Viggbyholms IK - Rotebro IS 2-0 (1-0)
Lördag 26 maj 2007, kl 14.00 på Hägernäs IP

Pingstafton och nog kände man lite till mans av hänryckningen när solen värmde i ryggen och man slapp sitta där med ett droppande paraply. Många hade hänförts av solen och kommit för att se när agnarna skulle skiljas från vetet, dvs om Viggan skulle klättra uppåt i tabellen eller neråt. Den här gången fanns heller inget att skylla på, då Viggan för första gången på länge kunde mönstra fullt manskap, så när som på Mikael Houlst som var avstängd. Även om Kalle Stenberg fick stiga av under uppvärmningen så överraskade istället Kennie Roswall med att kunna spela hela matchen trots tidigare skavanker.

Rotebro IS har tidigare skapat respekt hos Viggan, såväl när vi möttes i div 5, 2003 som nu i div 4, där förra årets resultat 3-3 samt hemmaförlusten med 1-4 understryker hur svårt vi haft mot just Rotebro. Denna match skulle inte heller bli något undantag, även om utgången resultatmässigt blev betydligt mer positiv än tidigare.

Första halvlek inleds på ett för Viggan strålande sätt när Victor Stenberg förtjänstfullt passar en framrusande Henrik Zacco som sätter pannan till bollen och nickar in 1-0 redan efter fem minuters spel, en trevlig chocköppning för Viggan och den 94-hövade publiken, men knappast för motståndarna. Resten av halvleken blev ganska intetsägande där egentligen ingenting skapades framåt för någotdera lagen, även om Rotebro skapade oro, åtminstone på läktaren, med sina hörnor och fasta situationer. Efter 20 minuters spel tvingas Gustaf Svensson i Vigganmålet göra en rutinerad fotparad sedan en Rotebrospelare dristat sig till att komma alltför nära målet. Räddningen medförde en hörna, på vilken Gustaf, nedan kallad LillGurra, tvingas göra en synnerligen kvalificerad räddning. Sedan hade Rotebro ytterligare en giftig hörna i den 43:e minuten, då en av Viggans backar, med ganska högt startnummer på ryggen, nickar från ganska lång håll, just över den egna ribban, vilket medförde en ordentlig susning genom publikhavet. Mycket mer finns egentligen inte att rapportera från denna halvlek.

Liksom i den förra matchen, mot Assyriska Rinkeby, drabbas Viggan av en obehaglig överraskning i den absoluta början av den andra halvleken. Efter bara en minuts spel tilldöms Rotebro en frispark just utanför den högra delen av straffområdet, vilken slås på ett sådant sätt att bollen beskriver en eliptisk bana, för att slutligen, stenhårt, träffa i stolpens yttersida och ut. Den kulan hade kunnat skapa mycket huvudvärk för Viggan. Viggan vill dock inte vara mycket sämre de, utan minuten efter lägger Patrick Öberg en frispark som undertecknad själv trodde gick i mål, men målvakten lyckades uppenbarligen få ett finger på den uppe i krysset, så att bollen gick till hörna, på vilken sedan Gaston Nunez nickar över.

I den 53:e minuten tillåts Rotebro få en helt onödig skottchans pga dålig täckning, men det skottet parerar LillGurra till hörna. Fyra minuter senare kommer Henrik Zacco med hög hastighet men tvingas göra halt, varvid David Rundgren får tillfälle att avlossa stora kanonen, men skottet touchar en motståndarrygg och bollens hastighet avtar snabbt, för att till sist bli helt ofarlig. I den 58:e kommer Viggans fetaste chans och också matchens fetaste farlighet, när Victor Stenberg skär in på vänsterkanten och kommer så nära målvakten att han kan skåda denne i ögonvitorna. Endast en meter från mållinjen, om än med målvakten emellan, tittar Victor upp och passar en framspringande David Rundgren, som dock inte hinner fram utan Oscar Sundström skjuter istället,  men skottet studsar ut och på den returen skjuter Gaston Nunez även han med retur. Så nära att göra mål är det svårt att komma och i detta läge har Viggan fått Rotebro i klar brygga.

Två minuter senare är Victor Stenberg igenom på vänsterkanten igen och lägger in ett farligt pass och denna procedur upprepas igen minuten efter, då Zacco skjuter över på ett Victorpass.
Viggan har nu skaffat sig ett ganska bra grepp på matchen och skapar en del farligheter som när exempelvis Oscar Sundström från högerkanten spelar in i straffområdet, där det vid tillfället dock var helt rent på såväl Rotebro- som Vigganspelare. I den 63:e minuten får Oscar Sundström däremot avsluta ett anfall, där han skjuter bollen upp i nättaket, men domaren blåser av för offside och glädjen tar snabbt slut.

Men det händer även saker bakåt, där fö backlinjen  med Peter Billberg, Tom Gyldorff, Patrick Öberg och Gustaf Grauers klarat av sin uppgift på ett ofta strålande och säkert sätt, som exempelvis i den 71:a minuten, då Rotebro levererat ytterligare en hörna, där man till synes hade uppenbara problem med att göra sig av med bollen i Vigganförsvaret. Till sist lyckas dock en Vigganspelare (anmäl dig gärna i receptionen för belöning) rädda på mållinjen och göra sig av med bollen. Viggan lyckades dock samla upp alla nervtrådar och kunde i den 79:e minuten öka på sin ledning till 2-0, sedan Patrick Öberg slagit en frispark från högerkanten som Zacco skickligt förpassar in i nätmaskorna genom att åter utnyttja pannbenet.

I den 85:e tvingas LillGurra göra ytterligare en TV-räddning, efter ännu en giftig Rotebrohörna. Det var den sista farligheten i matchen och när domaren äntligen blåste av kunde Viggan glatt konstatera att man inte hamnat bland agnarna, utan kan nu se framtiden an med tillförsikt. En helgjuten insats från alla, där vi givetvis skall lyfta fram Henrik Zaccos förmåga att alltid vistas på rätt plats vid rätt tidpunkt och trots att Zacco legat nerbäddad hela veckan, visade han åter att han alltid har huvudet på skaft och är längst när det gäller. Kul att Kennies ljumskar höll under hela matchen, vilket på ett positivt sätt bidrog till matchbilden på mittfältet. Victor Stenbergs torpedliknande inskärningar på vänsterkanten under andra halvlek skall också sent glömmas. LillGurras paradnummer under matchen, vilket också bidrog till det positiva slutresultatet, ger honom titeln Matchens Viking, i kamp med den solida backlinjen som för det mesta höll rent hus framför buren.