Viggbyholms IK - Ass. Rinkeby IF 2-4 (1-1)
Lördag 19 maj 2007, kl 14.00 på Hägernäs IP

Trots sargat av skador och avstängningar, hade Viggan lyckats få ihop en slagkraftig samling spelare till dagens match mot Assyriska Rinkeby. Matchen var sedan länge sedd som en svår uppgift, särskilt mot bakgrund av det uttunnade egna spelarmaterialet, samtidigt som Assyriska Rinkeby var upphaussade som en av seriefavoriterna, något som de även hittills levt upp till i tabellen.

Matchen inleddes i ett ihållande regn, vilket förmodligen höll mången åskådare borta, även om inte mindre än 64 paraplyutrustade personer kunde räknas in, varav många från motståndarnas egna regioner. Viggan började stabilt, något som dock snabbt förändrades till det motsatta i den 7:e minuten, då Rinkeby bjöds på ledningsmålet efter ett huvudlöst tillbakaspel, där fler än en person får bära hundhuvudet. Endast tre minuter senare rinner Max Stjernfelt igenom Rinkebyförsvaret och ensam med målvakten har han ett utomordentligt tillfälle att jämna ut resultatet, men halkar i skottögonblicket, något som man i Rinkeby skall vara mycket tacksam för.

Viggan hade till dagens match var tvungna att låna in en målvakt från IK Frej, Moudou Jawo, då man veckan innan hade haft inte mindre än tre målvakter indisponibla. Moudou Jawo får i den 11:e visa prov på sin kapacitet då han räddar ett Rinkebyskott till hörna. I den 14:e minuten är Henrik Zacco ytterst nära att räta ut siffrorna men målisen hinner före. I den 18:e får Viggan en av sina fetaste chanser, då Zacco nickar in en boll i slottet, som någon (vi undviker namn här) får en riktigt bra chans att göra mål på, men missar öppet mål. För publiken är det en mycket öppen och spännande match, där Viggan nu spel- och chansmässigt har jobbat ihop till ett mål, vilket också kommer i den 26:e, då den evige sprintern Mikael Houlst löper efter en boll, som han även hinner upp strax före målvakten, rundar densamme och rullar in bollen i tomt mål. 1-1, något som kändes rättvist i detta läge.

Även om Rinkeby skapade en hel del chanser, där man bl a vid ett tillfälle fick ihop inte mindre än tre hörnor på raken, något som skärrade Viggans försvar, dock utan att resultera i någon direkt farlighet. Viggan hade exempelvis en hörna i den 38:e, på vilken Peter Billberg i ett bra läge med all kraft sköt över målramen. Viggans Moudou Jawo fick i den 44:e sträcka på sig ordentligt för att rädda Vigganmålet, med hörna som påföljd. 1-1 i halvtid var nog något som bägge lagen kunde känna sig ganska nöjda med, som spelet hade utvecklat sig. En som inte kan ha varit särskilt nöjd dock, måste ha varit Henrik Zacco, som i mitten av halvleken missade ett helöppet mål med sin nick, som han lyckades få utanför - men han skulle komma igen.

Den andra halvleken fick en chockartad inledning redan efter 30 sekunder, sedan en Rinkebyspelare stoppats alltför bryskt av Martin Brogren i straffområdet. Moudou Jawo räddar straffen (se bild), men på returen så hinner en Rinkebyspelare fram och ger sitt lag ledningen med 2-1. Trots detta bakslag låter sig Viggan inte nedslås, utan trummar på och i den 52:a skär Mikael Houlst in mot straffområdet och dras omkull, dock utan erinran från domaren. I den 62:a rinner Henrik Zacco och Houlst igenom, men i sista sekunden får Houlst eldavbrott och chansen rinner ut i gräset.

Moudou Jawo tvingas till en ekvilibristisk utrusning i den 65:e och hinner precis sparka bort bollen framför en framrusande Rinkebyanfallare, där det annars hade kunnat bli ett  riktigt delikat läge. I den 68:e spelminuten kommer ännu ett sk onödigt mål i baken, där dock inga namn skall sättas ut, men två bjudmål hittills mot Rinkeby är bara två för mycket och dessutom ganska så onödiga mål enligt en samlad samstämmig expertis på läktaren.

I den 77:e minuten görs matchens snyggaste mål, när Martin Brogren precisionspassar en framspringande Henrik Zacco, som med en perfekt, stenhård  nick skallar in 2-3 och stämningen stiger lavinartat på läktaren. Viggan har nu ett bra tryck och alla väntar på kvitteringen, men dessvärre kommer ytterligare ett mål i baken, som backlinjen även denna gång får ta på sig. 2-4 kändes inte riktigt rättvisande, åtminstone inte sett med röda ögon och trots ett nu större underläge trummar Viggan på in i det sista, där Houlst har två chanser i den 87:e och i 90:e, dock utan att det påverkar slutresultatet.

Sammanfattningsvis skall en stor eloge delas ut till samtliga Vigganspelare, som gav allt i alla lägen denna kalla och regntunga dag, något vi inte varit bortskämda med i de två senaste matcherna. Tråkigt att Kennies ljumske inte orkade mer än 20 minuter i första halvlek, något som successivt påverkade Viggans fortsatta spel. En som sprang in i allas hjärtan denna dag var Martin Brogren, som trots att han inte varit tillgänglig under hela våren visade sig både ha kondition, vilja och kapacitet. Den som dock sprang sig till dagens Viking var Mikael Houlst, som inte bara skapade många fina chanser, utan som även fick belöning för allt sitt slit med att få göra ett eget mål.

En mycket jämn match, där det hade sett betydligt bättre ut om den hade slutat 3-3, men tre onödiga mål i baken samt några missade givna målchanser kan dessvärre inte sudda ut de alltför stora nederlagssiffrorna 2-4. Men med två man avstängda samt ytterligare ett antal på skadelistan måste insatsen ändå ses som mer än väl godkänd. I näst match, den mot Rotebro, är Mikael Houlst avstängd, men däremot har då Gaston Nunez och David Rundgren suttit av sina straff och vi borde åter kunna mönstra ett bra lag, särskilt om vi får tillbaks några från sjuklistan.