Danderyds SK - Viggbyholms IK 1-1 (0-0)
Lördag 16:e juni 2007, kl 14.00 på Danderydsvallen

Efter endast en dryg månad var det så dags för ett nytt kommunderby mellan Danderyd och Viggan. Förra mötet slutade 1-1, som säkert alla minns. Då hade, åtminstone Viggan, åtskilliga synpunkter på domarens agerande och det var nog inte mindre synpunkter denna gång, att döma av läktarkommentarerna. I Viggans startelva saknades Mikael Houlst även i denna match mot Danderyd och fick sitta med sin kortlek av gula kort på läktaren. Patrick Öberg var även han avstängd och David Rundgren var skadad och kunde inte vara med denna gång, i övrigt var det ungefär samma uppställning som sist.

Det låg en stark atmosfärisk laddning över Danderydsvallen innan avspark, dock inte av meteorologisk karaktär, utan mer av derbykaraktär. Poängen är just nu ytterst värdefulla i tabellen, oavsett var de hamnar, så det var upplagt för en rysare av stora mått. I förra matchen chocköppnade Viggan med ett ledningsmål redan efter 4 minuter, något man inte tilläts denna gång, sedan Danderyd snabbt tog hand om taktpinnen och inledde en ordentlig press på Viggans planhalva under de första 10 minuterna, dock utan att skapa några farligheter.

Danderyd hade sålunda en ordentlig medvind, inte bara i spelet, utan även vindmässigt, där det nästan var tal om stormbyar emellanåt.

Första egentliga målchansen i matchen kommer i den 13:e minuten, då Zacco kommer fram i ett bra läge, men trängs undan så det hela endast mynnar ut i en hörna. Ännu närmare kommer Viggan i den 24:e, då Zacco är riktigt nära att göra mål, men Martin Persson i DSK-målet halvräddar och på returen är Kennie Roswall ytterst nära att nicka in bollen i mål. Matchens fetaste chans överhuvudtaget uppstår i den 26:e, då Tom Gyldorff jobbar sig fram på vänsterkanten (se bild), skär in på mål, och lyckas få iväg ett inte alltför hårt skott, förbi uppvaktande backar och målvakt. Alla som inte stod i närheten och som hade Viggansympatier jublade för mål, men mungiporna åkte snabbt ned sedan bollen rullat just utanför stolpen. ”Det var vinden som tog den”, sa en av väderexperterna i närheten.

Resten av halvleken var kamp, kamp och åter kamp om varenda grästuva, där Danderyd oftast klev segrande ur dessa strider. Det Danderyd definitivt vann denna eftermiddag var snacket och man har väl aldrig tidigare hört ett så högröstat lag, medan Vigganspelarna knappt hördes överhuvudtaget, något som måste förbättras till nästa gång. Halvleken slutade till sist 0-0, efter en ur publik synvinkel ganska tråkig match, där all underhållning saknades, såvida man inte uppskattar kamp och hårt spel.

Lagom till andra halvlek hade vinden mojnat och vridit sig 90 grader, så där gick Viggan på en riktig blåsning om att kunna skaffa sig fördel av att ha vinden i ryggen. Hade det inte varit för att vinden redan avtagit, så skulle man annars kunnat tro att den varit behjälplig när Tom Gyldorff anklagades för att ha fällt en Danderydspelare innanför straffområdet. Undertecknad, som tillsammans med StorÅhsen, stod endast ett fåtal meter från den sk brottsplatsen, tappade hakorna när domaren, efter som det kändes en ganska lång stund, blåste straff i 48:e minuten. Oavsett hur mycket LG (LillGurra) Svensson sprattlade i målet så stod det 1-0 till Danderyd, något som direkt påverkade humöret på många. (Ingen i Viggan har väl glömt den berömda frilägesutvisningen på Zacco i slutskedet av förra mötet, så domare kan göra tabbar även de).

Men Viggan ångar trots detta på och Zacco kan i den 53:e minuten, efter mycket bra förarbete från Peter Billberg, nästan få in en kvittering (se bild). Två minuter senare får Kalle Stenberg på en riktigt bra rökare som dock räddas av Martin Persson. Att döma av volymen ute på planen så var Danderyd ordentligt taggade och hade gett sig den på att klå Viggan denna dag och det var inte långt ifrån att komma en bit närmare detta önsketänkande, när LG Svensson tvingas ta till sin berömda benparad i den 72:a minuten.

Stämningen är ganska hätsk på banan, delvis beroende på att domaren genom sitt agerande lyckas höja irritationen hos spelarna i båda lagen, något som når sin kulmen efter ca en halvtimmes spel, då Jonas Fonseca i en nickduell skadas illa, sedan en motståndare med full kraft gått in i samma duell. Zeke ligger nu på Danderyds sjukhus och förbereds för operation av ett förmodat avslitet ledband i vä. vrist och som om inte detta skulle vara nog, slogs även en tandflisa ut i en framtand. (Det kan tilläggas att Zeke opererades i morse, söndag, och ligger nu med gips runt vä. underben samt att några tänder tycks ha flyttat sig. Detta ska kontrolleras på KS imorgon, måndag)

I den 82:a minuten tacklas Robin Wettervik, som f ö gjorde sin sista match som 16 åring, (då han fyller 17 år den 18 juni) hårt i straffområdet utan åtgärd från domaren, något som Max Stjernfelt, helt frustrerad protesterar mot och får gult kort. Max är dock nära att ge igen minuten efter då han skjuter strax utanför. I den 85:e nickar Zacco just över, vilket framgår av en av bilderna nedan. I den 88:e minuten armbågar en Danderydsspelare luften ur Robin Wettervik, något som domaren ej uppfattade utan lät spelet fortsätta. Stämningen blev då så pass irriterad att linjemannen till sist lyckades uppmärksamma domaren på det inträffade och då åkte det röda kortet upp. En hel del hårda ordväxlingar utbyttes då i det tumult som uppstod.

Efter det röda kortet, så inleddes en ordentlig press mot DSK-målet och i den andra tilläggsminuten lyckas Victor Stenberg, i en tilltrasslad situation framför målet, få iväg en passning till området vid den bortre stolpen, där Gustaf Grauers påpassligt befann sig och kunde skotta in kvitteringsmålet. Resten av matchen var sedan en fråga om huruvida Viggan skulle hinna med att få in ytterligare ett mål, men se det gick inte. Men vi tog poäng, vi förlorade inte. Det var vår andra oavgjorda, båda mot Danderyd, medan Danderyd fick inkassera sin femte.

Oavgjort resultat var väl egentligen inte orättvist, då även Danderyd under den andra halvleken lyckats skapa en del farligheter, som man i Viggans försvarsmakt dock med förenade krafter till sist lyckades ta udden ur. Vid ett sådant tillfälle sattes f ö banrekord på Danderydsvallen, då Tom Gyldorff kom upp i en osannolik hastighet av 37 km/tim för att stoppa en framrusande DSK:are.

I övrigt skall en eloge utdelas till Zeke, som dessvärre senare skadades, men som under den tid han ännu var på mattan tillhörde de främsta. En annan var Kalle Stenberg, som stod i rök och damm utan att släppa någon förbi sig i onödan. Den som dock kniper Matchens Viking denna dag är Peter Billberg, som med sitt uppoffrande och ofta mycket konstruktiva spel, lyckades skapa många farligheter på sin kant. Tråkigt för Tom att han inte lyckades få in sin boll i första halvlek och ännu mer för att han uppenbarligen felaktigt fick en straff dömd emot sig.

Nu gäller Bollstanäs på onsdagkväll, som kommer att bli en riktigt hård nöt att knäcka och förhoppningsvis har vi till dess hittat nötknäckaren, som vi dessvärre inte riktigt fick tag i denna dag.