Djursholm United-Viggbyholms IK 1-0 (0-0)
Måndag 14:e maj 2007, kl 19.00 på Djursholms IP

Måndagar är måndagar och måndagar är uppenbarligen inte Viggans dagar när det gäller fotboll, något som vi fick bevis på även denna måndag. Kursen på Vigganaktien hade sakta dalat under veckan och hamnade i fullt baisse-läge på förmiddagen, sedan vår käre målvakt LillGurra drabbats av stora lavemangsyndromet, en åkomma som även delades med hans namne Grauers. Kennie Roswalls lårkaka verkar räcka länge och även han var tvungen att lämna in handduken. Tidigare i veckan efter Danderydsmatchen, stod det helt klart att herrarna Zacco och Öberg skulle vara avstängda pga alltför stor myckenhet av gula kort. Även till bänken var det svårt att få ihop folk, då en del skador hade inrapporterats från B-lagsmatchen dagen innan. Utan att gå händelserna i förväg så kan det också tilläggas att av de som kunde spela, så fick dessvärre inte alla göra det. David Rundgren var en sådan som belastades med ett rött kort i den 69:e minuten och fick således inte spela därefter.

Det blåstes till spel och Pelle Coach fick dagen till ära fylla upp tomrummet mellan stolparna, då övriga tre målvakter ej var att tillgå pga skador, och det gjorde han väldigt bra, inte bara procentuellt. Det var en imponerande samling spelare som Djursholm hade klätt i vitt denna afton, där MoDo väl hade smält in utan att någon hade märkt det. Under tyngden av det anfallande Djursholm darrade ofta läktaren med dess åskådare och det gjorde även Vigganförsvaret som fick se sig ordentligt belägrade under de första fem minuterna. Successivt började dock Vigganspelarna krypa ur skyttevärnen och pressa tillbaka de vita och kunde också vartefter ta över spelet, som man även kom att dominera under de nästföljande 25 minuterna.

I den 12:e minuten lägger Goran Dahlberg en mycket fin hörna där Mikael Houlst är ytterst nära att ge Viggan ledningen, då han emellertid laddar alltför hårt och skjuter över ett mer eller mindre öppet mål. Två minuter senare anfaller Viggan igen, där Goran och två till skapar en bra möjlighet men där skottet denna gång blir alltför löst. I den 20:e minuten lägger Goran ett fint inlägg, som Houlsten hoppar upp och nickar på, men dessvärre utanför (se bild). Tre minuter senare kommer de röda i ytterligare ett giftigt anfall men som dessvärre blev utan resultat. I den 26:e nickar Peter Billberg på en frispark som borde ha gett mål på ett eller annat sätt, med tanke på den bryska behandling han fick i straffområdet (se bild).
Billberg, som blivit ordentligt hårt tagen på sin högerkant, begär i den 31:a att få gå in i karantän för att undvika överkokning och Anton Larsson släpps ut i gräset i den förres ställe. Utan att det på något som helst sätt har med herr Larssons bedrifter på banan att göra, så börjar Djursholm att successivt kvickna till efter den brygga man befunnit sig i under de senaste 25 minuterna. Ivriga att komma igång med spelet uppehålls dock Djursholms ambitioner när Kalle Stenberg ledigt ber en vit inkastare att ”vänta, vänta…”. Efter ett tag undrar de vita”vaffedåför?” ”Vi é inte klara än…” och alla på läktaren skrattar uppskattande å denna lilla longör. Strax därefter tvingas Pelle Coach göra en dödsdjärv utrusning och på ett synnerligen skickligt sätt hinner han före och gör bollen ospelbar för den anstormande vitingen. Imponerande!

De sista 10 minuterna av halvleken tar Djursholm över allt mer och i den 40:e tillerkänns man en frispark i ett halvt livsfarligt läge, strax utanför straffområdet, men som dessbättre blir utan effekt i målprotokollet. I den 45:e får man ytterligare en snarlik frispark, som läggs med fruktansvärd kraft, så att Pelle Coach i målet knappt kan stå kvar upprätt och hålla bollen, men räddar gör han. Bollen studsar sedan åter ut i spel och efter diverse kaotiska sekunder så rinner chansen ut i gräset. Lite obehaglig avslutning på halvleken var det, men med lite vila och ett förmodat tröttkört Djursholm, så skulle det nog reda upp sig.

Den andra halvleken börjar dock inte bra och redan innan domaren blåst till spel, tvingas Gustaf Grauers och Victor Stenberg sätta sig på sjukbänken. När domaren sen väl blåser till spel pressas Viggan ner i gräsrötterna av ett Djursholm som tydligen gick på lustgas att döma av vad de orkade med. Mängder med hörnor tillskapas, där var och en utgjorde farliga chanser för att förändra siffrorna på resultattavlan. Under de första 10 minuterna får Viggan knappt låna bollen, så intensiv var de vitas press. Än idag kan man imponeras av de vitas bollskicklighet och förmåga till snabba ruscher som måste ha krävt halva Danderyds förråd av syrgastuber för att kunna genomföra. Även om medelåldern var 10 år högre och medelvikten 30% mer, så var de i denna del av matchen helt överlägsna de röda, som inte orkade hänga med i det hårda bolltempot. Krister Jansson lyckas dock i den 58:e bryta den entoniga vita kanonaden med att hitta en tillfällig lucka i Djursholmsförsvaret, där han försöker prickskjuta men dessvärre just utanför.
När det ser som allra mörkast ut för Viggan, händer det som inte får hända: David Rundgren får sitt andra gula kort för en mindre förseelse och blir avvisad med ett rött kort över huvudet. Den vita pressen fortsätter nu, om möjligt ännu hårdare, och Viggan är ständigt tvåa på bollen och där bollen och även domaren hela tiden går Djursholms väg. Även om man är extra kitslig efter en förlustmatch, så går det inte att undvika att kommentera domaren. Alltför petig och alltför frikostig med gula kort, åtminstone åt det ena hållet, något som bidrog till att dra ner humöret ytterligare hos många röda.

I den 69:e så kommer Viggans första egentliga anfall men som Max avslutar alltför högt över. Minuten efter så kommer det som alla fruktat. En av de vita hade offrat sig på en typisk död boll, men helt otroligt hunnit i fatt den vid kortlinjen, och lägger sedan ett inlägg som slutligen en helt omarkerad vit spelare ensam får stå och rulla in. Trots att vi var yngre och lättare, så varken hann vi eller orkade med att stå upp under denna press som vi utsattes för. Målet var en ren och klar markeringsmiss från de rödas sida.
Det behövdes ett mål i baken för att bryta den totala dominans som rått och efter en halvtimmes spel började Viggan så äntligen att kvickna till och lyckades jämna ut spelet, men till någon kvittering räckte det dock ej till. Även om domarens insats inte direkt påverkade resultatet i denna match, så fick hans ofta tveksamma ingripanden konsekvenser för nästa match, då såväl David Rundgren och Gaston Nunez nu blir avstängda. Vi kan då istället hälsa Henrik Zacco och Patrcik Öberg välkomna åter.

Första halvlek ganska OK, då alla jobbade och slet, men i den andra är det synnerligen svårt att hitta några positiva omdömen, även om det är förståeligt att cirkulationen av spelare på olika platser inte är någon drömsits vare sig för en coach eller spelare. Gott om spelare är det just nu ont om, och skadelistan upptar nu 8-10 man samt två avstängda inför nästa match. Så håll er friska och undvik gula kort, särskilt när det gäller snack med domaren.