Rotebro IS - Viggbyholms IK 5-1 (1-1)
Lördag 18:e augusti 2007, kl 14.00 på Skinnaråsens IP

Mig veterligen är det väl bara mot Bollstanäs, i sista matchen före sommaruppehållet, som vi hittills inte saknat någon i den laguppställning som åkt till match. Matchen mot Rotebro var inget undantag, då bristlistan på spelare från den föregående matchen i tisdags upptog en kvarts A4-sida: Gaston (avstängd), Zacco (avstängd och dessutom skadad), Billberg (skadad), Sergio (skadad), LillGurra (pampersinsufficiens), Mikael Sundin och Jonas Malmgren (sjuk). Uppenbarligen hade Nordicbet fått nys om detta, med tanke på oddssättningen inför matchen (1,80 · 3,95 · 2,85), något som inte var helt fel när slutresultatet så småningom kunde sammanfattas i förkrossande 5-1 till Rotebro.

Trots en hyfsad insats under första halvlek (1-1), blev övermakten för stor i den andra halvleken, där inte mindre än 3 mål ramlade in under en 10-minutersperiod under sista kvarten av matchen. Den psykologiska effekten av denna utspelning fanns tydligt att beskåda i de besegrades anleten när planen lämnades. Men det var inte bara de stora siffrorna som tyngde den ditresta Vigganpubliken, utan även den pekuniära överraskning som Rotebros kamrer bestod den med. Plötsligt avkrävdes åskådarna på inträde 40 kronor, något som definitivt ingen räknat med, då det aldrig tidigare krävts där, eller hos någon annan förening i norrfyran. Nästa år lär nog Vigganpubliken ställa sig bakom staketet, där man ser lika bra, om man nu överhuvudtaget kommer.

Första halvlek inleddes piggt från Viggan under de första två minuterna, men sedan tog Rotan snabbt över och Fredrik Magnusson i Vigganmålet fick göra sitt första ingripande i den 4:e minuten. I den 6.e minuten gör en back i Viggan (inga namn som vanligt) som siste man en dragning, ca 5 meter från mål och blir av med bollen, varför den glade Rotebroaren enkelt kunde spela sin kollega som ensam kunde rulla in bollen i nät. Ett onödigt sätt att skapa sig ett underläge på. Detta var också upprinnelsen till vad som komma skulle, då en total Rotandominans spred sig på planen och det dröjde ända till den 20:e minuµten innan Viggan kunde skapa sitt första egentliga anfall. Minuten efter kontrar Rotan och slår ett inlägg där bollen touchar ribban på sin väg ut på planen igen.

Även om mången redan innan match var inställd på att detta skulle bli en tuff uppgift, så hade man nog inte räknat med att ligga i brygga under en stor del av halvleken. Bättre till mods blev man dock lite till mans i Vigganleden, då Rawaz lägger ett perfekt inlägg framför mål, där planens minste spelare, Gonzo Maturana, hoppar högst och nickar in ett riktigt snyggt mål och ställningen var plötsligt 1-1. Minuten efter får Fredrik ingripa igen och tippa bollen till hörna och det är uppenbart att Rotan inte tänker släppa greppet.

I den 27.e skapar så Viggan ett riktigt bra anfall, som dessväre bara bidde till hörna. Spelet har nu jämnats ut något, även om Fredrik ånyo tvingas rädda till hörna i den 35:e. I den 39:e leder Houlsten ännu ett bra anfall från Viggans sida men skjuter över. I den 40:e så sker ytterligare en sk idiotpassning i Viggans försvar (inga namn denna gång heller), vilket är ytterst nära att ge Rotan chansen till fler mål, men Fredrik lyckades även rädda den bollen.

Efter att ha ridit ut stormen från i synnerhet första halvan av första halvlek, hoppades man att lite pausvila skulle tillföra lite mer syre i hjärnorna för att kunna fortsätta kampen. Dessvärre var det Rotan som fått tag i syrgastuben och under de första fem minuterna av andra halvlek lyckades Viggan knappt hålla sig utanför sitt eget straffområde, där den ena farligheten efter den andra avlöste varandra. I den 49:e fick Fredrik exempelvis göra en förtjänstfull räddning då en av Rotarna kommit helt fri med honom. Max kunde dock ha satt ordentlig nerv i matchen, då han i den 52:a minuten är endast tre meter från Rotans högra målstolpe och mången trodde nog att det skulle ringa, men bollen tog på en back som just då lyckades befinna sig över mållinjen. Det var nog Viggans fetaste chans.

Dessvärre kunde Rotans unga och kvicka spelare luckra upp det Viggbyholmska försvaret då och då, vilket även skedde i den 58:e, då man på ett inspel från höger kan nicka in 2-1, vilket i och för sig inte var orättvist. I den 64:e får Fredrik till en riktigt perfekt utspark, som friställer den framlöpande Lillpastan, men målvakten hann precis före (se bild). Minuten efter tvingas Viggan rädda till hörna på ett mycket dramatiskt sätt, som från åskådarhåll såg ut att bli ett självmål. I den 68:e tvingas Fredrik ånyo att freda Vigganburen med en bra räddning på ett hårt Rotanskott.

Rotan tar nu mer och mer över matchen och det är många trötta vita ben som inte orkar med i hemarbetet, något som bl a straffar sig i den 76:e minuten, då Rotan enkelt och otagbart kan rulla in 3-1. Trots Rotandominans kan Houlsten i den 78:e ändå sticka upp men skjuter på alltför långt håll, i ett annars ganska fritt läge, vilket enkelt kan tas av målvakten (se bild). Minuten efter är Houlst åter framme, då Rotan nu mest ägnar sig åt offensivt arbete, och skjuter från riktigt nära håll - i burgaveln.

Viggan, som tidigare gått ner på en 3-backslinje, svävar ofta i farozonen och i den 78:e skjuter Rotan ett hårt skott i stolpen, som på rikoschetten studsar på Fredrik som tar hand om den rödglödgade kulan. I den 81:a missar Rotan ett givet mål, då man skjuter just utanför och nu vill nog de flesta i Viggan att matchen skall ta slut, att döma av de trötta ben som syns på planen. Men det är inte över, det har knappt börjat, för Rotebro har nu sådan medvind att inget verkar kunna stoppa dem. I den 82:a tvingas Fredrik till ytterligare en räddning och det hänger fler mål i luften och i den 83:e så ringer det igen: 4-1. Två minuter senare är det dags igen, då ingen längre orkar ta hemjobbet, varför 5-1 inte är någon direkt överraskning. Det kunde även ha blivit fler, om inte Fredrik räddat ytterligare ett friläge i den 87:e och att vi återgick till en 4-backslinje.

Matchen kunde knappast ha slutat mer i moll än den gjorde, om man inte undantar att Houlsten fick rött kort i sista spelminuten, varför även han, liksom Tom och Victor som fick sitt tredje gula kort, kommer att saknas i nästa match, där vi redan har alltför många borta pga skador.

Sammanfattningsvis kan man bara gratulera Rotebro till ett ofta strålande spel, där ett för dagen alltför sargat Viggan inte kunde bjuda det motstånd som hade varit nödvändigt, om man hade velat ha med sig en poäng hem. Det här var nog första gången som man inte kan snacka bort en förlust, det kunde knappast ha blivit mer rättvist, sett till chanser och spelövertag från motståndarnas sida. Förlusten och att Rotebro hade mage att ta 40 kr i inträde lämnar en besk eftersmak från Skinnaråsens IP.