IFK Österåker - Viggbyholms IK 2-3 (2-2)
Söndag 12:e augusti 2007, kl 16.00 på Vaxö IP

12 tappra män, samt Arvid, iförd civil Vigganklädsel, äntrade Vaxö IP vid 15.00-tiden på söndagen, för att spela en mycket viktig match emot Österåkers unga, kvicka lag.

Förberedelserna var som vanligt denna säsong, smått ansträngda, då A-lagsspelare lyste med sin frånvaro, samt även tränare. Däremot lyckades Lövgren Sr släppa ut fyra valpar ur boxen, som redan här måste krediteras för sin insats. Oskar var mycket stabil som mittback tillsammans med Rawaz. Tobbe, som redan har varit med några gånger, slet som vanligt och fördelade bollar. Fredrik var mycket pigg på sin kant, höger, såväl som vänster. Johan, som numer kommer att kallas för Vax-Johan eller dylikt, var också han mycket alert. (Johan fick för sig att vaxa håret innan laget gick ut för att värma upp. "Frisyren måste ju hålla". Pride-varning?)

När matchen väl började var taktiken att låta Österåker hålla i taktpinnen, vilket dom gjorde väl. Så pass att Viggan efter ca 10 minuters spel kan kontra in 1-0, efter det att Lill-pastan härjat nere utefter högerkanten och fått in ett lågt inlägg. Ett inlägg som målvakten inte kunde hålla, utan tippade bollen ut till en påpasslig Diar, som tryckte upp bollen behärskat i första krysset.

Nu ökade trycket mot Viggan, detta främst genom den duktige nr 22 i Österåker, som lade långbollar i 87% av sina bollkontakter. Dock hade han 98% utdelning på sina passningar. Det här skapade oro i Viggan-lägret, som gång på gång fick se sig tillbakatryckta. Inlägg, skott och hörnor kom hand i hand. Och tillslut tvingas Viggan kapitulera två gånger inom loppet av 10 minuter. 1-2 och Österåker pressade på. Men den alltid lika påpasslige Lill-pastan är ständigt ett orosmoment i Österåkers backlinje. Och med ca 5 minuter kvar av första halvleken blir Lill-pastan fri efter leverans från Tobbe. Pastan gör det han är så grym på i Bilagan. Han tunnlar keepern och jublet var därefter. 2-2 i halvtid. Krutov hinner också noteras för ett gult kort efter en sk "No-mercy-för-18-åringar".

I andra halvlek består matchbilden från den första, men med undantaget att Österåker inte kommer fram lika lätt i planen. Viggan stänger till bra och Österåker skapar chanser, men detta sker främst genom skott utifrån, som går över eller utanför. En del hörnor ställer också till oreda, men Fredrik gör nog sin stabilaste match i Viggan hittills.

I mitten på halvleken sliter sig Pastan loss och kommer åter fri med keepern. Den här gången är målvakten på bollen, men den hinner ändå passera linjen innan målvakten hinner dit. 3-2 och nu börjar Viggan bygga redutter från straffområdet och framåt. Pressen tilltar, men som ett brev på posten blir Österåkers bäste spelare, nr 22, frilägesutvisad. Solklart. Frisparken förvaltas ej. I anfallet senare slipper Wella en frilägesutvisning. Wella har ett kort och blir rundad. När han ställer om snubblar han och klänger sig fast på forwarden likt en statist från Titanic. Wella klarar sig från kort, vilket han inte borde ha gjort. Men äntligen lite positiva domslut i avgörande lägen. Tiden tickar på och Viggan rider ut stormen. Lillpastan hinner t.o.m bränna ännu ett friläge, där skottet ställs in på "rakt på" och levereras därefter. Efter detta gör Pastan ett "tactical move phase" och lägger sig helt sonika på rygg i mittcirkeln mitt under spelets gång. Krutov ropar från bänken: "Byt om du är trött!"

Matchens Viking går idag till Jonas Pasty för hans avgörande prestationer. Dock hade han konkurrens, främst från Diar som var mycket pigg. Wella överaskade också från sin högerbacksposition med ett frejdigt spel.

Nu klättrar vi lite i tabellen och chansen finns att klara kontraktet. Men då krävs det lite omorganisation. Eller snarare, en organisation inför matcherna. Jag tycker vi kör med Tobbe och Johan i truppen. Dom platsar helt klart! Istället för att gång på gång förlita sig till A-lagsspelare som inte dyker upp, vilket kanske också är förståeligt, slitna från match samt rätten till att festa! Om Bilagan ska ro det här i hand, bör laget vara uttaget redan på torsdag!

Vid sidlinjen. Krutov
Fotograf saknades till dagens match.

Laguppställning
Fredrik Magnusson
David Erlandsson
Diar Said
Niclas Gidlund
Hans Gustafsson
Oscar Henriksen
Fredrik Lindholm
Johan Sundström
Tobias Svensson
Rawaz Mardan
Jonas Pasthy
Krister Jansson, K

Målgörare
Jonas Pasthy, 2
Diar Said

(se skytteligan)

Gula kort
David Erlandsson
Hans Gustafsson

Röda kort
-

Domare
Lars Reuterhagen

Matchens Viking
Jonas Pasthy

Bild 1

Publik
20-tal personer

Väder
+26, mulet