Ass/Rinkeby IF - Viggbyholms IK 5-1 (0-1)
Lördag 25:e augusti 2007, kl 16.00 på Spånga IP


Lördagseftermiddagens match mot Assyriska Rinkeby hade föregåtts av den högsta oddssättningen på Viggan i en av årets matcher, inget något annat lag i helgens omgång kunde heller ståta med lika höga siffror. Man börjar ju då undra lite över varifrån Nordicbet får sin information. Visste de att Houlsten och Gyldorff var avstängda? Visste de att Billberg, Zacco, Sergio och LillGurra var skadade eller sjuka? Visste de även att Grauers, Jönning, Brogren och Breeze var indisponibla? Hursomhelst, så visade slutresultatet att Nordicbet inte var helt fel ute med oddset, även om det dröjde bra länge innan resultattavlan visade det.

Assyriska Rinkebys ambitionsnivå är inte att ta fel på när det gäller att försöka sno åt sig seriesegern i norrfyran, något som även publiken tacksamt är med på. Massor av folk var det, folk som var i ständig rörelse, vilket gjorde en ackurat antalssummering omöjlig. Man börjar nu undra om inte Viggan är den stora publikmagneten i sammanhanget, då man i Bollstanäsmatchen häromveckan drog inte mindre än 160 åskådare. Det var en publik med stor inlevelse och som verkade mycket påläst, då man snabbt noterade att ett flertal spelare i Viggan saknades.

Vetskapen om Assyriska Rinkebys ambitioner, tekniska skicklighet och snabbhet hade fått den Viggbyholmska försvarsstaben att mobilisera sina begränsade styrkor (2 avbytare) med att inta ett igelkottsförsvar, för att vid tillfälle kunna hugga tillbaka blixtsnabbt. Som beräknat tog Assyriska Rinkeby snabbt kommandot och kunde redan efter 3 minuters spel notera ett skott i burgavelns yttre ramverk upptill, såg nog lite farligare ut än vad det egentligen var.

Pressen håller dock i sig och i den 13:e minuten tvingas Per Magnusson (Viggans coach fick denna dag dra på sig målvaktsdressen då det även var riktigt gott om ont om målvaktsfolk i de Viggbyholmska lägret) till en mycket kvalificerad räddning på ett sologenombrott, medelst en dödsföraktande utrusning. Pelle Coach tvingas två minuter senare att göra en da capo på sin tidigare räddning och tendenser till änglavingar kunde nu skymtas på Pelles skuldror. Men det skulle komma mer.

I den 19:e minuten har motståndarna ånyo en farlighet som kan härledas från en frispark. Årets räddning utföres dock i den 26:e minuten, då Pelle Coach, på väg åt fel håll sedan bollen ändrat riktning, medelst en reflexartad enhandsräddning räddar ett kanonskott som var ett annars givet mål. Det är, som synes, Assyriska Rinkeby som svarar för chanserna och även innehavet av boll, men det är det igelkottska Vigganförsvaret som är ute efter förtjänstmedaljerna. Aldrig tidigare har man väl sett ett så vattentätt och inkontinenssäkrat försvar, som aldrig vek ner sig utan redde ut varje farlighet.

Under alla år som undertecknat bevistat fotbollsanläggningar med Viggbyholmskt inslag, måste nog denna första halvlek vara något av det mest imponerande man sett i försvarsväg. Publiken, som man var inramad av, höll på att gå upp i rök vid ett flertal tillfällen och all frustration kanaliserades mot domaren, som inte var värd särskilt mycket under första halvlek.

Det går inte att lyfta fram några särskilda insatser en dag som denna, men Pelles räddningar under första halvlek hamnar nog så småningom i Hall of Fame i klubblokalen; Evighetsmaskinen Gaston Nunez gjorde en av sina allra bästa matcher, vilket dessvärre i slutändan kostade honom två gula kort; Patrick Öberg var trots sin storlek nog den störste, som alltid klarade ut de sista svårigheterna; Nisse Pasthy var ofta uppe i 125 % av sin kapacitet och visade vilket energikippe och eldsjäl han är. Sudden kunde, trots en hägrande kräftskiva, koncentrera sig 100% på uppgiften och imponerade återigen med sin klokhet. Men det var inte de individuella insatserna som var imponerande, utan att alla slet som en man i alla lägen och för varandra. Att man sedan förlorar med 5-1 är tungt, men det uppvägs lätt av att ha fått se hur alla hade gett allt de hade - då kan man snacka om att man fallit med flaggan i topp.

Lätt angripna av hybris fortsätter Assyriska Rinkeby att trycka på, men öppnade sig då även för kontringar, som i den 35:e minuten, då Viggan rullar upp ett mycket fint anfall som ser ut att avslutas med mål, men det föreligger vissa svårigheter innan bollen rullar in. Efterkonstruktioner ger vid handen att det var Max Stjernfelt som nickade in till Kennie Roswall, som till sist fick in bollen i nät, vilket ledde till protester från motståndarna som anförde att offside förelåg. Västgötaklimax är ett ganska svagt uttryck i dessa sammanhang när Viggan lite oväntat tar ledningen.

Matchen kunde även fått en helt annan karaktär när Viggan ånyo presterar ett mönsteranfall i den 46:e minuten, som avslutas med en frispark som Patrick Öberg sätter i krysset, där emellertid målvakten även råkade befinna sig (se bild). Vilken halvlek! Ett av tidernas bästa försvarsspel någonsin i Viggans historia. Frågan var nu bara hur länge det skulle räcka, då det inte var alltför ofta som vi var uppe i motståndarnas målområde.

Andra halvlek inleddes mycket optimistiskt av Viggan, som förde spelet och skapade chanser framåt och det var därför helt oförväntat när Assyriska Rinkeby kvitterade efter bara 7 minuters spel, sedan en motståndare fått hålla bollen alltför länge på högerkanten för att det skulle vara hälsosamt. Det såg inte alls farligt ut från början, men när denne fått in ett inlägg till en fristående kollega var målet ett klart faktum. Dessvärre var detta ouvertyren till en ganska olustig fortsättning på matchen för Viggans del.

Robert Senkal, som förra året axlade Viggans matchtröja, gjorde i den 59:e minuten en enmansshow, som avslutades med ett vinande skott just utanför stolpen. I den 69:e minuten inträffar något som i bästa (värsta) fall kan inträffa en gång på tusen. Viggan hade rensat bort bollen från straffområdet medelst en luftboll och när bollen var i nedåtgående, drog nyss nämnde Senkal på en halvvolley som gick som en projektil rakt upp i nättaket eller dess närområde, utan att någon ens hunnit fatta vad som hänt. 1-2. Sådant händer bara inte, möjligtvis på bio.

Den mångfaldiga publiken började nu vädra morgonluft och ofta skallade ropen: ”Jalla, Jalla pojkar! En mål till!” och nog blev de bönhörda. Men Viggan stack ändå upp då och då och i den 70:e har man ett kanonanfall som Max eventuellt kunde ha effektuerat. I den 76:e får Senkal ånyo på en riktig Tjocka Bärta-projektil, som formligen dödar alla insekter i dess väg in i mål, 3-1. Ingen man kan resa sig efter att ha fått se två sådana kanonskott gå i mål inom loppet av endast 11 minuter. Det var för bra för att vara sant, om man nu har Assyriska Rinkebysympatier.

Viggan tappade nu luften helt och minuten efter får ett helt stillastående försvar se hur en i motståndarlaget leker sig igenom hela försvarsverket och enkelt lobbar över Pelle Coach, som kan ha varit bländad av solen eller motståndarens prestation. Där dog matchen definitivt. Tre mål på 12 minuter är mer än vad någon kan stå ut med (samma scenario som mot Rotebro förra veckan). Publiken var nu i sådan extas att åtminstone en i publikhavet erbjöd sig att putsa domarens avgasrör. Helt plötsligt var domaren en av de bättre på planen och utnämndes unisont till den bäste domaren i serien, något som gick lite stick i stäv med utsagorna från första halvlek.

Kalle Stenberg har en chans att putsa till siffrorna i den 78:e, men målisen lyckas raklång få en hand på den för tillfället allför löst avfyrade bollen, annars hade den gått in. I samma minut, men på den andra sidan av planen, räddar Nisse ett friläge så det var fortfarande risk för ytterligare baklängesmål. Det var tragiskt att se hur detta heroiskt kämpande lag nu såg sig helt slaget och uppgivet och i brist på krafter, fick man se motståndarna försöka få in fler spikar i kistan, vilket man även lyckades med i den 80:e.

Gastons andra gula kort kom i den 85:e, vilket var symtomatiskt för matchen och med detta kort tvingas nu även Gaston att avstå från nästa match. Viggans fetaste chans kom i den 89:e minuten, då Kennie, ensam med målvakten, misslyckades med att få in bollen, oavsett hur han än försökte. Till sist blåste domaren av matchen, som hade börjat så bra men slutat så illa.

Det var Viggans andra femetta i baken på en vecka, men denna förlust kändes inte lika hård som den i förra veckan, även om manspillan var lika stor då. Ty det man alltid kommer att ha med sig från denna match, är minnet från den heroiskt kämpande skaran som stod emot övermakten i mer än 60 minuter, innan övernaturliga krafter till sist fick den att vika sig.

Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7

Laguppställning
Per Magnusson
Gaston Nunez (65)(74)
Patrick Öberg, K
Rawaz Mardan
Pecheo Lawchak (88)
Kennie Roswall
Gonzalo Maturana (33)(88)
Nils Pasthy
Karl Stenberg
Jonas Pasthy
Mikael Sundin
Max Stjernfelt, avb (33)
Krister Jansson, avb (65)(74)
David Rundgren, avb
Fredrik Magnusson, avb

Målgörare
Kennie Roswall (35)

(se skytteligan)

Gula kort
Kennie Roswall (39:e)
Mikael Sundin (68:e)

Röda kort
Gaston Nunez (v38, v85)

Domare
Hakan Acikyol, HD
Fikret Gösker, AD
Kader Rassan, AD

Matchens Viking
Patrick Öberg

Bild 1

Publik
112 personer

Väder
+23, sol