Bollstanäs SK - Viggbyholms IK 1-0 (0-0)
Onsdag 21:e maj 2008, kl 19.00 på Bollstanäs IP

Även om Viggan, i och med matchen mot Bollstanäs, inkasserade sin sjunde raka förlust så kan man inte annat än att beundra samtliga spelare för deras hängivna insats, vilket särskilt kom till uttryck på onsdagskvällens match. Inledningen av serien, där Viggan drabbades av några riktiga bakslag målmässigt, har givetvis tärt på självförtroendet, men vid genomgång av matcherna är det egentligen endast i den första matchen, mot Djursholm, som man drabbats av en blackout och där inga bortförklaringar i världen kan ifrågasätta resultatet. Däremot kan innehållet i många av de andra matcherna faktiskt vara föremål för en del diskussioner, ja, t o m debaclet mot Vaxholm. Fyra uddamålsförluster samt den konstiga matchen mot Ursvik, får en att fundera över hur tabellen fått den utveckling som den nu fått.

Med 15 omgångar kvar av serien och därmed en massa poäng att slåss som, så finns alla möjligheter att justera tabellinnehållet, särskilt om man visar upp en sådan inställning som man gjorde mot Bollstanäs. De yttre förutsättningarna var ju inte direkt de bästa, där regnandet under dagen omvandlat den annars så fina Bollstanäs IP till en gräskamouflerad simbassäng, vilket medförde åtskilliga exempel på ekvilibristiska surfingfärdigheter under matchens gång.

Bollstanäs började bäst och kunde redan efter 6 minuters spel inkassera en ribbträff efter nick, men dessförinnan hade Nils Pasthy skapat en del orosmoln i Bollstanäsförsvaret. Det var ändå Bollstanäs som skapade de farligaste chanserna under de första 20 minuterna, även om Viggans försvar verkade ha ganska bra kontroll på det mesta. Göran Dahlberg kan i den 25:e minuten obesvärat få på ett bra skott (se bild) inne i straffområdet som dock tas av målvakten. Två minuter senare kan Teo Fagerström lägga av ytterligare en rökare som även den tas av den till synes stabile målvakten.

I den 29:e matchminuten ser det ut som Bollstanäs tagit ledningen, men målet dömdes bort för offside till de rödas stora lycka. Allt är mycket intensivt och matchen står och väger, när Victor Stenberg i den 31:a lägger ett utsökt krosspass till Göran Dahlberg, som hårt trängd framför målet, nickar bollen utanför. Teo Fagerström försöker på ytterligare en fin luftpassning, i den 35:e, kopiera Görans ansträngningar att göra mål, men drabbas av samma resultat att bollen nickas utanför. Sammantaget en ganska jämn halvlek, där utgången av matchen fortfarande är helt oviss, men där kanske Bollstanäs hade en ledning på poäng under den första delen av halvleken och där Viggan kom igen under den andra halvan.

Andra halvlek inleds mycket starkt av Viggan, men undan för undan tar Bollstanäs över initiativet och kan också ta ledningen med 1-0 i den 74:e minuten, efter en hörna på vilken en av Bollstanässpelarna lugnt kan stå och ladda stora kanonen. Trots uppbådandet av ett stort antal Vigganspelare framför mål, så går bollen spikrakt in i målet utan att nudda någon röd spelare. Tänk att få göra ett sådant mål i en sådan här match. Viggan låter sig dock inte nedslås av detta, utan trummar på och i den 76:e kan Sergio Meyer avlossa en, om möjligt, ännu värre kanon, som dock tas av målvakten.

Thomas Lind, tränare i Bollstanäs, sammanfattar det aktuella läget i matchen efter Bollstanäs ledningsmål så här: ”Det märks sedan att vi blir rädda om poängen och sjunker ner i plan samtidigt som Viggbyholm satsar allt framåt för att få till en kvittering. De matar på med inlägg men gröngula försvarare och Gontran håller rent utan att släppa till några rena målchanser bakåt. Jag skulle vilja ge en stor eloge till ett kämpande Viggbyholm som trots trötta ben inte ger upp utan kämpar i 90 minuter. Absolut inte det sämsta lag vi mött i serien så fortsätter man med inställningen man visade idag kommer nog poängen att börja trilla in snart.”

De sista 10 minuterna av matchen går helt i Viggans tecken och alla går nog och hoppas att en kvittering är inom räckhåll, särskilt när Victor Stenberg sveper fram på vänsterkanten och placerar ett distinkt skott uppe i det främre krysset, något som dock målvakten skickligt tar. Dessvärre avslutas matchen med att Sergio erhåller sitt andra gula kort för dagen och kan lämna planen med ett rött hängandes över sig, något som inte var bra med tanke på matchen mot Österåker på lördag.

Sammanfattningsvis måste Bollstanässegern ses som rättvis, sett över hela matchen, där trycket i mitten av andra halvlek gav utdelning. Ett heroiskt kämpande Viggan hade svårt att tränga igenom det gula motståndarförsvaret och skapa de där riktigt sylvassa avsluten, men å andra sidan kunde man i de egna försvarsleden rada upp massor av exempel på lyckade ingripanden som störde motståndarlaget.

Framförallt var det kul att se hur alla kämpade som en man och aldrig gav upp någon gång, en inställning som kan visa sig vara helt avgörande för framtiden. Av de lag som vi hittills mött, måste nog Bollstanäs ses som ett av de allra bästa, och i det perspektivet framstår dagens insats som ännu större. Lite vassare avslut och ett fortsatt kompakt försvarsspel på lördag, så kommer IFK Österåker och Nordicbet att få stora bekymmer.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13