Viggbyholms IK - IFK Österåker 3-4 (2-1)
Lördag 24:e maj 2008, kl 14.00 på Hägernäs IP

Efter två bortamatcher den senaste veckan, med uddamålsförluster, kändes det skönt att få återvända till fosterjorden på Hägernäs IP, där åter över 100 förhoppningsfulla personer samlats, för att eventuellt få ta del av Viggans första steg upp från bottenskiktet. En gassande sol förstärkte också inramningen av denna så betydelsefulla match mot IFK Österåker.

Likt många gånger tidigare öppnar Viggan piggt och kan även få utdelning på detta, då man redan i den 10:e minuten får se Mikael Houlst, långt ute på vänsterkanten, dra iväg en rökare från ca 35 meter. Alla som följer bollen med blicken, är nog av uppfattningen att bollen skall fortsätta förbi buren, men bollen hittar in i den bortre burgaveln, något som säkert fick Österåkarna och Houlst att tappa hakan. Vigganledning med 1-0, något som stärkte mången inombords. Houlst, uppmuntrad av sin prestation, har även möjligheten att förbättra sin målskörd bara två minuter senare, men får denna gång se bollen gå just över ribban.

I den 17:e minuten tilldöms Viggan en frispark på höger sida inne på Österåkers planhalva. Ånyo stegar Resit Yildiz fram och placerar bollen på utslagsplatsen. När bollen väl slagits, hörs stort jubel nere vid Österåkersmålet, sedan Nils Pasthy alert hållit sig framme och placerat bollen i mål, vilket spädde på Viggans ledning till 2-0 och mången började väl känna att något stort kanske var på gång.

Dessa tankar skingras dock snabbt efter sex minuter, då Österåker får ett bra läge, men skjuter strax utanför. Minuten efter är det åter nära att Österåker reducerar, men Viggan lyckas med förenade krafter reda ut situationen. I den 25:e lyckas Viggan inte längre stå emot den press som nu varat under en 10-minutersperiod och på en hörna kan Österåker slå in reduceringsmålet 1-2.

Viggan repar dock mod och kan endast två minuter senare, i en tilltrasslad situation nere vid Österåkersmålet, nicka i stolpens insida. Det var Nils Pasthy som tittade snett på stolpen efter denna aluminiumträff, något som dock höll på att redas upp av Teo Fagerström, som stod strax utanför mållinjen. Teo blev dock alltför omständlig i sina försök att sparka in bollen i mål, varför situationen rann ut i sanden. Ett mål där och matchen hade fått en annan utveckling. Teo, som alltså hade fumlat lite i den 27:e minuten, bjuds på ett extraordinärt tillfälle i den 43:e att göra 3-1, då han ensam med målvakten inne i straffområdet, i sin iver skjuter alltför löst och dessutom mitt på målvakten.

Andra halvlek är ett kapitel för sig, där årets Västgötaklimax kom att utspela sig inför den församlade publiken. Och visst började halvleken bra. Jocke Thunström, som utvilad slängdes in i manegen kan, efter bara två minuters spel slå ett inlägg, eller var det ett skott (?) som alla får se avslutar sin bana via ribban och in i mäl, starax backom mållinjen och Viggan ledde nu med 3-1. Uppmuntrade av denna oväntade framgång trummar Viggan på och i den 50:e minuten får man se Petter Andersson fyra av stora kanonen från yttre straffområdet, dessvärre träffar bollen mitt i ribban och studsar ut.

I den 54:e minuten får Österåker en farlig frispark från höger, som Patric Kajhed i Vigganmålet dessvärre tappar ner mitt framför tårna på en Österåkare, som i sin iver att göra mål tar i allt för kung och fosterland och skjuter skyhögt över, vilket i sig var en prestation. Närmare mål än så går knappast att komma, åtminstone inte på en gratischans. Bättre går det dock för Österåker i den 61:e minuten, då man efter en snedträff i Vigganförsvaret får sin andra gratischans och här är man mer obarmhärtig och kan ensam med Patric i målet leka katt och råtta, något som slutar med att reduceringen till 2-3 är ett faktum.

Trots denna nervpåfrestning, i och med baklängesmålet, kan Viggan ändå skapa en farlig chans i den 62:a minuten, sedan Resit Yildiz slagit en frispark som Nils Pasthy håller sig framme på, men nickar i steget mitt i famnen på målvakten. I den 74:e minuten lyckas Teo Fagerström och Daniel Katuric trassla sig igenom Österåkersförsvaret och lyckas nästan i sitt uppsåt dock utan resultat. Den tidigare så säkra 3-1 ledningen, som nyligen förbytts till 3-2, börjar nu kännas betydligt osäkrare och när Österåker ånyo på en hörna kan slå in en boll i nätmaskorna bakom Kajhed och därmed kvittera i den 76:e minuten, då känns det tungt.

Men det skulle bli ännu tyngre. Efter diverse ordväxlingar och handpåläggningar mellan en Österåkare och Teo Fagerström, drar den senare det kortaste strået och visas ut från planen med ett rött kort i luften. När alla ben och krafter behövdes som bäst i denna svår stund, blev övermakten för stor och med endast tre minuter kvar av matchen kan Österåker slå in segermålet 4-3 bakom ett nerpressat Viggan.

Detta var Viggans femte uddamålsförlust och den fjärde i rad, där man antingen tappat en ledning eller släppt in ett förlustmål i slutskedet av matchen. Något att fundera över. Med en besk bismak i munnen lämnade de röda spelarna och den röda publiken arenan, blåsta ännu en gång på en framgång, som till en början syntes både säker och möjlig. Men man kan som bekant inte ta ut något i förskott när det gäller fotboll. Enda trösten i eländet är att Viggan gör mål, kämpar och även börjar få ordning på spelet, även om krafterna ännu inte räcker till 90 minuters spel.