Söndag 20:e april 2008, kl 16.00 på Täby SC, KG

Då var det äntligen dags för Stolta Bilagan att gå på grönbete eller i det här fallet konstbete. Första hemmamatchen var lagd på Tibblevallens mycket utomordentliga konstgräs.

Motståndet Ekerö, kom till match med ett förmodat renodlat B-lag, då A-laget hade match samtidigt. Viggan äntrade planen med en mycket låg medelålder. Ett tecken på det var att spelare som Krutov och Goran tillhörde de äldre. Förutom Farbror Joakim och MoDo, ställde Bilagan upp med en handfull juniorer som gjorde en gedigen insats.

Patric ställdes mellan stolparna, medan den trendige Nizze och Kapten Krutov bildade mittlås. Dessa två flankerades av Aron Jr och Jesper Jr. På mitten började Goran och Crippa Jansson, med Robin Jr framför sig. Linjeslickare blev Robert Jr och Fredrik Jr. Längst fram befann sig Farbror Joakim, alias Spy-bar Jocke. Frågetecknen var många. Skulle Bilagan följa A-lagets något mediokra seriestart? Skulle MoDo bedriva Förskoleverksamhet? Vad gjorde Krutov i mitten?

Matchen började och Bilagan tog kommando direkt. Bollarna flög hit och dit. Över linjen, bakom mål. Felpassarna var många. MEN, Bilagan förde matchen och tillslut började lagmaskinen sakta men säkert sluta gnissla och laget började skapa chanser. I den andra minuten drar Crippa en skott i ribban, efter en högerhörna. Robin Jr tilldelades ett gult några minuter senare efter en 50-50 nickduell. Spy-bar Jocke som en gång i tiden fick sitt namn av den smått legendariske Popa, drog ett lobbskott tätt över i den 12:e minuten. I den 14:e minuten snodde Nizze åt sig äran genom att styra in ett halvlågt inlägg via bortre stolpen och in. 1-0 till gästerna.

Men Viggan repade snabbt mod och kvitteringen kom sju minuter senare. Spy-bar Jocke lyckade efter några individuella dribblingskonster komma fri med målvakten. Han gjorde inget misstag och rullade kallt in bollen efter backen mot den utrusande målvakten. Som lite äldre i hagen var det ganska roligt att styra de yngre, med ord som ”lyft, ut och pressa, bredda, ta ner och rätt sida.”

Bilagan blev mot slutet av den första halvleken tillbakapressade, sedan Ekerö fått igång lite rull. Patrik agerade säkert med många fina ingripande. Nizze P agerade som om minst 20 tjejer endast tittade på honom, dvs stabilt med pondus. I den 32:a minuten kom Nizzes revansch. Goran ordnade en straff efter att han blivit puttad. Goran skrek till och fick domarens uppmärksamhet. Backen slutade inte och rev tillsist ner Goran. Solklar straff. Nizze joggade bestämt upp och ville lägga straffen. Det fick han. Goran hälsade till redaktionen efter matchen att han själv var sugen att lägga straffen. Målvakten gick tidigt och Nizze förpassade bollen säkert bollen lågt i det tomma hörnet, målvaktens högra. Bilagan fortsatte pressa. Fredrik Jr skapade fram några hörnor. På en av hörnorna är Krutov riktigt nära. Spy-bar Jocke stod vid hörnan och passade klassiskt bak till Krutov som stod på andra våg. Skottet gick tätt över. I den 43:e minuten kom den första matchavgörande situationen. En Ekeröspelare blev utvisade efter sitt andra gula kort. Bilagan kunde gå till paus med ett mål och en man mer.

I halvtid gjordes några justeringar. Oskar Jr kom in som mittback och Krutov gick ut höger. Aron Jr klev upp och blev högerytter. Halvleken började trevande för hemmalaget. Och med facit i hand föll man in i den mytomspunna ”En-man-mer-syndromet”. Dvs, man tog inte jobbet hem, laget blev långt och ytor uppstod. Därför kom 2-2 mycket olämpligt i den 58:e minuten. Ekeröspelaren gjorde matchens mål, efter att ha lobbat över Krutov i steget, forcerat sig igenom ytterligare två man och sedan på studs skjutit bollen i mål. Snyggt! Patric var dock på bollen.

Men Bilagan gav sig inte. Nytt mod repades omgående och Goran kunde efter en tilltrasslad situation, halvliggandes och hårt uppvaktad få in bollen till Crippa, som bara behövde sätta pannan till. 3-2 och nytt jubel. Detta skedde i den 62:a minuten. Två minuter senare försökte sig Spy-bar Jocke på en ”Maradona” med dubbelhandsfattningen. Trots två händer lyckades han inte få in bollen, men han gick inte lottlös från situationen. Han fick ett gult med sig.

Mot slutet av matchen fick Ekerö en riktigt farlig chans. Ett friläge där Patrik rundades, men Oskar Jr jobbade förtjänstfullt hemåt och rensade bort bollen på mållinjen. Nära. Matchen punkterades definitivt i den 74:e minuten då Bilagan vände spelet och där Robin Jr friställde Robert Jr. Inget misstag från den krulliga kalufsen. 4-2. Sista kvarten blev en transportsträcka innan domaren blåste av matchen. SEGER och tre härliga pinnar denna soliga eftermiddag.

Alla slet utomordentligt. Inga misstag gjordes i kritiska lägen och vi fyllde på bra i många av våra anfall.