Viggbyholms IK - Bollstanäs SK 3-0 (2-0)
Onsdag 20:e juni 2007, kl 19.30 på Hägernäs IP

Matchen mot Bollstanäs var sista kvällen med gänget, innan sommarvilan, och för en gångs skull var förutsättningarna de bästa: Mycket publik, en solig och skön sommarkväll, men framförallt, vi kunde för första gången mönstra ett ordinarie helt lag med en full bänk, utan några synliga skador eller avstängningar. När hände det senast? Bollstanäs, som innan matchen låg två pinnar bakom Viggan, var piskade att vinna för att hänga med i toppen. Viggan å sin sida befann sig i samma läge, varför matchen hade alla förutsättningar att bli en spännande avslutning på vårsäsongen.

När domaren väl blåst till spel, tar Viggan genast kommandot och en spirande känsla av förhoppningar börja växa inombords. Ett säkert backspel, som var i full harmoni med mittfältet, kunde med hjälp av Houlsts, Zaccos och Victors villiga löpningar, gång på gång skapa öppningar i Bollstanäs försvar. Det var inte i går som man såg ett så lugnt, konstruktivt och aggressivt spel från Viggans sida. I den 13:e minuten så kommer också belöningen, sedan Gaston Nunez vunnit en nickduel så att bollen så småningom kom till Kalle Stenberg, som i en god position forcerar in bollen i nät, lite mer elegant än magmålet mot Hässelby kanske, men ack så resultatorienterat och effektivt. 1-0 till Viggan och en drömöppning för fortsatta förhoppningar.

I den 23:e lägger Kennie Roswall en perfekt passning till Victor Stenberg, som i ett mycket bra läge tar i lite för mycket med sina nya skor, varför bollen går alltför högt över. Det mest iögonfallande just nu, är att hela Viggan spelar som en lagmaskin, där bollen rullar runt i laget och folket på läktaren applåderar gång på gång inför det kanonspel som uppvisas. Vid en hörna i 33:e minuten, som Kennie lägger in framför mål, kan Gaston Nunez påpassligt vidarebefordra bollen (se bild nedan) till Peter Billberg, som majestätiskt trycker in bollen i nät, vilket går att beskåda på Nyhetssidan. 2-0 till Viggan och drömmen om en skön sommar i hängmattan börjar anta alltmer realistiska former.

Halvleken fortsätter på samma sätt, med ett mycket bra Vigganspel, där Bollstanäs inte tillåts att komma i närheten av målområdet. Backlinjen med Peter Billberg, Patrick Öberg, Tom Gyldorff och Gustaf Grauers har anlagt något som närmast kan likna en Berlinmur. Aldrig tidigare har undertecknad sett ett sådant imponerande backspel, där alla hela tiden var delaktiga i uppspelen och de chanser som därmed också skapades. Chanserna var många och ett sådant tillfälle uppstod exempelvis i den 36:e, då anfallet ackompanjerades av läktarapplåder, när Gaston får avsluta ett skolboksanfall, men där dessvärre skottet räddas av målvakten, vilket annars skulle ha blivit en klassiker i Viggans rullor.

Matchens kanske i särklass bästa individuella insats skedde i den 42:a minuten, när Mikael Houlst, kastar sig raklång och helt horisontellt, 98 cm över gräsytan, språngnickar en stenhård boll i ribban, så att den t o m fortfarande darrade efter matchens slut. Det finns inga noteringar om att Bollstanäs skulle ha haft en enda farlighet under första halvleken, vilket ytterligare understryker det rättvisa i halvtidsresultatet.

Frågan var nu om Viggan lyckats konservera formen under halvtidsvilan och det fick vi snabbt svar på redan i den 48:e minuten, då Patrick Öberg slår en av sina giftiga frisparkar. Snett utanför den vänstra sidan av straffområdet lägger Öberg bollen och strax efteråt hörs ett metalliskt ljud, när bollen stenhårt går i stolpen och ut. På returen är Houlst snabbt framme men skottet går dessvärre utanför. Minuten efter är det Gastons tur att testa målvaktsreflexerna och på det skottet noterades en räddning. I den 51:a minuten drar Zacco av en riktig rökare, som ur Bollstanäs synvinkel dessbättre gick över.

Efter denna kraftfulla inledning tappar dock Viggan övertaget under en 20-minutersperiod och Bollstanäs tillåts komma in i matchen. I den 60:e minuten antecknas Bollstanäs för sin första egentliga farlighet, när ett hårt skott går just över. Även om Bollstanäs nu tagit initiativet hindrar detta dock inte Viggan från att sticka upp då och då och i den 66:e tvingas Bollstamålisen göra en kvalificerad enhandsräddning till hörna på Gastons hårda skott, sedan Gustaf Grauers förtjänstfullt svarat för underarbetet.

Tre minuter senare är Bollstanäs uppe och härjar i Viggans försvarsområde och det är bara med en ängels försyn som Viggan undslipper en straff, som syntes ganska uppenbar på håll, men domaren friade, vilket vi skall vara honom evigt tacksamma för. För första gången sedan seriestarten hade vi inte domaren emot oss och inget enda gult kort lyftes mot någon Vigganspelare denna afton, medan däremot Bollstanäs fick ihop nästan en hel kortlek. Så här i efterhand, kanske färgat av uteblivna kort, ej dömd straff samt det positiva slutresultatet, måste man nog säga att detta var en av de bättre domarprestationerna detta år.

Sedan Bollstanäs offensiva 20-minutersperiod ebbat ut, var det åter dags för Viggan att ta tag i taktpinnen och i den 71:a minuten lägger Patrick Öberg en frispark från ca 30 meter, som målvakten tvingas tippa till hörna. Resultatmässigt gick det betydligt bättre tre minuter senare, i den 73:e, då Henrik Zacco smiter fram på vänsterkanten och osjälviskt spelar fram till Max Stjernfelt som just släppts in i manegen. Denne kan sedan, genom sin för säsongen 5:e målgivande assist, spela fram Gaston Nunez, som framför den bortre delen av målburen enkelt kan slå in 3-0.

Gaston, som nu tydligen är stekhet, får ytterligare en chans minuten efter, då han drar av ett hårt skott i undersidan av ribban, dock utan att bollen passerar mållinjen utan rikoschetterar ut. En annan som var stekhet, var den nyligen lössläppte Max som under slutminuterna var ytterst nära att spä på målskörden, sedan han i den 87:e haft ett jätteläge, men med en TV-räddning lyckas Bollstamålisen få bollen till hörna. I sista minuten är Max fri, men skottet blir inte av samma kvalitet som förarbetet, varför bollen räddas från vidare färd in i maskorna.

Detta var i särklass den bästa match Viggan presterat i år, där taktik och spel gick hand i hand och sällan har man väl sett ett sådant homogent och konstruktivt lag bära upp de röda tröjorna på ett bättre sätt. Det är näst intill omöjligt att en sådan här kväll lyfta fram någon spelare före en annan, då samtliga gjorde mer än vad som kunde ha förväntats. Några som dock skall premieras lite extra är ändå backlinjen med Gustaf Grauers, Tom Gyldorff, Patrick Öberg och Peter Billberg. Mycket bättre än så går det knappast att spela.

Lite symptomatiskt är kanske att några av aspiranterna till Matchens Viking också lyckades anteckna sig i målprotokollet, Peter Billberg, Gaston Nunez och Kalle Stenberg och med minsta möjliga marginal utses Gaston Nunez till Viking, efter att både direkt och indirekt ha bidragit till mycket av det som senare skulle bli säsongens bästa match.

Med tack för en kämpainsats utan motstycke och en tillönskan om en riktigt trevlig sommar, hoppas jag nu att alla sporras till att hålla igång i sommar, så att vi kan ge Vaxholm en ordentlig fight den 4 augusti och sen även de andra lagen, så att vi blir det topplag som vi önskat.

Väl mött igen lördagen den 28 juli när träningen börjar!