Bollstanäs SK - Viggbyholms IK 1-3 (0-0)
Tisdag 14:e augusti 2007, kl 19.30 på Bollstanäs IP

Tisdagen den 14 augusti blir en mycket trevlig kväll att minnas. Bollstanäs hade arrangerat en synnerligen fin inramning till matchen med mycket folk, ja närmare 160 åskådare, matchprogram och caferieria, något som vi inte är alltför bortskämda med i norrfyran. En behaglig sommarkväll, där Viggan sen dessutom skulle gå och vinna med 3-1 gör inte heller det saken sämre.

I sista stund hade Billberg och Sergio fått slänga in handdukarna pga svullen fot och extrema skavsår, men vi kunde ändå mönstra en full trupp i kampen om några viktiga poäng. I hemmamötet mot Bollstanäs hade Viggan vunnit med 3-0 och gjort en av sina bättre matcher och frågan var nu om man skulle kunna stå emot ett poänghungrigt Bollstanäs, som fått en riktigt motig start på höstsäsongen med tre raka förluster.

Det började bra när Tom Gyldorff redan i den 3:e minuten gör ett jättejobb på vänsterkanten och avslutar med att släppa bollen till den för dagen alerte Henrik Zacco, som i sin tur avslutar med att näst intill göra mål, men bollen var förstås vänsterskruvad och rullade därför parallellt med mållinjen och sedan ut över kortlinjen (hur nu det kan vara möjligt?). Gaston Nunez har sedan en förträfflig möjlighet i den 13:e att dra upp mungiporna på den tillresta Vigganpubliken, men skottet gick mitt på målvakten, vilket även finns dokumenterat på bild nedan.

Tre minuter senare har Viggan en dubbelchans att göra mål, men inget av alternativen resulterade i nätrassel. Lite närmare nätrassel kom dock Henrik Zacco i den 18:e, då han skjuter matchens hårdaste skott i undersidan av ribban, men där bollen envisades med att studsa snett nedåt/utåt. Bollstanäs replikerar då snabbt, endast två minuter senare, med att lägga en lobb i ribbans/målställningens överkant nere hos LG Svensson i Vigganmålet. Då lobbning verkar vara på modet, testar även Zacco en dylik i den 24:e, men får se bollen gå över.

Matchen står nu lite och väger och tillfälligheter kan vid det här läget ge endera laget mål, men Viggan är ändå det lag som skapar mest framåt, som exempelvis i den 25:e, då Kennie Roswall och Mikael Houlst på ett mycket imponerande sätt växelspelar sig fram genom hela Bollstförsvaret. Slutresultatet av denna manöver höll så när på att ge Viggan ledningen, men Houlsten var en tusendel efter målvakten, som precis hann sno bollen framför näsan på den förre. Några farligheter från Bollstanäs skapades också, då Viggan tappade boll i mittcirkeln, dock utan att det ledde till några direkta nervrysare, men tillräckligt för att höja adrenalinnivån på läktaren.

Viggan har nu tagit över spelet och gör det på ett mycket trevligt och imponerande sätt, vilket också leder till nya chanser. En sådan uppstår i den 30:e, då man tillskansar sig 2-3 direkta målchanser på en hörna, men bollen ville inte in, något som fick läktarensemblen att börja vrida på sig av oro. Halvleken kunde ha avslutats i dur, sedan Zacco gjort bort ett flertal Bollstaspelare och med full fart och kraft spränger fram mot Bollstamålet, där han dock får se sitt skott tas om hand av målvakten.

Pecheo inleder den andra halvleken med ett bra förarbete, som han avslutar med ett skott som dessvärre gick utanför. Bollstanäs, som även de varit inne och hämtat krafter, sätter Viggan under press i den 50:e, men det mynnar endast ut i ett ofarligt skott, något som återupprepas minuten efter, sedan en boll olyckligt touchat en av Vigganbackarna och gett en av Bollstaspelarna fritt läge för skott, som dock går mitt på LG Svensson i Vigganmålet. I den 56.e minuten spelar Victor fram Houlsten, som endast är millimeter från att göra mål och på den efterföljande hörnan skjuter Zacco medelst en halvvolley just över ribban.

Noterbart denna afton är att samtliga Vigganspelare är på tårna i vetskapen om att det gäller en hel del. Även om LillGurra inte direkt blev bombarderad, så tog han så gott som allt han fick tillfälle att ta och ingöt lugn i den framförvarande backmassan, där Tom Gyldorff ånyo gör en helgjuten insats med sina geopardlöpningar, en mycket stabil insats. Sudden fick tillsammans med Patrick Öberg visa att som byäldstar är det inte mycket som slår erfarenhet och klokhet. Diar Said gör ånyo en helgjuten insats och är felfri under hela matchen, där han med sitt lugn löste en svår uppgift mot bl a den ettrige nr 16 i Bollstanäs, som hade två kvicksilverpelare som ben.

Dagens stora kvicksilver var annars den ultraettrige Victor Stenberg, som gjorde en av sina bättre matcher, där ett osjälviskt slit från han ledde fram till många skapade farligheter för de övriga i laget. Trots en för kvällen tillfälligt vacklande hälsa, kunde Kennie Roswall, alias Joe Labero, underhålla publiken med sina konster i mittcirkeln. Det var extra kul att se den seratlige nr 11, H. Zacco, som återfått spelberoendet på vänsterkanten, där många av hans löpningar och giftiga inlägg rev upp stora hål i Bollstförsvaret. Detta var också något som Bollstanäs SK uppfattade och efter matchen även gratifierade Zacco med blomsterfröjd. Gaston Nunez växte under hela matchen och slutade som dominant i mittcirkeln med dess omnejd och det är bara synd att han inte fick kröna sin insats med ett mål som han var så nära att göra i den 13:e matchminuten.

Kul att Pecheo Lawchak åter visade framfötterna och även i denna match kom med i målprotokollet. Bättre början på karriären kan man knappast få som nykomling i Viggan.
Dagens Duracell går som vanligt till Mikael Houlst, som uppenbarligen inte bara är bland de snyggaste nere vid Stureplan (enl. uppgift), utan även den starkaste och uthålligaste i hela norrfyran. När millimeterna så småningom även kommer på hans sida, så kommer det att rassla till ordentligt i tabelltoppen för Viggan. Jönnings (Jonas Malmgren) inhopp visar ånyo att han är som gjord för att avsluta matcher med sin längd och tyngd och hans 3-1 mål var därför ingen tillfällighet.

Åter till matchen som nu hunnit bli 16 minuter gammal i den andra halvleken, då Victor Stenberg, både kvicktänkt och handlingskraftigt, snor bollen efter en missbedömning i Bollstanäsförsvaret och vidarebefordrar den in i straffområdet, där bl a Pecheo står och väntar på att få drämma in bollen i nät. Vissa på läktaren hävdar att Pecheo nog tog i för kung och fosterland, men att det till sist blev en halvträff som gjorde att bollen wobblade in i Bollstanätet. Hursomhelst, det blev 1-0 till Viggan och stämningen steg lavinartat på den röda delen av läktaren.

Endast två minuter senare, i den 64:e minuten, så lägger frisparksspecialisten P. Öberg just en frispark på ett sådant sätt att Henrik Zacco med full fart kan nicka in 2-0 till Viggan. En riktigt snabb och dramatisk vändning på matchen, som ett tag såg ut som om den skulle bli mållös.
I den 67:e presenterar Viggan ett mönsteranfall, som bara genom dess briljans var värt ett mål, men Houlsten, som nu kunde se målvakten i vitögat, kom för långt ner mot kortlinjen och då målvakten gjorde sig alltför bred, fanns inget övrigt utrymme för bollen att gå i mål. När Bollstanäs sedan reducerar till 1-2 i den 75:e på en uppenbar offside, enligt en församlad press, sprids en väderspänning utan like på den röda läktaren. Bollstanäs fick nu den vitamininjektion de inte borde ha fått, sett med röda ögon.

Viggans spelar trots baklängesmålet understundom så bra, att de nog inte fattar det själva, något som blir uppenbart i den 82:a, då Victor och Zacco kommer fria, men på något sätt blir utrymmet för begränsat för att bägge skall kunna göra mål, varför bollen rann ut i sanden. När Zacco senare i den 87:e springer sig så gott som fri på vänsterkanten, finns ingen annan möjlighet att stoppa honom än medelst en ordentlig tackling, som gjorde att Zacco flög som en fura i backen med påföljd att ena skon lossnade. Trots denna minst sagt våldsamma uppvaktning, blev det endast inkast för Bollstnäs, en något tveksam bedömning, då Zacco tidigare fått gult kort för en bagatell, något som även Gaston drabbades av. Domarens i detta fall flexibla bedömning medför nu att såväl Zacco som Gaston är avstängda i den viktiga matchen mot Rotebro.

En av matchens höjdpunkter var när matchen punkterades i den 89:e minuten, då en för tillfället okänd inkastare i Viggan gör ett helt briljant och intelligent inkast, som frigör Gaston nere i Bollstanäs högra straffområde och då denne direkt framspelar den ståtlige Jönning inne i slottet, kan resultatet inte bli annat än mål. 3-1 till Viggan och matchen var helt avgjord.
Bollstanäs som dock skapat ett ordentligt tryck på Viggan under den senare delen av andra halvlek där mången farlighet uppstod, avslutar med att skjuta ett mycket farligt skott i den 90:e, som LillGurra dessbättre kniper. Victor Stenberg kunde ha ökat på sin stjärnglans denna dag, då han på övertid springer sig till synes helt fri på Bollstanäs planhalva, men hinns just ifatt i skottögonblicket.

Även om matchen periodvis stod och vägde, där ett ungt och kämpastarkt Bollstanäs stred med kniven på strupen för att ta poäng, så kunde Viggan med sin tyngd och spel ändå kliva av planen som rättvisa segrare. Orsaken till detta låg mycket i att alla gav 100% i alla lägen och där mången spelade på toppen av sin förmåga. Enda malörten i bägaren denna kväll var dock att Gaston och Zacco fick sina tredje kort och därmed får avstå matchen mot Rotebro. Tråkigt att domarens låga tröskel under första halvlek skulle drabba just dessa två redan hårt utsatta spelare.

Mången skall premieras för sina insatser och det objektiva Bollstnäs förärade också Henrik Zacco med en blomsterkvastför sina insatser. Att framhålla någon före den andre en afton som denna är ytterst svårt, men Vikingredaktionens utmärkelse, Matchens Viking, går till Victor Stenberg, som med sin enorma viljeinsats och löpningar, visade vad som krävs för att vinna och som fick alla andra att kämpa lika hårt.

Nu väntar ett stabilt och framgågsrikt Rotebro på lördag, där alla ånyo måste överträffa sig själva om vi skall få fortsatt framgång i tabellkampen. Nästa vecka blir dessutom extra tuff med två B-lagsmatcher: på måndag (Täby IS) och den extra viktiga matchen mot Bromsten på onsdagskvällen, för att sen avslutas med A-lagsfight på lördag mot självaste Assyriska Rinkeby.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13