Bromstens IK - Viggbyholms IK 4-2 (2-1)
Lördag 8:e september 2007, kl 14.00 på Bromstens IP

Bromsten borta är aldrig något som ger en ståpäls och allra helst inte när det regnar som det gjorde denna dag, men vi har varit med om det förut. Förra året torskade vi med 2-1 borta och 2-0 hemma. Vissa stunder vräkte regnet ned, för att sedan övergå i försiktigt stril och ibland t o m upphöra.

Droppen denna gång var väl dock att vi förlorade med 4-2. Fyra insläppta mål mot Bromsten!? Jumbolaget, som innan dagens match, endast vunnit tre matcher under 18 omgångar. Hur kunde det ske och varför hände det? Även om Zacco, Billberg, Houlst och Sergio saknades från en tänkbar startelva, så kunde vi ändå mobilisera ett starkt lag, det första på en ganska lång tid och ändå gick det som det gick.

Referatören, den luttrade, som haft den otacksamma uppgiften att nedteckna inte mindre än 8 matchrapporter i rad för Viggbyholms IK - utan vinst, (A- och B-laget inkluderade), måste som vanligt ta fram Stora Bortförklaringsboken, även om han inte finner något större stöd i denna.

Vi läser ändock ur tredje kapitlet, andra paragrafen i Stora Bortförklaringsboken:
"Lag, angripna av alltför hög grad av hybris, pga av omedveten underskattning av motståndarnas prestationsförmåga, i samband med alltför stor böjelse för experimentlusta och illusorisk framåtanda, kan drabbas av plötslig regression med påföljande sinnesförvirring och oväntade bakslag". Huruvida detta kan kasta något ljus över den dyblöta drabbningen på Bromstens IP är osäkert, men de 11 åskådarna funderar nog fortfarande ändå på hur det kunde ske.

Så till själva matchen: Viggan öppnar starkt och redan i den 4:e minuten skapades den första chansen, sedan Kennie Roswall lyckats fånga en boll vid kortlinjen och spelat in densamma, dock utan att det resulterade i något mål. Matchen kom sedan dessvärre av sig i den 7:e, då både Rawaz Mardan och Victor Stenberg drabbades av plötslig blödarsjuka, sedan de med full kraft sprungit in i varandra, varvid blodvite uppstått. Medan de bägge fick bytas för omplåstring kunde matchen fortsätta och i den 14:e har Lillpastan ett jätteläge att ge Viggan ledningen, då han i steget avfyrar skottet, som dock fick för hög elevationsvinkel och följaktligen gick över.

Trots att Viggan skapat ett otal giftiga anfall är det Bromsten som först antecknar sig i målprotokollet, vilket kom som ännu en kalldusch utöver vad SMHI stod för. Det var en frispark ute på högerkanten, som sköts in i massorna framför mål i den 23:e minuten, och trots att LillGurra fått vantarna på det inte alltför hårda skottet, tilläts de svartklädda hålla på tills det blev mål. Det kändes från åskådarplats mycket snopet, samtidigt som det kändes lite billig, då ingen i det röda laget lyckades få bort bollen ur bassängen framför mål. Bromstens andra tilltag sker i den 28:e, då LillGurra tvingas strecka på sig och medelst handuppräckning tippar bollen till hörna och därmed har vi ganska väl sammanfattat vad Bromsten åstadkommit hittills i matchen.

Dessvärre blev de svartklädda något sporrade av målet och tar över kommandot under en 10-minutersperiod. Denna period inkluderar då också vad som hände i den 35:e, då ett ytterst lamt skott är på väg mot LillGurra, som står redo att plocka in bollen, men får se densamma oplanerat toucha på ett svart ben och ändra riktning in i nätmaskorna. Bromsten blev nog ännu mer snopna än vad de röda blev. Hursomhelst stod det nu 2-0 till Bromsten, vilket inte direkt speglade vad som skett ute på planen dittills.

I den 37:e ränner Lillpastan iväg och kan elegant rulla in 1-2, trodde nog de flesta, men linjedomaren som stått och stelnat till i regnet, behövde värma sig och medelst en flaggviftning förstörde han stämningen på den röda bänken. Detta sedan han tyckte sig ha upptäckt en offside. Bättre går det dock i den 42:a minuten, då Putte Öberg lägger en hörna från vänster, på vilken Diar Said hoppar allra högst, vilket framgår av bildbeviset nedan. Inte nog med att Diar hoppade högst, han var också den som nuddade bollen så pass bra att den gick in i nätmaskorna och Viggan kunde anteckna sig för ett synnerligen viktigt och psykologiskt mål innan halvtidsvilan.

I den 44:e har Viggan ett jätteläge att kvittera och de sista minuterna av matchen (inkl tilläggstid) får Bromsten se sig helt överkörda och det är bara ett mål som saknas i anteckningarna. Totalt sett har Viggan dominerat halvleken, men ändå fått se Bromsten göra två mål på två chanser, exklusive den som LillGurra tippade till hörna. Viggan hade skapat ordentlig press framåt, men avslutningarna hade inte fått den professionella status som man önskat sig.

Andra halvlek kunde ha inletts med klang och jubelsång redan i den första spelminuten, då Kennie bränner ett jätteläge genom att skjuta över. Bättre går det dock i den 50:e, då Diar lägger av en rökare som studsar upp i ansiktet på målisen (se bild) och på returen är den ettrige lille Kennie Starfighter där och skyfflar in kvitteringen 2-2. I den 58:e är Victor ytterst nära att hinna före Bromstensmålisen som är ute på halva plan, men dessvärre hann han icke.

Viggan har nu bosatt sig nere i Bromstens utomhusbassäng och alla väntar bara på att Viggan skall ta ledningen, något som är ytterst nära i den 62:a, då Pecheo, som f ö var mycket effektiv denna dag, skjuter så att bollen nästan går in vid den bortre stolpen, men något var på bollen och det blir endast till en hörna, men mycket närmare än så är det svårt att komma.

I en air av hybris fortsätter Viggan att ligga på och viljan att göra mål saknas inte. Dominansen är total och i ivern att göra fler mål glömmer de flesta att täppa till bakåt, vilket möjliggör en kontring i den 63:e av en medelålders herre, som stått och väntat på boll vid mittlinjen. Tillsammans med en medhjälpare blev de så gott som ensamma på Viggans planhalva och trots stora protester om att det var offside, så blev det ändå 2-3 och alla fattade nolla. Två minuter senare tilläts de även att lägga en boll i ribbans överkant, något som LillGurra dock hade helkoll på.

Matchens i särklass fetaste chans uppstod i den 71:a minuten, då Max Stjernfelt ur ganska liten vinkel på vänstersidan skruvar bollen i den bortre stolpens insida. Alla var hundraprocentigt övertygade om att det var mål, men bollen studsar inte in, utan rullar ut vid den motsatta stolpen, och besvikelsen visste inga gränser. Så i den 78:e minuten släcks belysningen helt på Bromstens IP, då vi ånyo tvingas se ett par Bromsare komma ganska ensamma i en kontring, med påföljd att det blev mål. 2-4. Frågan som då alltid återkommer är: Var var alla? Jo, nere vid Bromstensmålet!

Även om Viggan var extremt nära att göra mål i den 80:e, så förtar det inte den beska eftersmak som etsat sig fast i gommen efter matchen. Hur kunde Viggan torska denna match? Efter att under 90 minuter, oftast i strilande regn, stått och sett Viggan skapa det mesta på planen, dock utan att kunna skapa några livsfarliga avslut, var det med blytunga steg man ånyo fick lämna denna förnedringens arena utan poäng.

Att vi förlorat de tre senaste matcherna kan man svälja, då vi oftast fått ställa upp med ett ganska brandskattat lag, men att förlora med 2-4 mot Bromsten, det måste få alla och envar att ta sig en ordentlig funderare. Även om Bromsten var piskade att vinna och därmed mer motiverade, så ursäktar det inte dagens insats. Fyra raka torsk kräver nu att alla och envar rannsakar sina insatser inför nästa match mot Djurgårdsbrunn på lördag. Djurgårdsbrunn har, som vi vet, aldrig varit känt som ett höstlag, men dessvärre verkar Viggan ha hamnat i samma kategori.