Roslagskulla IF - Viggbyholms IK 3-2 (2-1)
Fredag 16:e maj 2008, kl 19.15 på Lötvallen

Bottenderbyt mellan Roslagskulla och Viggan skulle bli lika nervdallrande som man kunde vänta. Väderförutsättningarna var de bästa med tanke på vad SMHI förutspått dagen innan. Solen värmde så länge grantopparna inte stod i vägen, men därefter föll termometern hastigt neråt. Tabellförutsättningarna var också de bästa, om man är ute efter spänning en sen fredagskväll. Bägge lagen hade 0 poäng och en inte alltför imponerande målskillnad, där Viggan hade 5-23, vilket dock överträffades av Roslagskulla som hade 2-17. Roslagskulla kunde dock efter matchen notera att man mer än fördubblat sin målskörd, något som måste ha värmt i kylan.

Innan och även under första halvlek av matchen kunde man känna, åtminstone höra, att Kulla verkade vara det mest taggade laget. Friden på den natursköna Lötvallen stördes ideligen av de för dagen mycket högljudda Kullaspelarna, medan Viggans något mer försiktiga framtoning inte ens gjorde utslag på decibelmätaren. I kraft av detta audivisuella övertag kan Kulla också skapa ett visst osmotiskt tryck på Viggans planhalva, där långbollarna damp ner stup i kvarten, något som skapade viss oro i försvaret, men till slut alltid reddes ut.

När sedan den första kvarten av anstormning från hemmalaget hade bedarrat, var det dags för Viggan att sticka upp och i den 17:e minuten kan Resit Yildiz servera David Källman en frispark, som den senare skickar in i Sonny Nordengrims nätmaskor. Viggan har därmed tagit ledningen i denna så betydelsefulla match och bara två minuter senare skulle man också kunna ha ökat på ledningen, efter ett mycket snyggt inlägg på vänsterkanten från Nisse Pasthy, om inte Sergio Meyer Leiva tagit i för mycket och skjutit högt över, i ett annars delikat läge.

Ytterligare tre minuter senare skjuter Göran Dahlberg över, där annars förhoppningarna innan var ganska stora, men även Kulla skapar chanser och i den 22:a tvingas Micke Johansson i Vigganburen till ett resolut ingripande. I den 25:e är Mikael Houlst nära att nicka i mål, men det hela mynnar ut i en hörna. Nu regnar långbollarna från Kullas försvar ner på Viggans planhalva, något som verkar vara svårt att försvara sig mot, på den till synes minimala Lötvallen. Kulla kan därför skapa ett otal hörnor som dock reds ut, så när som på den sista, då en Kullaspelare helt omarkerad får stå och raka in bollen i mål och kvitteringen är ett faktum.

Kvitteringen kom i den 31:a minuten och endast 7 minuter senare kan Kulla slå in 2-1, där Vigganförsvaret inte kan anklagas för att ha varit alltför överaktivt. Även om Kulla hade en svag ledning såväl på poäng som i mål, så kändes utvecklingen inte helt hälsosam, något som dock kunde ha förbättrats i slutminuten av halvleken, då David Källman får på ett bra skott, som dock går utanför. Sett över hela halvleken kändes Viggans spel något frustrerat och man fick inte ut så mycket av sina ansträngningar som man önskat, något som dock Kulla kunde stoltsera med.

Andra halvlek känns dock bättre även om kvitteringen låter vänta på sig. Viggan tar över spelet mer och mer och det känns som en tidsfråga innan ansträngningarna skall betala sig. Så äntligen kommer målet. Det är åter Resit Yildiz som lägger en frispark som Jocke Thunström kan nicka in och kvitteringen är ett faktum. Detta skedde efter 37 minuters spel in i den andra halvleken och nu har Viggan ett ordentligt grepp på Kulla, som nu går helt på knäna och måste försvara sig med allt det har. Heroiskt kämpar de om varje boll och många inkast och hörnor blir det också på Kullas planhalva.

Men som så många gånger förr, så står lyckan den djärve bi och det sista som händer i matchen är att en förlupen Kullaspelare hittas vid hörnflaggen och där lyckas han dribbla av en av Viggans backar och kan slå ett inlägg framför mål, där alltför många ben stör utsikten för Micke Johansson i målet och när alla har sparkat klart, ligger bollen i nätmaskorna. Inte ens en gammal grekisk tragöd skulle kunna ha fått ihop en sådan här avslutning på ett drama.

Det är bara att konstatera för Viggans del att Fru Fortuna verkar vara bortrest för en längre tid. Nu får Viggan tillsvidare ensamma dela utrymme med Långholmen nere i kölsvinet, åtminstone tills länspumparna börjar fungera igen.