Viggbyholms IK - IFK Österåker 4-4 (1-2)
Måndag 11:e juni 2007, kl 20.00 på Hägernäs IP

Efter några Bilagematcher där det varit gott om ont om folk, såväl på bänk som plan, så hade det laddats ordentligt inför kvällens match. Med 16 spelare så blev t o m hela bänken full.

En strålande kvällssol svepte in över Hägernäs IP i ett behagligt kvällsljus, även om solens strålar inte riktigt lyckades hålla, den för kvällen rekordstora publiken, helt varma.

Viggan börjar riktigt alert och kan redan efter 4 minuter se hur Henrik Zacco nickar in 1-0 efter en Öberg-hörna, vilket även kan beskådas på bild nedan, även om Zacco inte hann få in GANT-looken som synes. Fyra minuter senare rinner Zacco igenom hela Österåker, men målisen hinner precis ta bollen framför näsan. I den 11:e lägger Öberg ett inlägg som Houlsten nickar på, dock utan resultat, men den allmänna stämningen på läktaren är av samma uppfattning: Det här kommer att bli en promenadseger med tre kassaskåpssäkra poäng. Det är konstigt att man aldrig lär sig, för när man just lagt sig till med dessa euforiska tankebanor, börjar plötsligt de petrolgröna Österåkrarna att ta för sig och är nu med i matchen ordentligt, utan att någon egentligen märkte vad som hände eller när.

Sålunda kan man konstatera att Österåker kvitterar i den 20:e, sedan man givits tillfälle att trixa för mycket på de rödas område, men ingen kan ta ifrån dem att det var ett riktigt snyggt halvvolleyskott som ven in, otagbart, i de bortre delarna av Päras (Pelle Coachs) bur. Jo, det var Pära som stod, eftersom Diffen fortfarande lider av vatten i knäna, Fredrik lider av benhinneturbulens samt en stel nacke eller liknande och LillGurra fortfarande ligger och snörvlar i sänghalmen. Lite chockartat var det, men kanske detta skulle leda till en nytändning i det röda laget, som dessvärre slocknat till efter den första kvarten.

Gult verkar vara Viggans modefärg i år och i den 28:e drabbas Zacco av ett sådant, lite väl grymt dömt, men den unge domaren tyckte uppenbarligen att målisen var alltför ung och bräcklig för att drabbas av en fullvuxen man i full galopp och helt fri med den stackars målvakten. Pära i målet fick sedan visa lite färdigheter i den 35:e, då han välkoordinerat sträcker ut sin ena hand, precis i rätt ögonblick för att förhindra en förlupen boll att fortsätta sin färd in i hans maskor.

Nu är det riktigt dåligt spel från de rödas sida och Österåker slår alltför ofta läger nere i de rödas försvarsområde. Houlst, som är lika duktig som Zacco, när det gäller att utnyttja sin lekamen, ådrar sig även han ett gult kort i den 44:e. Efter att ha gjort ett helhjärtat försök att få in en ledningsboll i slutminuten, drabbas Viggan av en kontraattack som inte bär sig bättre än att den resulterar i ett ledningsmål för motståndarlaget. 1-2 i 45:e, vilket inte var vad man önskade sig just då.

Två av kvällens dominanter var Gustaf Grauers och Henrik Zacco. Den förre där bak, för att han åtminstone vid tre tillfällen räddade frilägen, inklusive ett på mållinjen, något som även kom att rendera honom utmärkelsen Matchens Viking, samt att han till yttermera visso kämpade som en furie, med en djävulsk frenesi under hela matchen. Den senare, Henrik Zacco, för att han dels gjorde två mål framåt samt dels åtminstone hade möjligheten att göra 4-5 mål till, med vilket han dessvärre inte nådde ända fram.

Ett exempel på det senare var när nyss nämnde H. Zacco i den 57:e, i ett mycket perfekt läge, tar i alltför mycket och skjuter över. En något mer återhållen kraftansträngning hade gett mål med 100%-ig säkerhet. Tre minuter senare (60:e) figurerar dock densamme i en annan farlig situation, med betydligt lyckligare utgång. Det var den dristige Peter Billberg, som förtjänstfullt spelar fram Zacco, som inte heller denna gång sparar på krutet, men dessbättre ses bollen denna gång susa in i nätmaskorna med mycket hög fart. 2-2 och nytt liv!

Men säg den glädje som varar, ty redan tre minuter senare kan petrolpojkarna lägga in 2-3, sedan man i det röda lägret inte lyckats hålla särskilt tätt därbak. Detta hände sig i den 63:e minuten av matchen och blott två minuter senare gör Billberg ett jättejobb, som för honom långt in i fiendeland och när ögonkontakt upprättats med målvakten, avlossar Billberg så skottet, men den långa resan hade tärt på krafterna och skottet blev inte tillräckligt hårt och gick dessutom mitt på målvakten. Den bollen var värd ett betydligt bättre öde.

Ytterligare två minuter senare (67:e) är Gaston Nunez två hårstrån från att nicka bollen i mål, men inte heller denna gång ville det sig. Men värst, när det gäller att komma nära, är förstås Henrik Zacco, som i den 70:e nickar över öppet mål och då var inte Mamma Mia på läktaren glad. Dessvärre missade vi inte bara att göra mål, utan på påföljande kontring kan Petrol Boys rulla in 2-4 och det kändes väl så tungt, även på läktaren. Inte bättre blev det när Zacco missar ett nickmål igen i den 76:e, men det verkade vara en sådan där afton, då inget riktigt ville gå Viggans väg.

Bättre går det dock i den 81:a minuten, då hela Viggans kavalleri har ockuperat motståndarnas straffområde, där massvis med chanser dyker upp, däribland Magnus Fällmans skott i ribban, men på en av returerna så höll sig den lille junioren Tobias Svensson framme och prickade in 3-4, genom att utnyttja en av stolparnas insidor. När vi så äntligen känner kontakt igen, drabbas vi av Kungsfågelsyndromet (hönsgårdsvirus) nere i eget försvarsområde och det är ett givet mål i vardande, tills den ettrige Gustaf Grauers pinnar fram utmed mållinjen och lyckas sparka bort bollen just i mållinjespasseringsögonblicket. Då hade rullgardinerna åkt ner, det är säkert!

Men ljuset i tunneln skymtas i den 85:e, då Patrick Öberg lade upp bollen vid hörnflaggan och efter bara några sekunder rådde jubel i det röda lägret, sedan Gaston Nunez klättrat högst i en nickduell och hade förpassat bollen djupt in i motståndarburen. 4-4 och ännu upphämtning (tidigare mot Bollstanäs) - en prestation av Bilagan som kommer att diskuteras mycket när Polarpriset skall delas ut nästa gång. Hade sedan Houlsten bara lyckats med konststycket att göra 5-4 i den 89:e, hade han lätt kunnat erhålla ett fritt abonnemang av lagerkransar resten av året. Det var så nära, så ytterst nära.

Hursomhelst, vi tog en pinne, sedan vi legat nere för räkning till nio, något som visar att det finns blått blod innanför de röda tröjorna, då upphämtningar tycks ha blivit lite av ett adelsmärke hos Viggan. Nu återstår en match på söndag mot Assyriska Rinkeby och då lär vi få ta i så att det räcker för att bärga några pinnar till, så att vi hamnar på fast mark innan sommaruppehållet.