Täby IS - Viggbyholms IK 10-0 (4-0)
Onsdag 30:e maj 2007, kl 20.00 på Täby SC

Dagens referat handlar om den tappra lilla skaran som under en regntung himmel försökte hålla stånd mot en övermäktig motståndare. Den länge emotsedda och prestigefyllda kampen mot Täby IS blev nog knappast vad något av lagen hade förutspått. I ett skadeskjutet Viggan fick Pelle Coach och A-lagets lagedare Matte Gustafsson dryga ut listan, där endast Krille och Anton stod att känna igen från B-lagssammanhang, bortsett från fem P90-spelare, sedan Lillpastan och Goran tvingats kliva av under första halvlek och ökat på skadelistan ytterligare. Trots en tunn numerär lyckades dock Viggan stå upp bra under de första 75 minuterna innan man tvingades kapitulera helt. Det ligger nära till hands att travestera Marty Robbins kända ”Ballad of the Alamo”

"One hundred and eighty five holdin' back five thousand.
Five days, six days, eight days, ten; Travis held and held again.
Then he sent for replacements for his wounded and lame,
But the troops that were comin' never came, never came, never came."

Även om mången kanske inte var beredd att satsa några stora pengar på Viggan denna kväll, så blev man dock glatt överraskad av Viggans positiva öppning. Men säg den glädje som varar och redan efter 7 minuters spel så får Täby IS göra 1-0 på ett riktigt ordentligt offsideläge. Sen blir det belägring av Vigganmålet, där Fredrik Magnusson genom ett antal idioträddningar håller Viggan kvar i matchen, där den ena räddningen överträffade den andra. Mycket imponerande!
Efter belägringen håller dock Viggan spelet uppe mycket bra och Pelle Coach får gång på gång visa sina färdigheter som back. Viggan sticker upp då och då och är ytterst nära att få en straff i 24:e men det bedöms som utanför, vilket även resultatet av frisparken blev. I den 28:e tvingas Freddan i målet kapitulera sedan fadern i en kappspringning med Vedad fått se denne få en avgörande tå på bollen. 2-0. Freddan tvingas ånyo till en bra räddning i den 31:a, för att på håll sedan få se Johan Gradners kanonskott TV-räddas av TIS-målvakten i den 33:e. I den 37:e har så Viggan en halvchans men skottet från Lillpastan rinner utanför. Trots målmässigt underläge och trots att TIS har bollkontroll står Viggan upp förvånansvärt bra mot attackerna, där motståndarnas Vedad och ettrige högerytter, vars namn vi saknar, svarade för de flesta av farligheterna för Täby IS. En olycklig frispark i den 39:e spär på TIS ledning till 3-0, där bollen, ej alltför hård, rullar in vid stolpen sedan muren uppenbarligen inte varit tät nog. Som om detta inte var nog spär Vedad på med ytterligare ett mål i den 41:a (4-0) och det kändes inte helt bra.

Den andra halvleken kunde definitivt ha inletts på ett trevligare sätt, än att 5-0 får göras redan efter 45 sekunders spel. Lillpastan och Goran hade då redan innan halvlekens början linkat av. Matte Gustafsson, som inte övat sina lungor på de senaste 4-5 åren, hade nog hoppats få sitta av som ombytt maskot för att fylla bänken med sig själv, men så blev inte fallet. Varje man behövdes. I den 51:a minuten har TIS ett stenhårt skott i ribban och i den 68:e tvingas far och son Magnusson hjälpa varandra, sedan Fredrik först räddat ett skott och Pelle Coach på returen tvingats rädda på mållinjen. Efter det orkade inte det tappra Vigganförsvaret stå emot längre och det som komma skulle var inte särskilt roligt att se, oavsett om man spelade eller såg på, då sista kvarten blev en total belägring av Viggans straffområde. Enklast är nog att göra en måltidstabell för att visa hur tungt det var:
73:e 6-0
79:e jätteräddning av Freddan
80:e 7-0
82:a 8-0
83:e 9-0
85:e TV-räddning av Freddan
86:e 10-0 efter självmål


Även om det gick för Viggan, som för dem vid Alamo, så måste man ändå ta med sig minnet av ett lag som kämpade in i det sista, även om krafterna inte fanns kvar. TIS laguppställning var för dagen överlägsen, men det som var positivt var att fem junisar fick smaka på krutrök och skaffa sig viktig erfarenhet för framtiden. Ännu mer positivt var att de visade att de inom kort kommer att utgöra en viktig del i morgondagens seniorlag, något som vi ser fram emot.
Hatten av också för Fredrik i målet, som gjorde en kanonmatch liksom hans hårt arbetande fader, som hade den otacksamma uppgiften att stoppa en vindsnabb Vedad på målhumör (4 mål). Tungt, men så är livet ibland. Nu är det bara att vända blad och se framåt och ladda inför nästa match.

Gula Örnen

Laguppställning
Fredrik Magnusson
Aron Almerén
Per Magnusson
Mats Gustafsson
Jonas Pasthy
Magnus Fällman
Tobias Svensson
Johan Gardner
Anton Larsson
Fredrik Lindholm
Robin Wettervik
Fredrik Carlson
Krister Jansson, K
Göran Dahlberg

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Per Magnusson

Röda kort
-

Domare
Driss Belhaj

Matchens Viking
Fredrik Magnusson

Bild 5

Publik
8 personer

Väder
+12, mulet