IFK Vaxholm - Viggbyholms IK 6-0 (2-0)
Lördag 26:e april 2008, kl 16.00 på Vaxö IP

Fjärde mötet mellan Vaxholm och Viggan på Vaxö IP under det senaste decenniet blev knappast vad Viggan hade hoppats på. Viggan hade tidigare med sig enbart positiva minnen från denna arena, där 4-0 segern 1999, vilken möjliggjorde serieseger i div 6, var början. När man sedan vann med 5-0 i div 4, 2006, så fick arenan extra stjärnstatus medan förra året endast medförde en poäng i 1-1 matchen.

Förutsättningarna inför lördagsmatchen var ganska goda, där solen sken vid avfarten från Hägernäs, men där molnen började dra ihop sig redan när laget skulle lägga till vid Vaxholm. Manskapsmässigt såg det också ganska bra ut, där endast Bille och Houlsten var registrerade på skadelistan, varför man nu med viss förhoppning kunde se matchen an, efter en annars ganska medioker inledning av serien.

Det började också mycket bra, där Viggan under de första tre minuterna tog ordentligt tag i taktpinnen och kunde bl a inkassera två halvsvettiga skott från Källman och Thunström, dock utan att det blev något utslag på resultattavlan. Som i alla dogfights måste man även ha kollen bakåt, för att undvika obehagliga överraskningar, där någon oinbjuden gäst dyker upp bland molnen med solen i ryggen. Dessvärre gjorde inte Viggan det och en Vaxholmare tillåts att springa sig ren på högerkanten och rulla in 1-0 efter 4 minuters spel, vilket var både snopet och oväntat, ja, som en chock helt enkelt. Sen kom regnet! Ihållande regn trots att övriga områden i trakten var solindränkta enligt uppgift.

I den 12:e minuten kan en Vaxholmare få se sitt sologenombrott resultera i att bollen går utanför och det börjar lukta lite Schweizerost där baktill hos Viggan. Fem minuter senare tillåts besättningen i Vaxholm att slå inte mindre än tre hörnor på raken, vilket kändes lite obekvämt. Bortsett från dessa oroligheter så var matchen ändå ganska jämn med mycket surr i mittcirkeln.

Sen kom stunden som definitivt sänkte Viggan och avgjorde matchen, såväl målmässigt som psykologiskt. Det var i den 27:e minuten och Viggan hade en högerhörna på vilken förväntningarna var stora. Hörnan läggs och i samma ögonblick som Zacco gör sig beredd för att möta bollen, får han en en ordentlig tvåhandsknuff i ryggen som bryskt fäller honom pladask i konstgräset mitt framför mål. Ingen kan ha missat detta, förutom domaren. Istället för att blåsa för en solklar straff, låter domaren spelet gå vidare, vilket tillåter Vaxholm att gå upp och kontra in 2-0 (dessutom på offside enligt vissa).

Denna peripeti knäckte Viggan totalt och efter det så stod ingen att känna igen, vilket också bl a föranledde Vaxholms fetaste målchans endast två minuter senare, då två Vaxholmsspelare blev fria med Micke Johansson i målet, men där Gustaf Grauers tjurrusning räckte för att få en tå på bollen, så att den gick ut till hörna. Halvleken avslutas med att Zacco får en chans att nicka i mål på en hörna, men bollen går snett utanför. Ett vid det här laget avslaget Viggan har svårt att stå emot ett Vaxholm, som skickligt utnyttjar Viggans tillkortakommanden, samtidigt som det är ganska uppenbart att domaren inte är välvilligt inställd till Viggbyiterna, åtminstone inte om ser till hur fördelarna gavs. Det kändes riktigt surt på den röda åskådarsektionen och det kan inte ha varit bättre ute på plan.

Efter att Vaxholm fått Viggan i brygga redan under den första halvleken, är det ytterst nära att matchen totalpunkteras redan efter tre minuter in i andra halvleken, då Micke Johansson tvingas till en formidabel räddning på ett friläge. Efter 7 minuter är det åter dags för domaren att utmärka sig, då han dömer för hemspel ett fåtal meter från Johanssons stolpe. Bollen går in, men en rådig linjeman som uppmärksammat Viggbyiternas förståeliga upprördhet får frisparken att slås om, vilket inte mynnar ut i något, som tur är.

Även om en del byten görs, där friska och alerta ben sätts in, så hindrar det inte Vaxholm från att göra både 3-0 och 4-0 inom loppet av två minuter (63:e och 65:e) och huvudena hänger nu tungt på de röda. Fyra minuter senare kan Vaxholm dessutom göra 5-0 och även få till ett ribbskott ytterligare två minuter senare, samt en jättechans i den 73:e. Spiken slås till sist in i den 76:e minuten då 6-0 blir ett faktum.

Med tunga tangentslag kan man bara konstatera att Vaxholm vann helt övertygande och det finns dessvärre få positiva röda saker att lyfta fram denna dag som började så bra. Symptomatiskt utvecklade sig matchen efter vädret, där inledningen av matchen var bra, men när sedan det ihållande regnet kom, så försvann såväl sol som spelglädje för de röda och katastrofen blev ett faktum. Fotboll kräver lika mycket teknisk skicklighet som mental styrka, något som Viggan fick erfara denna dag. Men visst är det svårt att komma igen efter en negligerad straff som samtidigt betyder mål för motståndarna i momentet efter. Riktigt surt, som räven skulle uttryckt det. Men efter det, är matchen helt i Vaxholms händer, något som de också skickligt utnyttjade.

Trots förhoppningar om tokladdningar inför denna dag, så blev det tydligen kortslutning med påföljande överhettning någonstans och ingen lyckades heller denna dag komma upp i sin bästaform. När Viggan i under första halvlek förstärktes med några nyanlända och utvilade, sågs en viss förhoppning. Dessvärre hann inte Daniel Katuric få vara med så länge innan två gula kort gav honom respass upp på läktaren. Göran Dahlbergs korta inhopp på slutet såg mycket lovande ut. Mest spring i benen denna dag hade nog Tom Gyldorff, som släpptes ut i andra halvlek. Att utse en Viking en sådan här dag är omöjligt, men valet blir ändå Gyldorff, även om han endast spelade en halvlek.