Viggbyholms IK - Ursviks IK 0-4 (0-1)
Söndag 4:e maj 2008, kl 14.00 på Hägernäs IP

Alla de yttre omständigheterna var de allra bästa den här dagen, söndagen den 4 maj 2008: solsken och sommarvärme samt en månghövdad publik (96 st), vilket bäddade för en spännande hemmapremiär på Hägernäs IP. Efter tre raka förluster skulle det äntligen bli lite förlig vind i seglen. I bakhuvudet låg säkert också att Viggan krossat Ursvik i en träningsmatch två år tidigare med hela 8-3. Taggningen var det därför nog inte något större fel på.

Men ödet, som ofta inte stått Viggan bi under inledningsfasen av denna säsong, dröjde dock inte heller länge denna gång, innan det slog till. Viggan, som chockstartade, såg redan efter några minuter ut som ett vinnande lag, men fick dock snabbt reva seglen i den 7:e minuten, sedan Henrik Zacco, för dagen tänkt som den store torpeden, stukat tummen ur led. (Med tummen i hand fick Zacco sedan sitta 8 timmar på akuten för att sedan få lämna densamma med en gipsad dylik (tumme) för operation nästa vecka).

Dessvärre avtog anfallslustan efter detta och första halvlek blev ett ställningskrig från bägge sidor, där dock Ursvik i den 32:a antecknas för den farligaste utbrytningen, vilken dock Micke Johansson i Vigganmålet kunde avstyra helt självständigt i brist på medspelare i området. Teo Fagerström är sedan ytterst nära att tåa in ett ledningsmål i den 40:e, men kraften var inte helt tillräcklig för att lampan skulle tändas. I ett liknande läge, är Nisse Pasthy inte heller han helt borta, när han sträcker på tån för bollkontakt, dock utan resultat.

När alla så hade börjat titta på klockan för att ta en fika i kiosken, händer det som inte får hända. En av motståndarna gör sig fri på högerkanten och lobbar retfullt in ett ledningsmål för Ursvik, 15 sekunder efter ordinarie halvleks 45 minuter. Man kan bara gissa att samtalsämnena i omklädningsrummet blev något helt annat, än vad som ursprungligen var tänkt.

Viggan börjar även den andra halvleken storstilat och ingen verkar direkt oroad över utgången i denna match, även om man har ett mål i baken. Redan efter tre minuter nickar Petter Andersson utanför Ursviksmålet och anfallslustan var det definitivt inget fel på. Bara några minuter senare drar en i Viggan på en rökare som tippas till hörna, som dock inte leder till någon utdelning.

I den 55:e minuten händer det som alla väntat på. Viggan får en chans att kvittera på straff, sedan en röd spelare fällts en bra bit inne i straffområdet. Alla, utom domaren, är helt övertygade om att han skall lägga bollen på straffpunkten. Men domaren väljer istället att döma frispark – utanför straffområdet – där ingen förseelse hade skett. Ånyo får Viggan se sig blåsta på en straff. Minuten efter har Viggan ånyo ett jätteläge att kvittera, där bollen roterar framför mål, dock utan att någon kan slå in den och till sist hamnar Göran Dahlberg offside i sin iver att få in bollen.

Efter att Viggan hade dominerat klart i en kvart, får Ursvik iväg en boll ute på högerkanten, som verkar helt ofarlig, men när bollen sedan slås in mot mål, är underskottet på röda spelare stort och en gultröja kan därför enkelt raka in 2-0 till Ursvik. Det såg pinsamt enkelt ut. Detta skedde i den 60:e minuten, men vad värre är, så upprepas situationen på exakt samma sätt minuten efter och plötsligt leder Ursvik med 3-0. Det osannolika har hänt, som inte fick hända, Viggan har ånyo släppt in två mål på lika många minuter. Dessutom två helt identiska.

Trots denna peripeti, så trummar Viggan på och Göran Dahlberg har en jättechans att reducera i den 63:e minuten, sedan han kommit helt fri med målvakten, men skjuter just utanför. Nio minuter senare har Göran chansen igen, men skjuter även denna gång just utanför stolpen. Där Viggan brister, framstår Ursvik som specialister. I den 78:e kan man nämligen göra 4-0 på exakt samma sätt som man gjort de två senaste målen och liksom vid de två tidigare målen så var det inga som orkade jobba hem tillräckligt snabbt, uppenbarligen.

Även om Viggan ligger i för att justera siffrorna på tavlan, så verkar det som förgjort. Göran är ånyo igenom i den 80:e, men kommer aningen för nära och strax efter skjuter han just utanför stolpen i ett annat läge. Teo Fagerström har sedan ett bra läge och får iväg ett bra skott, som emellertid halvräddas och på returen är Max Stjernfelt framme men skjuter i baksidan på en back.

Tyvärr blev siffrorna helt missvisande mot vad som utspelade sig på planen, även om man inte kan frånta Ursvik segern på något sätt. Men skall man vinna sådana här viktiga matcher, så måste man dels göra mål på de chanser som erbjuds, samtidigt som man inte får låta sig bli överspelade, som man blev vid de samtliga fyra målen. Elementära misstag!