Viggbyholms IK - Bollstanäs SK 4-3 (0-1)
Måndag 21 maj 2007, kl 20.00 på Hägernäs IP

Efter två förluster och en oavgjord, hade Viggans Bilaga kniven på strupen för att hamna rätt i tabellen. Såväl Bollstanäs som Viggan mönstrade två fullödiga lag, där Viggan förstärkts med 4 spelare från P90:orna. En full bänk skulle också visa sig vara utslagsgivande i den regnblöta matchen, där bra rotation rådde för att hålla tempot uppe. Kvällens dirigent, Roger Lövgren, lyckades med att illustrera begreppet coachseger, då han, när endast fem minuter återstod av matchen, åter slänger in parhästarna Mikael Houlst och Henrik Zacco, vilka också avgör matchen med sina mål under slutminuterna. Dessutom kunde Roger Lövgrens egna unga adepter inte bara göra bra ifrån sig, utan även bidra till målskörden, något vi nu blivit bortskämda med. Dem vill vi se mer av framöver. En förtjänstfull seger för Bilagan och mer dramatik går knappast att bjuda på, i en match som trots det ihållande regnet bjöd på spänning och dramatik i kubik.

Matchen började lite trevande, där chanser skapades åt bägge håll och där Bollstanäs storväxte nr 2 fick alarmet att ljuda i Vigganförsvaret flera gånger. Även Viggan hade genom bl a Jonas Pasthy, Henrik Zacco och Mikael Houlst lyckats skrämma upp den gröna försvarsmakten några gånger. Det lag som hade mest tur med avslutningarna under inledningsfasen var dock Bollstanäs, som kunde pricka in sitt ledningsmål efter 20 minuters spel.

Viggan trummar dock på rejält för att kvittera och i den 24:e har Zacco ett bra läge, som efter diverse situationer avslutas med ett rött skott, som dessvärre går utanför. Zacco får ytterligare en chans att putsa till resultatet i den 26:e men skottet går över. Den från New York tidigare på dagen anlände Gustaf Grauers, kan i den 28:e få se sitt hårda skott gå utanför och måhända var det strilande regnet en av orsakerna till att sikten inte alltid var så bra hos skyttarna.

Spelet böljar fram och tillbaka och vid ett sådant tillfälle i den 31:a minuten, får Bollstanäs en möjlighet att öka på sin ledning, när man i en tilltrasslad situation i Vigganförsvaret skjuter över målet i ett mycket delikat läge. Fyra minuter senare är man åter nära att göra mål, men den rullande bollen går strax utanför. I det läget kunde matchen lätt ha avgjorts, men för en gångs skull stod Fru Fortuna oss bi.

Efter denna dramatiska akt i matchen, hämtar sig Viggan snabbt och när Zacco i den 40:e dribblar av allt som går, för att bli ensam kvar med målet, upptäcker han dock att han kommit lite ur kurs varför målchansen dessvärre avtar med kvadraten på avståndet till målet. Fredrik Magnusson i Vigganmålet får också göra en avgörande insats i 41:a minuten, så att matchen hålls vid liv och som synes växlar chanserna från den ena sidan till den andra.
I den 43:e lägger Patrick Öberg en av sina berömda frisparkar, som efter viss bearbetning vidarebefordras stenhårt i ribbans undersida av Kalle Stenberg, ett skott som var värt ett betydligt bättre öde. Alla närvarande var nog helt övertygade om att bollen gick i mål, men så var det alltså icke och inte ens när Oscar Sundström lägger en rökare i stolpen så vill bollen in. Där skall nog Bollstanäs vara glada att de kom undan så billigt.

Första halvlek var således ganska händelserik om än målfattig, något som snabbt skulle förändras under den andra halvleken. I den 58:e minuten uppstår några diffusa situationer i försvarsområde,t som till sist erbjuder Bollstanäs att ta ledningen med 2-0, med ett skott vid stolproten och mången var väl den gam som trodde att det var kört för Viggan vid det här laget.

Sex minuter senare, i den 64:e minuten, får Johan Gardner på en riktigt härlig crossboll från sin högerkant, som landar perfekt vid Oscar Sundströms fötter i straffområdet, något som man i Bollstanäs definitivt ville avstyra och också gjorde det. Tilltaget att fälla Oscar medförde obönhörligt att Viggan fick sig en straff till livs, som Jonas Pasthy iskallt sätter i nätmaskorna. Trots att Viggan fått vittring på en kontakt resultatmässigt, så får man även uppleva riskerna med att målskillnaden kan ökas, något som dock Fredrik avstyr med en bra räddning i den 68:e minuten.

Men spelet växlar snabbt och minuten efter (69:e), kan Viggan kvittera till 2-2, genom att Kevin Power vaket håller sig framme och petar in en retur efter pass från Johan Gardner, ett rent juniormål med andra ord. I den 73:e får Viggan till en bra hörna, där Kalle Stenberg från sin placering i slottet får på matchens hårdaste skott. Bollen räddas till hörna, men målvakten tappade nog luften efter den rökaren, då han råkade stå i vägen för bollens framfart.

Viggan jagar nu ivrigt en ledning, men i sitt offensiva tänkande glömmer man bort att även täcka upp bakåt och efter ett ordentligt backschabbel, där den som känner sig skyldig kan anmäla sig i receptionen, kan Bollstanäs retfullt rulla in ledningsmålet 3-2, när endast fem minuter återstår av matchen.

Och nu förstår vi varför han som alltid står längst fram i orkesterdiket har en pinne att vifta med. Nu öppnar nämligen Roger Lövgren grindarna och ut släpps två utvilade hingstar, Zacco & Houlst, som genast sätter av mot Bollstanäshållet och kan efter bara en minuts spel sätta dit kvitteringen, sedan Zacco elegant spelat fram Houlst, som utan pardon sätter in 3-3. Vid det läget kändes det ganska skönt att åtminstone kunna få med sig en pinne hem, men det skulle komma mera.

I matchens sista minut slår Gustaf Grauers en frispark från höger långsida, som Zacco elegant förpassar in i nätmaskorna och jublet visste inga gränser sedan Viggan vänt ett 2-3 underläge till vinst med 4-3 på endast fem minuter. Det var nu andra matchen i rad som Viggan reser sig under slutminuterna och förändrar matchresultatet. Heder till en sådan samling, med en sådan inställning.

Mången skall premieras i denna match, där flygbaronen Gustaf Grauers skall ha en stor eloge för sin jetlaggade insats, särskilt under första halvlek. Hingstarna Zacco & Houlsts eviga rännande i motståndarlägret luckrade upp många chanser under matchen. Oscar Sundströms outtröttliga rusningar, i väntan på boll på vänsterkanten skall premieras lite extra. Men mest imponerande var den kollektiva insatsen, där de unga juniorerna bevisade att de platsar bland de stora och snart även kommer att utgöra ett bestående inslag i seniorernas tröjor.