Viggbyholms IK - Danderyds SK 1-2 (1-1)
Lördag 10:e maj 2008, kl 14.00 på Hägernäs IP


Kvicksilvret hade letat sig upp till 24 grader Celsius, när lagen från Viggan och Danderyd marscherade in till tonerna av någon högstämd marschmusik, inför en mer än hundrahövdad publik. Hela derbyscenariot var fullständigt och mången darrade på manschettknapparna, särskilt i Vigganlägret, där man under flera veckor fått inkassera det ena bakslaget efter det andra. Nordicbet hade gjort allt för att baissa förhoppningarna om en röd seger denna dag och förmodligen hade man i förväg fått reda på att Viggan inför dagens match saknade sju spelare, vilket säkert bidrog till att underlätta arbetet för oddssättaren.

I det cyanfärgade Danderydslaget hittade den pigge iakttagaren flera kända ansikten som tidigare spelat i Viggans röda tröjor. Där fanns Martin Persson i målet, Daniel Niklasson på mitten och Jonas Pasthy på topp, var det tänkt, men som dessvärre ej fick komma in och testa sin förmåga, något som hans bror Nils Pasthy däremot fick göra i den röda Viggantröjan och det med bravur.

Viggan ställde upp med ett mycket ungt och taggat lag, där medelåldern nästan halverats pga mångens uteblivelse. Yngst på plan var definitivt Kevin Meehan Wargh (P92), Asger Häversjö (P92) och Oscar Henriksen (P90), som tillsammans med Petter Andersson, Daniel Katuric, Ebubekir Korkmaz och Patric Kajhed kraftigt bidrog till att ge Viggan en mycket ungdomlig prägel. Nils Pasthy kom sedan, som 22-årig byäldste i ungdomsligan, att spela en betydande roll i skaran av ungdomar denna dag.

Förutsättningarna var kanske inte de bästa rent manskapsmässigt, kunde det kanske kännas inför matchstart, något som dessbättre snabbt kom på skam när domaren väl blåste till spel. Liksom i tidigare matcher tog Viggan snabbt tag i dirigentpinnen och etablerade bra tryck framåt. Innan matchen hade en tyst överenskommelse ingåtts i det röda gardet om att eventuella brister i ålder, erfarenhet och teknik skulle ersättas med sann kämpaanda ända till sista sekunden, något som också med råge skulle infrias.

Viggan inledde som sagt starkt och kunde efter 10 minuters spel ha tagit ledningen om inte stolpen varit i vägen för Nils Pasthys nick på Resit Yildizs hörna. Minuterna går och det känns riktigt bra i maggropen och en spirande förhoppning om ett lyckligt avslut på dagen kan kännas. När allting känns riktigt bra, så händer det som aldrig får hända och egentligen inte kan hända, men som ändå hände. Viggans målvakt skall i ett helt ofarligt läge slå bort en boll, men lyckas i stället göra en dubbel Tuplov med piruett, samtidigt som han gör ett smärre hål i ozonskiktet, med påföljd att bollen passerar honom och så småningom upphinns av en plötsligt ditsprungen Danderydsspelare, som helt ensam kan rulla in bollen i ett tomt mål. 0-1 och många var fiollådorna på den röda sektionen.

Piruetten som ägt rum i den 27:e spelminuten glöms dessbättre snabbt och endast 9 minuter senare får Viggan en frispark på högersidan, som läggs av en, för tillfället anonym rödtröja, så pass bra att Nils Pasthy får en ny chans att nicka in bollen i mål och därmed kvittera till 1-1. Viljan att göra mål var dessutom så stark att Nisse sprang in i nätmaskorna med bollen hängandes i pannan tills han var helt övertygad om att han passerat mållinjen.

Entusiasmen över målet gör att den för dagen nybildade forwardsduon Teo Fagerström och Nils Pasthy lägger ännu mer tyngd i a nfallen och endast två minuter efter målet, så skapar man tre giftiga hörnor på raken, som dessvärre blir resultatlösa målmässigt. I den 43.e minuten har Nisse ånyo skapat en farlighet med målvittring som följd och där unge Asger snappar upp en passning och försöker avsluta anfallet med ett rappt skott, som dock viner utanför målramen. Det sista som händer i halvleken är att Viggan får en hörna, men där domaren blåser av just när bollen är i luften, till Peter Billbergs garanterade missnöje, då hans nick på hörnan dessutom går i mål (efter signalen).

Peter Billberg får i den andra halvlekens 9:e minut göra en stor uppoffring, då en Danderydsspelare kommit ohälsosamt ensam på väg mot Vigganmålet, men med uppbringandet av sina sista krafter lyckades han oskadliggöra anfallet. Sämre går det dock två minuter senare då samme man, Peter Billberg, enligt skribentens övertygade uppfattning, fälls strax utanför straffområdet, vilket möjliggör för Markus Haataja i Danderyd att lotsa sig fram genom en, för tillfället alltför tam försvarslinje, vilket också skapar möjligheten att sikta och skjuta där Micke Johansson i Vigganmålet just då inte befann sig. 2-1 till Danderyd, något som inte kändes direkt bekvämt, då matchen stod och vägde.

Efter 60 minuters spel lämnar Micke Johansson kassen till fömån för Patric Kajhed (89:a), som fick förmånen att hålla tätt under resten av matchen, utan att för den skull ha utsatts för några större påfrestningar. Målet fick uppenbarligen adrenalinet att flöda hos Danderydsspelarna, som tar över spelet mer och mer under en 20-minutersperiod, i en match som annars hade förts av Viggan till stor del.

Det blev inga fler mål i matchen, även om det var ytterst nära under den idiotpress som Viggan anlade under slutskedet av matchen, där åtminstone tre Vigganspelare försökte få en tå på den boll som låg öppen bara två decimeter från mållinjen. Trots otaliga försök att få bollen i rätt riktning så uteblev den effekten. Summa summarum av matchen blev alltså en Danderydsvinst med 2-1, men där den församlade pressen nog var av uppfattningen att ett oavgjort resultat inte hade varit orättvist.

Många vore de som slet i det tysta och det är omöjligt att lyfta fram någon särskild i denna kämpande röda massa, men bl a David Källman och Göran Dahlbergs outtröttliga slit måste ges en särskild eloge. Till skillnad mot förra helgens match mot Ursvik, hade vi denna dag ett så gott som hermetiskt tillslutet försvar som inte lämnade många blottor. Intressant var också att se ledningens experiment med bl a Pasthy på topp i samrabete med Teo Fagerström, något som skapade mycken oreda i det cyanska försvaret, särskilt under första halvlek.

Insatsen måste definitivt ses som ett fall framåt, där kämpaglöden inte stod att ta miste på, något som vi hoppas har kommit för att stanna. På fredag kväll gäller Roslagskulla och de har säkert gjort sin hemläxa, när det gäller att räkna ihop nödvändiga poäng för ett fortsatt liv i division 4. Med fem säsonger i fyran för Viggan, där inledningen av säsongen saknar motstycke i form av uteblivna vinster, finns ingen annan utväg än att kämpa sig ur det dödläge man nu hamnat i och då är fredag ett ypperligt tillfälle att visa detta på.

Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13

Laguppställning
Mikael Johansson, K (60)
Gustaf Grauers (32)(68)
Kevin Wargh Meehan
Resit Yildiz
Nils Pasthy (80)
Göran Dahlbrg
David Källman (68)
Teo Fagerström (39)(68)
Peter Billberg
Petter Andersson
Daniel Katuric
Ebubekir Korkmaz, avb (32)(59)(80)
Oscar Henriksen, avb (59)(77)
Krister Jansson, avb
Asger Häversjö, avb (39)(68)(77)
Patric Kajhed, avb (60)

Målgörare
Nils Pasthy (36)

(se skytteligan)

Gula kort
Teo Fagerström (26)
Peter Billberg (76)

Röda kort
-

Domare
Daniel Nowak, HD
Daniel Hadavi, AD
Mohammad Ebrahimi, AD

Matchens Viking
Göran Dahlberg

Matchens VIKing

Publik
109 personer

Väder
+24, sol