Kungsängens IF - Viggbyholms IK 0-0 (0-0)
Lördag 31:a maj 2008, kl 13.00 på Kungsängens IP

Kungsängens IF – Viggbyholms IK 0-0. Tråkig match? Längre från sanningen är svårt att komma. I gassande sol, där kvicksilverpelaren i termometern låg och dallrade kring 30-gradersstrecket i skuggan, skulle en synnerligen viktig match för bägge lagen avgöras.

Kungsängen, som hade direktkontakt med den absoluta tabelltoppen, hade att tampas mot Viggan, som var i desperat behov av poäng för att kunna bryta den deprimerande förlustsviten på 8 matcher. Så nog gav bägge lagens tabellplaceringar utrymme för spekulationer om en spännande match, även om Kungsängen innan förmodligen såg det som en något lättare uppgift.

Matchen fick en ganska trevande inledning, där Kungsängens snabba yttrar skapade en viss oro i de bakre linjerna hos Viggan, dock utan att skapa panik. Viggans nya backlinje, bestående av Sergio Meyer Leiva på högerkanten och David Källman på vänsterflanken, ackompanjerades i mitten av 15-årige Kevin Wargh Meehan och den betydligt äldre Resit Yildiz. Denna kvartett kom att spela förstafiolen i försvarsarbetet under matchen och kunde tillsammans med mittfältet skapa en massiv röd Maginotlinje där ingen tilläts passera bakåt, samtidigt som alla rörde sig som en röd samlad massa framåt när det var så dags.

Inga egentliga chanser skapades från något håll, annat än att Kungsängen i den 27:e minuten fick en farlig frispark på högerkanten, vilken Micke Johansson i Vigganburen fick tippa till hörna genom att förlänga sig själv. I övrigt finns inte mycket att rapportera från Västfronten, annat än att Resit, likt Goliat, skickade några Kungsängenspelare i backen så det rök om det, dock utan erinran från domaren, vilket tydde på att en viss högsta lägstanivå hade satts.

Matchen står och väger, kanske med ett litet övertag för Kungsängen, som skapar alltför många hörnor i mitten av halvleken. Göran Dahlberg hade i och för sig i inledningen av matchen haft ett bra frisparksläge som dessvärre sköts bort. Han skapade även bra skottläge, som tillika det hamnade på fel sida om målburens inramning.

Avslutningen av halvleken går dock definitivt i Viggans favör, där man under de sista minuterna inleder en chockoffensiv som säkert skapade skräck i Kungsängensförsvaret. I den 44:e skapar Viggan ett riktigt bra läge som dock blir resultatlöst målmässigt, men minuten efter är Ebubekir Korkmaz fri inne i straffområdet, men väljer att passa till Houlst, som står mitt framför mål, men dennes skott touchar någon till hörna på vilken Korkmaz i ett delikat läge skjuter både för löst och för oriktat. Under dessa nervpirrande minuter var Viggan ytterst nära att ta ledningen mot ett då riktigt skärrat Kungsängen.

Andra halvlek börjar ungefär som den första slutade, där Göran Dahlberg i den 50:e minuten lägger en hörna som är ytterst nära att gå in, men målvakten lyckas få ett finger på bollen och tippar bollen i ribban så hans försvarare kan få bort bollen. Alla, som trodde att Viggans krafter hade sinat i värmen, togs snabbt ur den villfarelsen, när man fick se en lagmaskin som pumpade fram det ena anfallet efter det andra, på högerkanten genom Daniel Katuric och på vänsterkanten av Petter Andersson. I mitten syntes oftast Victor Stenberg, Mikael Houlst, Göran Dahlberg tillsammans med Max Stjernfelt eller Oscar Sundström skapa oreda framför Kungsängenmålet, bakom vilken skribenten strategiskt hade placerat sig.

I den 59:e minuten är exempelvis Max endast fem meter från den vänstra stolpen vid den förlängda mållinjen och spänningen är olidlig. Passet kommer till Petter Andersson, som står strax framför målvakten, men den senare hinner precis ta bollen framför fötterna på Petter. Tre minuter senare har Max och Victor ett mycket bra läge, men där bollen räddas undan inne i målgården av tillskyndande försvarare. Efter ytterligare två minuter (i 64:e) får Viggan en farlig frispark, som David Källman senare skjuter utanför och Vigganpressen är nu ganska stor.

I den 67:e kontrar dock Kungsängen, vilket skapar panik nere på Viggans vänstersida, något som dock reds upp med hjälp av flera försvarare och sist men inte minst av en dristig insats av Micke Johansson i målet. Det var egentligen Kungsängens andra riktiga chans, bortsett från den farliga frisparken under första halvlek. Därefter trycker Viggan på ytterligare och skapar det ena farliga anfallet efter det andra dock utan att det ger utdelning.

Något som särskiljer denna match från andra vad gäller Viggan, var att det snackades osedvanligt mycket på plan och uteslutande positivt, samtidigt som alla spelade för varandra på ett sätt som imponerade storligen. Det var inte tre lagdelar på planen utan det var ett lag, som gett sig den på att inte ge upp förrän domaren blåst av matchen. Många hörnor skapades, även om ingen gav utdelning, något som mången hoppades på i den 77:e minuten, då Victor Stenberg i ett bra läge avlossar stora kanonen men får se bollen susa över ribban med några decimeter.

Viggan, som enligt många, dragits med en hel del oturligheter när det gäller baklängesmål, uteblivna straffar mm, får helt plötsligt årets stora chans att förändra denna bild, då Petter Andersson fälls vid straffområdet och domaren pekar på straffpunkten. Åtta minuter kvar av matchen och årets chans till avancemang i tabellen verkar inte orealistiskt. En nitisk assisterande domare var dock av åsikten att fällningen utförts på, eller strax utanför strafflinjen, något som domaren tog fasta på och istället dömde frispark vid strafflinjen, vilket Oscar Sundström i momentet efter gör en flygande språngnick på, som dock tas av målvakten.

Under de återstående minuterna skapar Viggan sedan flera bra chanser och i den 45:e passar Korkmaz till Oscar som direktskjuter mitt på målvakten. Efter detta tryck känns det som att åtminstone en poäng skall kunna bärgas i denna mycket spännande och välspelade match, men då domaren lagt till ett par minuter, så dyker det gamla Vigganspöket upp igen då Kungsängen i slutsekvensen av matchen anfaller och får en hörna, som får hjärtat att fastna i halsgropen. Men denna gång så fick Viggan med sig en poäng hem och det mer än välförtjänt.

Oavsett med vilka ögon man såg matchen med, så var det nog den mest spännande och underhållande fotbollsmatch som spelats på länge, där bägge lagen stred om varje grästuva och där minsta misstag kunde ha fått ödesdigra följder. Kungsängen må haft ett visuellt övertag under första halvlek, som dock stoppades av ett effektivt försvarsspel, medan Viggan under stora delar av den andra halvleken förde spelet och skapade massor av farligheter som dock aldrig kunde effektueras målmässigt. En laginsats av Viggans spelare där samtliga visade en underbar inställning och kämpaglöd, med ett inspirerande och konstruktivt spel, som lovar gott inför framtiden.

Efter rapporten om Långholmens gedigna insats mot Vaxholm där man föll med uddamålet, sedan Vaxholm slagit in segermålet endast fem minuter från slutet och då man nyligen dessutom tagit poäng i 2-2 matchen mot Djursholm, så finns all anledning att hissa varningsflagg inför onsdagsmatchen, där både Viggan och Långholmen, nu bägge på en poäng, slåss för en bättre tillvaro i tabellen.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 12 Bild 11 Bild 13 Bild 14