Hässelby SK - Viggbyholms IK 3-2 (0-1)
Lördag 22:a september 2007, kl 14.00 på Hässelby IP

Ja, så var det dags för det näst sista matchreferatet detta år, vars handlig utspelade sig på Hässelby SK´s trevliga anläggning i flödande solsken, där Viggan skulle ta sig an hemmalaget, som innan matchen hade en teoretisk möjlighet att kunna hänga kvar. Viggan, som sedan länge säkrat kontraktet, till skillnad mot tidigare år, har enligt de senaste resultaten tydligen tappat motivationen sedan racet om en topp-treplacering raderats ut i mitten av augusti.

Enligt statistiken har Viggan inte tagit några poäng tidigare på denna ärofyllda arena, vilket inte heller skulle bli fallet denna dag. Efter att ha dominerat totalt under de inledande 30 minuterna, lade man plötsligt av att spela fotboll och lät Hässelby komma in i matchen under sista kvarten. Med en ledning på 1-0 i halvtid, fanns det inte ett enda orosmoln på himlen som skulle kunna äventyra en kassaskåpssäker seger denna dag och därmed bryta den bedövande förlustsviten, där senaste poängen togs mot Bollstanäs den 14 augusti!

Men mellan den 8:e och 15:e spelminuten i andra halvlek lyckas Hässelby trycka in 3 bollar i Viggans nät, vilket spolierade alla drömmar om att bryta förlusttrenden. Även om Viggan vaknade till liv, efter en ordentlig Törnrosadvala, när en kvart återstod av matchen, så kan det inte överskyla den blunder man gjorde under mellanperioden. Hur kan det vara möjligt att spela briljant fotboll under 30 minuter, för att sedan släppa allt och gå in i någon slags nirvanaliknade koma de efterföljande 45 minuterna, för att slutligen åter vakna till liv under de sista 15 minuterna? Ork? Inställning?

Hursomhelst, det hela började i vilket fall väldigt bra, sedan Patrick Öberg lagt en eminent hörna i den 2:a spelminuten, som Gaston är ytterst nära att vinkla in, något som framgår på bild nedan. Ännu närmare är vi i den 5:e minuten, sedan Kalle elegant spelat fram Lillpastan, som i sin tur lägger en perfekt passning till Pecheo, som avslutar med ett kanonskott som såg ut att gå i mål, men hamnade på fel sida av stolpen.

Hässelbys första besök i Viggans försvarsområde äger rum i den 16:e minuten, då man avlossar ett lika harmlöst som löst markskott mitt på LillGurra. Minuten efter har Viggan åter ett bra läge, där Houlsten avslutar med att nicka över. Viggan dominerar matchen totalt och aldrig tidigare detta år har man sett ett så elegant och effektivt passningsspel, vilket lämnar utrymme för stora segerdrömmar, vilka håller på att realiseras redan i den 20:e, då Gaston är ytterst nära att slå in bollen i nät, vilket kan beskådas på bild nedan.

Hässelby är nu i brygga och det är bara en tidsfråga när Viggan skall göra sitt ledningsmål. I den 22:a gör Lillpastan en av sina patenterade långlöpningar, som han avslutar med ett hårt skott i steget och på målvaktsreturen nickar Houlsten stenhårt i mål, tror alla, men en back får fram sin lekamen på mållinjen och räddar till ny hörna. På denna Puttehörna kommer Gaston med hög hastighet utifrån straffområdet och prickskallar in 1-0 till Viggan, vilket kändes ganska förlösande och minst sagt rättvist.

Målet var en direkt följd av den press och det utomordentliga spel som alla deltog i och det var länge sedan, om någonsin, man såg ett så väloljat samspel mellan de olika lagdelarna. Pressen fortsätter och i den 34:e får man tre skottförsök efter en hörna, dock utan att något nätrassel kan höras. Två minuter senare har Hässelby en hörna på vilken viss kalabalik utbryter, då ingen lyckas med konststycket att rensa bort bollen ur farozonen på ett bra tag.

Bortsett från den hörnan och det tidigare ofarliga långskottet, hade Hässelby ingenting att komma med. Under den första halvtimmen var det klasskillnad mellan lagen, men under den sista kvarten blev det något jämnare, dock utan att någon som helst farlighet uppstod. Viggan hade helt enkelt slagit av på takten, sedan man förmodligen redan diskonterat segern i förskott, eller så orkade man inte hålla uppe tempot.

Andra halvlek påbörjas, men det blev snart ganska uppenbart att ingenting längre fungerade lika bra som tidigare, något som också besannades i den 53:e minuten, då Hässelby tillåts kvittera, sedan domaren missat att döma för en solklar fällning av en Vigganspelare, vilket direkt öppnade för målet. 1-1 och ingen fattade någonting, allra minst de för dagen vitklädda Viggbyiterna.

Trots denna kalldusch skapar Lillpastan ett giftigt anfall i den 55:e minuten (se bild), som leder till en hörna, på vilken Gaston skjuter över. Sen händer något igen, som ingen är förberedd på. Hässelby gör 2-1 i den 60:e minuten efter ett mycket snyggt anfall, men ingen verkar direkt orolig för utgången ändå, särskilt inte sedan Sergio i den 67:e är ytterst nära att kvittera (se bild) dock utan resultat. Men när Hässelby gör 3-1 på en hörna i 68:e (dvs 3 mål på 15 minuter), börjar det gå upp för var och en att något fruktansvärt håller på att hända igen.

Man kunde hoppas att detta ändå skulle få Viggan att vakna till, efter en total miserabel insats under den första halvtimmen i andra halvlek, där ingen tog i ordentligt och där det fina passningsspelet nu lös helt med sin frånvaro. En riktigt pinsam episod i Viggans historia, som dessvärre också bestraffades med tre snabba baklängesmål. Det dröjde ända till den 75:e minuten innan man i Viggan började fatta att man skulle åka på torsk igen om man inte tog sig samman.

I samma minut är Patrick Öberg också ytterst nära att på egen hand göra mål, efter en synnerligen välslagen frispark utifrån vänsterkanten, men bollen nådde inte ända in i den borte burgaveln, trots att målisen var helt borta ur leken. Viggan kopplar nu äntligen ett ordentligt grepp om matchen igen och när Lillpastan i den 78:e, efter en mycket bra löpning, är så när att göra mål tänds hoppet. På returen av Lillpastans försök får Houlsten matchens bästa läge, då han stenhårt skjuter i stolpen, där målet i övrigt var ganska tomt. Dessvärre studsar bollen ut men ett mål där och vi hade varit med.

I den 84:e lyckas Victor driva upp längs hela vänsterkanten och till sist få in ett perfekt inlägg just framför mål, där tyvärr ingen fanns direkt tillgänglig, varför målisen lyckas nypa bollen. Två minuter senare lyckas Lillpastan överlista målvakten, som var överspelad, men bollen hamnade utanför Lillpastan kontroll och det hela rann ut i gräset (se bild). Bättre gick det dock i den 88.e minuten, sedan Gaston lagt en kirurgiskt perfekt passning som skar genom Hässelbyförsvaret fram till Sergio, som med enkelhet kunde vispa in bollen i tomt mål.

Reducering till 2-3 kändes lite bättre än att ligga under med 1-3, men ofattbart var det att vi skänker bort den här matchen. För att inte deppa ihop totalt, får man suga på de första 30 minuterna i första halvleken samt de sista 15 minuterna av matchen, då vi visade att vi borde ha varit ett topplag, om orken och motivationen kunde räcka under hela 90 minuter.

Överbetyg kan därför endast delas ut under de första 30 minuterna där ALLA spelade över bästa förmåga och där särskilt passningsspelet var imponerande och man bara stod och njöt. Dessvärre blir det underbetyg till samtliga för de nästkommande 45 minuterna. Nu är det upp till var och en att rannsaka sig själva om detta hjärnsläpp, som varade en hel halvlek sammanräknat, berodde på att ni inte orkade, eller om det var motivationen som tröt. Under alla omständigheter var det inte roligt att se hur ett helt lag kan klappa ihop så totalt, efter att ha visat upp sig från sin allra bästa sida i inledningen.

Matchens Viking går oförbehållsamt till Gaston Nunez, som trots att han varit krasslig under hela veckan gjorde en kanoninsats och där hans mål och framspelning till Sergio blev grädde på moset.

Helgens resultat gjorde att vi gick om Danderyd målmässigt, om än på samma poäng, vilket även Sollentuna nu har. Vi ligger nu 6:a, vilket är en placering bättre än förra året och även om motivationen är låg just nu önskar man att alla vill se till att vi behåller den placeringen nästa söndag, då vi möter Sollentuna. En snygg avslutning och man kan kanske glömma de senaste sex omgångarna, men det kräver då 100 procent av alla under 90 minuter. Sen får man vila.