Viggbyholms IK - IFK Viksjö 3-4 (1-1)
Lördag 19:e april 2008, kl 15.00 på Täby SC, KG

Ӏntligen seger mot Viggbyholm"!
Efter 2 säsonger utan poäng mot Viggbyholms IK så kunde IFK Viksjö, på lördagen, äntligen besegra det tidigare så svårslagna laget med 4-3 (1-1) på Täby Sportcentrum´s konstgräs. Förhoppningsvis innebär det att "Viggbyholmsspöket" har försvunnit för gott.” Ja, så skrev man på IFK Viksjös hemsida efter matchen och glädjen är förståelig.

Detta var ännu en tung förlust för A-laget, om denna gång inte målmässigt, och parkeringen på jumboplatsen efter de två inledande omgångarna är kvar. Förutsättningarna inför denna match var på pappret dock inte de bästa, då den dynamiska duon Peter Eklund och Jocke Olausson, tvingades vaska fram sex helt nya spelare, som skulle ersätta de sex indisponibla i den här matchen.

Med halva laget nytt, så blev det många nya ansikten att hålla reda på, något som understundom även spelarna upplevde, tycktes det, men det var ändå som oftast dessa nya ansikten som gav färg åt matchen. Trots detta så var det Viksjö som direkt tog tag i taktpinnen och kunde under den första kvarten producera alltför många hörnor för att det skulle kännas bekvämt, vilka dock kunde neutraliseras vartefter.

Efter ytterligare en kvarts spel, som kändes lite avslaget från bägge håll, kan Viggan ändå ta ledningen genom Jocke Thunström, där Jocke fick se bollen smita in vid Balamusa Bajahas högra stolprot efter att från ganska långt håll ha avlossat en vänsterytterbredsida. För övrigt kan nämnas att Balamusa, även kallad Måsen i västerort, tillsammans med Dembo Touray i Djurgårdsmålet, delar på målvaktssysslan i Gambias landslag, något som säkert förhöjer Jockes glädje över målet.

En, åtminstone från det röda lägret, omdiskuterad straff i den 40:e minuten, gör att Viksjö kan kvittera innan pausvilan. Straffen kom både oväntat och olyckligt och lade lite sordin på samtalsämnet inne i omklädningsrummet, får man förmoda.

Viksjö kan sedan ta ledningen med 2-1, bara två minuter in i andra halvlek, genom ett otagbart och enligt vissa uppgifter även snyggt långskott, något som dämpade Viggans humör påtagligt och inte blir det bättre när man sedan gör 1-3 i den 68:e minuten. Detta sedan Teo Fagerström fällts och låg skadad på planen utan att domaren blåser av eller att någon spelar ut bollen. Tyvärr förlitade man sig i Viggan på att så skulle bli fallet och avstannade spelet med påföljd att Viksjö utnyttjar situationen genom att retfullt rulla in bollen i tom bur. Enligt hörsägen ska detta mål också ha föregåtts av offside.

Genom en snygg bredsida från Mikael Houlst tändes dock hoppet vid reduceringen till 2-3 i den 82:a minuten, men detta hopp släcktes dock snabbt i den 85:e genom dagens prestation från en av Viksjöspelarna. Detta sedan en Viksjöspelare sprungit på en idiotboll som var på väg ut vid vänstra hörnflaggan, vilket ingen annan var intresserad av att göra. Bollen upphanns och lades i en vid båge över på högersidan där en påpasslig Viksjöspelare tog ner passningen på bröstet och med en halvvolley prickar in bollen i bortre burgaveln. Skickligt, men sånt händer inte ofta.

Daniel Katuric´s inlägg från vänsterkanten till Petter Andersson i slutskedet av matchen var en av Viggans läckraste anfall, där Petter elegant kan bredsida in 3-4 i den 90:e minuten, men det räckte inte till poäng. Poäng skall dock ges till de bägge ettriga juniorerna för en riktigt fin insats.

Trots att det nästan var ett helt nytt lag som fick ta ansvaret denna dag, så gjorde man ändå en hygglig kämpainsats, men alltför omständliga uppspel och dåliga passningar tog udden av det egna spelet. Motståndarnas mål kom till stor del till på egna misstag, något som måste förbättras till på lördag mot Vaxholm. Även om insatsen var betydligt bättre än förra lördagen så fanns det mycket i övrigt att önska, särskilt när det gäller att skapa chanser framåt, även om vi utnyttjade de chanser som gavs.

Det är alltid tungt att få behöva börja serien med två torskar på raken och vi minns väl alla Curre Elgbros idag legendariska uttryck: ”Det är bättre att vinna en premiär än att förlora den.” Men det gäller att ha tålamod och rätt inställning, så kommer vi också att få ordning på både spel och nerver och då kommer även segrarna. Tänk positivt!