Viggbyholms IK - Bele Barkaby FF 3-1 (3-0)
Måndag 24:e september 2007, kl 20.00 på Hägernäs IP

Måndagskvällen den 24 september bjöd på fint väder, om man nu hade kunnat se det, då mörkrets inbrott redan inträffat när matchen började. Den berömda väderspänningen var på plats och mer uttalad denna afton än någonsin tidigare, då det nu hängde på en ytterst tunn och skör tråd om Bilagan skulle kunna hålla sig kvar i Ärrettan. Seger var ett absolut måste så som tabellen utvecklat sig under den senaste tiden. Bele Barkarby (nedan kallat BB), allra längst ner i kölsvinet, som parkerat tre poäng bakom Viggan, var redan avhängt innan matchen börjat, medan däremot Viggan hade flera teoretiska chanser att bli kvar i seriesystemet, om man vann denna kvällsdrabbning. Att Hässelby dagen innan tvålat dit Bollstanäs med 4-1, gjorde förstås ingen med röda ögon direkt gladare.

Förutsättningarna inför kvällens match var att Hässelby med 17 spelade matcher hade 17 poäng och endast har FC Järfälla kvar och vid vinst där, så säkrar man kontraktet. Förlust eller oavgjort och man slåss med Bromsten om att åka ur, såvida Viggan slår Bromsten vill säga. Bromsten å sin sida har 16 spelade matcher och 17 poäng, men möter först Täby IS borta (26/9) och sen i sista matchen Viggan, där ödet kan avgöras för såväl Bromsten som Viggan. Hässelby har innan sista matchen -28 i målskillnad, medan Bromsten har -27. Viggan har nu -21 och 15 poäng, efter Bele Barkarbymatchen, om vi går händelserna i förväg, varför såväl Hässelby och Bromsten kan spela oavgjort i någon av sina matcher och då hamna på 18 poäng, men ändå riskera att åka ur, om Viggan nu vinner sista matchen förstås.

Som synes var förutsättningarna för Bilagan, inför den näst sista matchen i serien på Hägernäs IP, ganska dramatiska, något som ledningen också uppmärksammat, varför man satt ihop en mycket slagkraftig ensemble. Detta blev också ganska snabbt uppenbart när spelet sedan började, då man snabbt tog kommandot och där Lillpastan, som vi nu blivit ganska vana vid, redan i den 7:e minuten avfyrar ett galant skott i steget, efter en formidabel löpning. Minuten efter har han huvudet på skaft och kan effektivt skalla in 1-0, efter en intelligent framspelning från Sergio. Den ledningen var viktig!

I den 15:e minuten gör Lillpastan da capo på sig själv, genom att ånyo avlossa en riktig rökare i steget under sin framlöpning mot Belemålet, dock utan resultat denna gång. Houlst, som säkert redan avverkat två Lidingölopp på Hägernäs vid det här laget, kan i den 18:e minuten så småningom drämma in 2-0 efter några tappra försök, sedan Victor påpassligt serverat honom denna målgivande passning.

Bele Barkarbys ungtuppar, ett kompani 88:or, gjorde trots sin ringa ålder en mycket imponerande insats och kunde genom sin kvickhet ofta utmana den vesselsnabbe Gylfen på riktiga dueller på högerkanten, men ingen slår Gylfen. Vid ett tillfälle, i den 20:e, har BB skapat sig ett bra läge, dock utan nätrassel bakom stabile LillGurra. Trots ett mycket hårt motstånd måste dock BB ånyo kapitulera i den 23:e, då Patrick Öberg medelst en hörna kan nå Lillpastan, som med vänstern iskallt slår en volley med vänstern, otagbart rakt in i nätet. 3-0 och nu kändes det riktigt stabilt.

Lillpastan, som uppenbarligen är riktigt på hugget denna afton, kan i den 29:e slå en ytterst avancerad, skruvad stoppboll, som vanligtvis skulle ha gått in, men den retarderande kraften i skruven, gör att bollen studsar bakåt/utåt vid mållinjen, i stället för att accelerera in i mål, varför målvakten erbjuds ett lysande tillfälle att ta bollen, som då fortfarande roterade i hans nävar. I den 36:e serverar Houlsten, medelst ett synnerligen genomtänkt bakåtpass, inne i straffområdet, en riktig pärla till Lillpastan, som i ett bra läge dessvärre skjuter mitt på målisen. Minuten efter får vi se hur Victor Stenberg drar av en riktig rökare, som passerar just över den horisontella delen av aluminiumramen.

Det är inte utan att man charmades av de unga reptilerna i BB, som aldrig gav upp utan pumpade på efter bästa förmåga och det var ytterst nära att man nått en reducering i den 44:e minuten, då man efter ett friläge får se att bollen rulla på fel sida av stolpen, sett ur deras perspektiv. Trots åldersskillnaden på planen var det en tuff och ganska jämn match, där dock Viggans samlade erfarenhet gjorde det svårt, om inte omöjligt, för de adrenalinstinna 88:orna att rå på. Viggans äldste spelare denna dag var inte mindre än 23 år äldre än de i BB:s kvicka babyboomlag.

Andra halvlek påbörjas som den första med att Viggan tar kommandot och i den 49:e får vi se hur Houlsten tar i för Kung och Östermalm, när han skjuter just utanför i ett annars ganska bra läge. Viggan spelar nu riktigt bra fotboll och ledningen känner sig säker på ledningen och börjar nu att lufta några på långbänken. Sålunda öppnas burdörrarna i den 61:a minuten, då Krutov släpps ut i manegen för att ersätta Houlsten i anfallet.

I den 62:a minuten har Viggan ett utomordentligt läge att spä på ledningen, då den nyblivne fadern Gylfen hoppar högst på en Puttehörna. Möjligtvis kan det ha berott på en frisyrdefekt att bollen nickades utanför och inte mitt in i målet, som nog alla de församlade hade trott, men nära var det. En som också uppenbarligen hade lite problem med lockarna denna afton var Vicke Stenberg, som även han nickar just utanför i den 65:e minuten.

Viggans spel under under den första halvleken och den första halvtimmen i andra halvlek var klart imponerande och segern var kassaskåpssäker syntes det. På bänken kunde man nu se ansikten som Houlstens, Victors, Sergios, Lillpastans, alla med mycket spring kvar i benen, men som nu fick åse bataljen från sidan. Då den samlade erfarenheten och snabbheten hos dessa spelare ersatts, var det ganska snabbt skönjbart att tempot sjönk på banan och BB fick mer att säga till om. Ett reduceringsmål kom därför lite som på Posten i den 76:e, när BB gör 3-1 och lite oroligt blev det nog lite här och var.

Enligt LillGurra och andra församlade, uppstod en av Viggans fetaste chanser när LillGurra medelst en av sina överdoserade krutladdningar skjuter ut bollen till Krutov, som ensam på hela BB:s planhalva dock missbedömer bollens hastighet pga det blöta gräset, vilket upphävde den friktionskoefficient som normalt föreligger mellan boll och gräs, varvid bollen kanade iväg ouppnåelig för Krutov. Då skribenten inte själv åsåg detta, kan händelsen endast beläggas med hörsägen från diverse ojäviga personer. Krutov har dock möjligheten att korrigera den uteblivna målchansen genom att göra mål i den 89:e, men det skottet var för ovanlighetens skull för löst och gick dessutom mitt på målvakten.

Bra insats av alla denna dag, men Lillpastan skall ändå lyftas fram lite extra, särskilt för dennes ständigt återkommande löpningar, som måste vara en mardröm för vilken försvarare som helst som råkar komma i vägen. Att bollen nu också allt oftare börjar rulla in mellan stolparna för honom, är något som hälsas med stor glädje.

Bortsett från den sista kvarten gjorde Viggan en mycket imponerande insats och segern var aldrig hotad, trots ett mycket friskt och uppoffrande spel från BB:s ynglingar. Under förutsättning att Täby IS gör sitt mot Bromsten och att Järfälla gör vad som alla förväntar sig mot Hässelby, kan vi se fram emot en gastkramande avslutning på lördag, där Viggan i så fall har avgörandet i sina egna händer. Beklagligt är dock att B-lagsmatchen ligger dagen före A-lagsmatchen och med tanke på de gånger tidigare i höst, då Bilagan haft dubbla matcher i veckorna, måste det till en minutiöst planering inför nästa år för att undvika onödiga kollisioner och alltför täta drabbningar.