Viggbyholms IK - IFK Viksjö 4-2 (3-2)
Lördag 11:e augusti 2007, kl 14.00 på Hägernäs IP

Inför matchen mot Viksjö hade vi ett ganska imponerande facit, med fem segrar och en oavgjord sedan vi möttes första gången 2005, ändå så känns det som vi alltid har det väldigt svårt mot just Viksjö och så blev det även denna gång, även om det till sist ändå blev en seger. Det var första hemmamatchen efter sommaruppehållet (om man bortser från träningsmatchen mot Roslagskulla den 29 juli då vi vann med 5-2) och den ljuva smaken från sista hemmamatchen mot Bollstanäs innan sommaruppehållet (3-0) satt fortfarande kvar i näsborrarna. En seger mot Viksjö denna dag och vi skulle definitivt blanda oss i tätstriden medan en förlust onekligen skulle lägga sordin på stämningen en bra tid framöver. Nåväl, gudarna var med oss även denna dag och efter lite nervkittlingar kunde segern bärgas med 4-2, ackompanjerat av ett strålande fotbollsväder. Publiktillströmningen var god och inte mindre än 84 huvuden kunde inräknas på den sollapande läktaren.

Oavsett utgången i denna match hade det varit svårt att komma med några bortförklaringar, något som varit legio i ett antal matcher, då vi denna gång som omväxling kunde mönstra så gott som alla spelare som behövdes. Vi kunde även denna match släppa fram några nya premiärlejon i manegen: Diar Said och Pecheo Lawchak (Sergio tog ju plats på scenen redan mot Vaxholm).

Framför taktiktavlan hade coach Veronese dragit upp riktlinjerna att vi skulle sätta hög press på motståndarna och därigenom skapa målchanser och försöka avgöra matchen redan under första halvlek och ta ledningen med 2,3 mål, något som klingade gott i en lyssnares öron.

Och visst började det bra när Peter Billberg redan i den 3:e minuten nickar in 1-0, något som domaren dessvärre blåste bort pga något som kanske skulle kunna kännetecknas som hårt spel, då Viksjös målvakt, Balamusa Bajala (som f ö ingår i Gambias landslagstrupp), bringades ur fattningen och föll till marken. Två minuter senare är Bille bara millimeter från att nicka i mål igen, men bollen strök lintottarna så att Zacco istället kunde skjuta lite för högt över, för att det skulle ha räknats som en given målchans.

Så långt höll ritningarna, men dessa stördes uppenbarligen av att Rawas jycke slet sig och försökte spela till sig en plats i laget, dock utan att Veronese föll för det tricket. Efter flera minuters jakt kunde trasselsudden fångas in och matchen kunde fortsätta, men inte bättre än att Viksjö nu kunde utföra en giftig kontring, som i och för sig bara mynnade ut i en hörna, men ändå. Viksjö, som utnyttjat hunddebaclet väl, kunde i den 19:e minuten skjuta in 0-1 på en snygg, otagbar halvvolley av Jacob Sjölander.

Man kan lätt förstå hur Veroneses magmuskler såg ut i detta ögonblick, men peristaltiken kom åter igång i den 25:e, då Kennie Roswall lägger en hörna av typen ormdödare, som först en av Vigganspelarna missar, men den alerte Pecheo Lawchak kunde smyga upp bakifrån och rulla in bollen i maskorna via målvaktens händer, som framgår av den andra bilden nedan. Som om detta inte skulle vara nog, spelar den nyss nämnde Pecheo fram Houlsten i den 30:e och denne kan ensam framför tom bur raka in 2-1 på ett enkelt sätt. Stämningen stiger nu på läktaren, men sjönk lika snabbt minuten efter, då Viksjö är ytterst nära att kvittera, men LG Svensson gör en dubbel Tuplov i målet och undanröjer förtjänstfullt faran.

I samma spelminut har Viggan ett jätteläge, då man på en kontring får se hur Zacco lägger in en delikat passning just framför mål, där Houlsten gör en försmedlig piruett och missar ett vidöppet mål, endast en meter från mållinjen. Rapporter visar att det inte går att komma närmare att göra ett mål. Men Viggan trummar på och i den 33:e skapar Pecheo ett bra läge men skjuter för högt för att det skall räknas som en målchans. Bättre går det då för Patrick Öberg i den 37:e.

På läktarslänten har Viggans sjukstuga samlats och man kan höra hur exempelvis Brizen och Grauer Jr i kör sprider goda råd till Öberg som skall lägga en frispark just nedanför deras fötter. ”Putte, Putte, testa första stolpen.” Putte som inte hade något annat för sig gör så och får se bollen gå i mål, vilket även ni kan göra på tredje bilden här under. Plötsligt står det 3-1 och livet leker, som det ofta gör när det går bra och man tappar koncentrationen.

De som dock hittade den (koncentrationen) var Viksjöspelarna och under de sista 10-12 minuterna blev Vigganspelarna till rundningsmärken och hela försvarsspelet gick upp i rök. Under dessa sista minuter spelade Viggan som ett div 6 lag och det var bara att invänta det ofrånkomliga, vilket även kom. I den 43:e får LG Svensson åter visa att han har förtjänat sin tröja, men minuten efter kan inte ens han rädda ansiktet på det tidigare storspelande laget. Ett inlägg från vänster knoppas elegant in av Jacob Sjölander och nu var ställningen endast 3-2 med en minut kvar av halvleken. Men det stod sig ut till periodvilan. Aldrig tidigare har man väl sett ett så tafatt spel från de röda och nu var farhågorna helt plötsligt stora inför den andra halvleken.

Dessbättre hade tydligen visdomens ord haglat i pausen, för nu såg det betydligt bättre ut och det var synd att Houlstens mål i den 60:e dömdes bort (ja, det var kanske t o m avblåst just innan), något som Houlsten hade svårt att fördra. Ett skolboksanfall uppvisas i den 65:e, då Zacco elegant spelar fram Houslten, som i sin tur förpassar bollen vidare till Kennie, som på ett internationellt sätt försöker glidsparka in bollen, men kommer en tusendel för sent så att bollen hamnar utanför, i ett annars magnifikt måltillfälle. Minuten efter försöker Sergio återupprepa sin insats från matchen mot Vaxholm, när han lobbskjuter över målvakten, som dock genom sin längd lyckas få ett finger på bollen, men nära var det allt.

Det är en mycket spännande match, där det står och väger även om Viggan spelar betydligt bättre nu än vad man gjorde i avslutningen på första halvlek, något som dock inte hindrar Viksjö från att nicka just utanför i den 80:e. Houslten kontrar dock på den farligheten och kan i minuten efter dra på ett riktigt hårt skott invid stolpen, som dock Bala Musa får fingrarna på, men inte bättre än att Kennie erbjuds chansen att göra ett skottförsök på returen.

Matchens avslutning blev dock mer dramatisk än vad som var nödvändigt och i slutminuten uppstår en situation i Viggans straffområde, som vissa kan hävda var en straffsituation, något som dock domaren, till Viggans glädje, viftade bort. I denna bedrövelsens stund får Viksjö dessutom se hur Kennie Roswall i ensamt majestät flyger fram över grästuvorna och på ett ytterst professionellt sätt lobbar han över den utrusande Bala Musa, som får höra hur det rasslar i nätet bakom sig, något som ni dock inte kan höra, men ändå se på bild nr 9.

Den allmänna uppfattningen var väl att det var en välförtjänt seger, även om Viksjö skall ha en stor eloge för att de aldrig gav upp med sitt unga lag, utan kämpade till sista stund men inte hade millimeterna på sin sida, något som dock Viggan för en gångs skull hade. Viggan hade kontroll på spelet i stort sett under hela matchen, men avslutningen på den första halvleken gjorde att matchen fick ett onödigt nervdaller. Istället för att definitivt ha avgjort matchen, bjöd man in Viksjö, som med lite tur kunde ha fått en bättre utdelning, men som nu får se statistiken mot Viggan bli ännu sämre än vad den var innan matchen.

Kul att se Kennie så pigg denna dag och som dessutom fick punktera matchen på ett sådant sätt som han gjorde och tydligen har hans sejour i det svenska Beachfotbollslandslaget under sommaren haft en positiv inverkan, något som även påverkat landslagasspelaren Putte Öberg på samma sätt. Pecheo fick en strålande premiär med sitt mål och målgivande passning och nu får han och hans vänner chansen att visa framfötterna igen mot sina forna lagkamrater i Bollstanäs på tisdag.

Låt nu inte bara segern mot Viksjö stiga oss åt huvudet, för på tisdag möter vi ett revanschsuget Bollstanäs som behöver poäng efter en tung höststart.