, men skottet räddas. På en kontring strax därefter har Hässelby hittat en söndervittrad spricka i Maginot-linjen, som man förtjänstfullt utnyttjar genom att kvittera till 2-2. Förutom sina två mål hade Hässelby ett skott på mål under första halvlek, något som visade att resultattavlan inte var ordentligt kalibrerad. Sammantaget måste man säga att Viggan understundom spelade mycket fin fotboll och trots de två baklängesmålen, så var försvaret ytterligt kompakt och ogenomträngligt, nåja semipermeabelt måste man kanske rätta det till, med tanke på de två målen.

Uppenbarligen hade man i Hässelby haft en del taktiksnack i pausen, något som märktes lite grann under andra halvlek, då man blev lite mer aggressiva och lyfte upp spelet, något som dock ej hindrade Lillpastan från att skjuta ett skott som räddas till hörna i den 56:e minuten. Diffen, som fått stå ganska sysslolös i matchen, tvingas dock till att agera i den 57:e, dock utan att någon nervositet spred sig i leden. I den 59:e flyger ytterligare en Vigganprojektil utanför stolpen efter en hörna, något som det ofta gavs prov på denna eftermiddag. I den 69:e har Putte just lagt två hörnor och på returen till den andra, är han ytterst nära att prickskjuta in bollen vid nedre stolproten, något som målisen precis hann rädda, vilket också framgår av bilden nedan. Två minuter senare är Tobbe, Tobias Svensson, och Johan, Mr Gardner, ytterst nära att ge Viggan ledningen i ett bra läge men målisen han precis före.
Diffen, som under större delen av matchen fick agera åskådare, tvingas dock i den 79:e att sträcka på sin lekamen, för att med ena handen rädda ett skott som gick nere vid stolproten. Två minuter senare har Gonzo skottövningar nere vid Häselbymålet, men det signalerades dessvärre bom, då skottet gick över. I den 82:e är Houlsten ytterst nära att få en tå på bollen, men målisen hann precis få fingrarna på densamma en 1000-del före. Tre minuter senare tävlar Gonzo och Houlsten om vem som skall göra mål, (ett mobilt Telia-abonnemang hade inte suttit i vägen där), men då det blev alltför trångt för två att skjuta samtidigt, så hinner målisen ånyo få fram ett finger och sno bollen mitt framför näsan på de två galoppörerna.
Hur den här matchen skall sluta verkar det inte råda något tvivel om, åtminstone inte innan den 86:e minuten. Men då händer det som egentligen inte får hända, Hässelby har plötsligt slitit sig igenom försvaret och kan skicka in ledningsmålet 3-2. Mången var den mungipa som nuddade konstgräset då. Men när nöden är som störst är hjälpen som närmast och i den 88:e minuten får Mr Gardner på en rökare från 35 meter, som söker sig likt en missil upp i krysset hos Hässelbymålisen och en smula rättvisa hade skipats. En förlust denna dag hade varit alltför svårt att smälta.

Vad minns man då från den här matchen, bortsett från att vi borde ha vunnit? Jo, dels den 200-åriga försvarslinjen, där ingen trots baklängesmålen kan klandras för detta. Den juvenila injektionen, där särskilt Tobbe och Mr Gardner svarade för en synnerligen fin insats och där man särskilt minns Tobbes ettriga, terrierliknande jobb kring benen på Hässelbylirarna, något som måste ha upplevts som väldigt besvärande. Mr Gardners kvitteringsskott måste helt enkelt ramas in för eftervärlden, inte bara pga dess betydelse utan snarare mer för dess eminenta utförande. Puttes frisparkar skall också ihågkommas liksom Peddans kampvilja. MoDo, som både lät och fungerade som en ångmaskin, visade att han än har många år kvar i gräset; Wella, som trots en avslagen arm, visade att ålder går före skönspel, men ingen når i närheten av dennes evinnerliga kampvilja; Sudden, som på slutet sprang med avsliten hälsena (upplevdes det som) gav allt i alla närkamper. Mången nämnd, men ingen glömd i detta kämpande lag. Sammantaget var det vilja med versaler denna dag och det är synd att detta inte belönas bättre än med endast en poäng. Fler sådana matcher, där vi också kan ställa upp med fullt manskap och vi kan förändra tabellen.