Viggbyholms IK - Hässelby SK 8-0 (4-0)
Måndag 10:e september 2007, kl 20.00 på Hägernäs IP

Efter sju sorger och en bedrövelse (8 referat i rad utan seger för A- eller B-laget: 7 förluster och en oavgjord), var det inte utan en viss nervositet som man närmade sig Hägernäs IP denna måndagskväll. Hela upplägget inför matchen var väldigt melodramatiskt, då Bilagan sedan en längre tid abonnerat på kölsvinsplatsen och för att försöka skapa förhoppningar om ett liv efter jul i R1:an, så var seger mot Hässelby ett absolut måste. Hässelby som nyligen gått och vunnit, låg inför matchen på 11 poäng, medan Bele Barkarby, som dagen innan inkasserat en stortorsk på 0-10, låg på samma poäng som Bilagan, dvs 9 poäng. Där har ni bakgrunden till den nervositet som eventuellt kan genomsyra detta reportage.

Som framgår av laguppställningen här bredvid och på bilden nedan, så hade Bilagan skakat fram ett riktigt starkt lag denna afton, som också skulle få bära hundhuvudet om det inte gick som det var beställt. Bilagan som armerats med bl a Gaston, Kalle, Victor och Houlsten lägger genast i en hög växel och tar snabbt kommandot i matchen. Redan efter 3 minuter håller det på att ringa bakom Hässelbymålisen, sedan Houlsten försökt nicka bollen i mål medan Krille å sin sida medelst foten försökt få samma boll att gå i mål dock utan resultat, men ytterst nära var det.

Vigganspelet är riktigt väloljat och sedan Houlsten i den 8:e minuten dragit en gubbe, för att i det efterföljande skedet majestätiskt trycka in 1-0, så släppte det osmotiska trycket något inombords. När sedan bröderna Stenberg i den 15:e med gemensamma krafter, kan få in 2-0 efter det att Victor lagt en hörna som brodern Kalle knoppat in, kändes det lätt befriande. Fasta situationer var denna afton ett mycket givande inslag för Viggan och när Krille i den 18:e medelst ett hårt, välriktat och pressat markskott skjuter in 3-0, där åtskilliga daggmaskar blev huvudet kortare, så började en skir förhoppning om tre poäng frodas inombords.

Viggandominansen är nu så total att ett visst kulramssyndrom börjar anas, en känsla som förstärks i den 26:e, då Hässelbymålisen tvingas till en räddning på mållinjen. Victor lägger sedan av en rökare i den 30:e som borde gått in just under ribban, men några fingrar kom i vägen och det mynnade ut i en hörna. Minuten efter har Viggan en skarvning in i stolpens insida, men bollen studsar utefter mållinjen och in i målisens famn.

Första chansen för Hässelby att komma in i straffområdet sker tack vare benäget bistånd från en Vigganspelare (som vanligt uppger vi inga namn), men han kunde sedan med LillGurras hjälp reda ut situationen. Detta var en riktig Harrisburg, som vi bl a sett vid två tidigare tillfällen i A-laget, dock utan att det varit samme man som varit inblandad. Ett av matchens snyggaste mål, är det som görs i den 41:a minuten sedan Lillpastan på sedvanligt gasellvis, skenat iväg in i motståndarnas försvarsområde och i steget avfyrat skottet som går högt upp i nätmaskorna. En riktig delikatess måste man säga och så stod det 4-0 helt plötsligt.

En som alltid går mållös från planen är Krutov, åtminstone har han gjort det de senaste 9 åren i seniorsammanhang, om man nu inte räknar straffmål. I ett desperat försök från ledningens sida att justera denna negativa balans i målprotokollet, skickas Krutov upp i anfallet under de sista minuterna av halvleken. Efter åtskilliga desperata försök att påkalla sin fristående position, lyckas han dock i den 44:e få en bolleverans, vilken han medelst en stenhård volley så när skjuter i mål, men då bollen var innerskruvad ändrade den riktning strax framför mål och återgick i spel.

Med 4-0 i ryggen var det så dags för den andra halvleken och successivt lättades trycket på den fem man starka avbytarbänken, när man efter man släpptes ut i manegen. En av dessa var den lille ettrige Anton Larsson, som i den 63:e minuten får ett eminent bakåtpass från Victor Stenberg, som han elegant och med ett mycket hårt skott placerar i den 18:e nätmaskan nerifrån, vilket medförde en 5-0 ledning. Trots den numerära överlägsenheten i målprotokollet måste påpekas att det unga Hässelbygardet bjuder mycket bra och tappert motstånd och har även släppts in i matchen och är betydligt ettrigare än vad siffrorna visar.

Tre ynglingar som nu befriats från avbytarbänken var anktrion Knatte, Fnatte och Tjatte eller som de även heter i P90: Tobbe, Aron och Johan Gardner. Dessa ynglingar, som om och om igen börjar visa tydliga tecken på att de snart är flygfärdiga, representerade Viggan på ett mycket imponerande sätt. Ett exempel på detta får vi i den 70:e, då Tobbe lirar fram Gaston Nunez som prickfritt snärtar in 6-0 medelst ett hårt skott.

I det här skedet av matchen är det särskilt Gaston Nunez och Tobias Svensson som gör en mest tårögd, vad gäller excellent spel och de må båda få en inteckning i listan över extraordinära insatser denna afton. Men det som alla nu koncentrerar sig på, är att få se den mållöse Krutov göra sitt genombrott i målprotokollet. Men det är Gustaf Grauers som ligger närmast till vad mål anbelangar, när han medelst en hård frispark i den 80:e får se sitt fina skott tippas till hörna.

Matchens i särklass elegantaste spelmål görs i den 83:e, sedan först Krutov passat fram till Tobbe, som i sin tur slutligen skickligt försett Nietzche med bollen, vilken obarmhärtigt skickar in bollen i mål och gör ställningen till 7-0. Krutov har dock en synnerligen fet möjlighet att komma med i målprotokollet, då han medelst ett hårt pressat skott med vänstern (!) skickar lädret i den bortre stolpens insida, men bollen studsar ut.

Den sista spiken sätts i, när två minuter återstår av matchen, sedan Gonzo fått på årets rökare utanför straffområdet och det är med äkta latinamerikansk glädje han får se den adidas-märkta bollen göra ett hål i ozonskiktet och därmed fastställde slutresultatet 8-0. Aldrig tidigare har väl en seger varit så välkommen och med sådana siffror sedan.

Plötsligt gled Bilagan upp några placeringar och kan för tillfället som omväxling få glana ner på sina andra olycksbröder Hässelby och Bele Barkarby, åtminstone tills på måndag då betydligt svårare motstånd väntar: Järfälla.

Det som var roligast denna afton var, bortsett från segern och de fina siffrorna, att alla spelade som ett lag och kämpade till siste man, alla medvetna om stundens allvar. Med 16 man i skor så var det inte alla som fick 90 minuter, så det är svårt att utse någon som lyfte sig speciellt över någon annan, men det var en riktig njutning att få skåda Gastons lugna elimineringar av Hässelbyspelare till höger och vänster. Att sedan hela åtta olika målskyttar hamnade i målprotokollet var extra roligt och osannolikt.

Gula Örnen

Bild 2 Bild 3

Laguppställning
Gustaf Svensson
David Erlandsson
Gustaf Grauers
Nils Pasthy
Tobias Svensson
David Rundgren
Mikael Houlst
Johan Sundström
Anton Larsson
Victor Stenberg
Gonzalo Maturana
Aron Almerén
Karl Stenberg
Jonas Pasthy
Gaston Nunez
Krister Jansson

Målgörare
Mikael Houlst
Karl Stenberg
Krister Jansson
Jonas Pasthy
Anton Larsson
Gaston Nunez
Nils Pasthy
Gonzalo Maturana

(se skytteligan)

Gula kort
-

Röda kort
-

Domare
Vedad Kestendzic

Matchens Viking
David Erlandsson

Matchens VIKing

Publik
11 personer

Väder
+14, mulet