Viggbyholms IK - Långholmens FK 4-1 (2-0)
Onsdag 4:e juni 2008, kl 20.00 på Hägernäs IP

Efter att ha sett Viggan utvecklas från match till match under de senaste 5-6 omgångarna, där insatsen mot Kungsängen i lördags kanske tillhörde en av topprestationerna i år, var förväntningarna därför naturligtvis stora inombords, inför det superviktiga mötet mot bottenkollegan Långholmen FK. Förväntningarna på Viggans nystillskott Jens Eklöf, som skulle premiärspela, var också de mycket stora.

För att gå händelserna något i förväg, så kan knappast någon ha lämnat arenan besviken i något hänseende, bortsett från våra engelskspråkiga vänner från Långholmen, som nu har fått överta Viggans tidigare plats i kölsvinet och det är inte en särskilt uppmuntrande tillvaro. Som vanligt vid våra matcher på Hägernäs IP, var den totala inramningen som gjuten för en härlig fotbollskväll, där solen lös över de församlade Viggbyiterna, i mer än en bemärkelse.

I stort var det samma laguppställning som i matchen mot Kungsängen, men där bl a Sergio Meyer Leiva fått kliva av på grund av en ständigt återkommande åkomma. Nya friska ben kunde dock mobiliseras och nya för just denna dag var Jens Eklöf (premiärlejonet), Peter Billberg, Tom Gyldorff och den tidigare avstängde Teo Fagerström.

Alla, spelare, ledare och publik, för att inte tala om alla andra som följer Täbyfotbollen visste att kvällens match var direkt avgörande för vilket lag som skulle hamna där ingen vill vara. Spänningen är olidlig. Då händer det som inte får hända. Domarnas nycklar till deras omklädningsrum har förkommit så att de inte kommer åt sina pipor. Den dristige lagledaren, Håkan Loberg, slänger sig då iväg hem efter reservnycklar. Nu bor Loberg dock bara 110 meter från sidlinjen, men hans insats kan ändå inte undervärderas och lungorna fick sig en ordentlig genomkörare, vilket framgår av bilden. Efter ungefär en kvarts försening kan så den samlade domarkåren äntligen blåsa till match i sin nyuppfunna pipa.

När avspark väl skett, så är det glädjande nog de röda som snabbt tar tag i taktpinnen och kan efter några framstötar i inledningen känna av temperaturen på Långholmens sida. Vid en av dessa framstötar, kan Petter Andersson, som för övrigt likt många andra, slet som en galärslav på sin högersida, slå ett perfekt inlägg just framför mål, där bl a Jens Eklöf placerat sig. Hur målet egentligen gick till kan skribenten inte uttala sig om, men i detta ögonblick är det av underordnad betydelse, då Jens fick anteckna sig för sitt första mål i Viggan efter bara sju minuters spel: 1-0.

Efter målet, som uppenbarligen fick det engelsktalande Långholmen att kvickna till, förlades mycket av spelet kring mittcirkeln, där det inte rådde något tvivel om att denna match var värd många poäng, bl a ur psykologisk synvinkel. Efter den dryga kvart som gått efter målet och där inget lag lyckades skapa något, kan Viggan sedan inleda en mycket framgångsrik offensiv, ofta anförd av Jens Eklöf. I den 23:e är han ytterst nära, men målvakten James McConnell är tusingen snabbare. Minuten efter får Jens iväg en kanonrökare som James halvräddar och på returen är Jens framme och nickar, men James är även då med på noterna.

I den 32:a så har Jens frisprungit sig på vänsterkanten och skär in mot mål och alla är införstådda att det är mål på gång. Jens väljer denna gång att försöka lobba över James, men lobben går strax utanför stolpen till James glädje, men till Jens förtret. Där borde det ha blivit mål. Uppenbarligen irriterad över utgången av sitt förra angrepp gör Jens ånyo ett försök sedan han kommit fri och drar av ett bra skott som James räddar på ett återigen uppenbart sk givet-mål-läge.

Bättre går det dock för de röda i den 35:e, då Resit Yildiz får ett fint frisparksläge ute på högerkanten. Resit väljer att slå en markboll framför mål som Victor (tror jag) skickligt bredsidar in i mål. Dessvärre sköt Resit innan Magnus Moberg blåst, varför den förre berikades med gult kort och är därmed avstängd i matchen mot Sumpan på söndag. Resit får dock en ny chans, trots kortet, och prickskjuter vid sitt andra försök i den bortre stolpen (se bild) och på stolpreturen håller sig 15-årige mittbacken Kevin Wargh Meehan framme och ökar på Viggans ledning till 2-0.

Två minuter senare är Teo Fagerström ytterst nära att utöka ledningen, men så blev nu inte fallet och efter ytterligare fyra minuter (41:a), så är Petter Andersson och Jens Eklöf i samarbete åter nära att justera resultatet. Det finns ingenting på himlen som kan rubba Viggans pausledning med bara två minuter kvar. Men då händer det!

Långholmen har ånyo lagt i en växel under de sista minuterna och kan i den 44:e så när få in bollen, men en reflexsnabb Micke Johansson i målet kan medelst en utstuderad fotparad freda målet. En icke oansenlig åskådarmassa var dock helt övertygad om att det var en sk dubbeloffside och det borde ha blivit blåst för detta. Detta var Långholmens första chans i matchen. Men det kom en till! I den 45:e får de på en riktig kanonrökare från yttre straffområdet, som enligt vissa förståsigpåare skulle ha gått över, men Mickes enhandstippning vittnar om att det finns fog för att ifrågasätta detta. En riktig TV-räddning blev det ändå.

Den andra halvleken börjar lika trevligt som den första med att Mikael Houlst i den 49:e minuten springer sig fri på högerkanten och passar in till en frisprungen Victor Stenberg, men bollen blev lite för snabb och lång, så Victor hann inte utnyttja denna fina möjlighet. En ännu fetare chans uppdagar sig tre minuter senare, då Petter spelar in till Teo, som fri, mitt framför mål gör en dubbel Tuplov med piruett, utan att nudda bollen. Petter kan dock slutföra anfallet med att skjuta utanför.

I den 59:e minuten är Jens helt fri med målvakten igen och även denna gång försöker han sig på en lobb som James dock lyckas få händerna på. Synnerligen fet chans! Minuten efter har dock Långholmen en hörna, på vilken de skapar sin tredje målchans, då bollen går till en spelare i de bortre regionerna, som tar i för allt han är värd och skjuter över/utanför målramen. En som säkert grämer sig idag är Teo Fagerström som minuten efter hörnan blir helt fri med James i Långholmenmålet, men missar målet!

Men Teo är förlåten, för han gjorde sin i särklass bästa insats i Viggantröjan och slet som ett djur över hela planen, vilket även förlåter honom att han inte heller fick in bollen minuten efter den första missen, då han var millimeter från att få in bollen vid stolpen, men något engelskt ben kom i vägen och det blev bara en hörna. Lika besviken blev nog Jens Eklöf, ytterligare en minut senare, då han fick se sitt skott räddas av James – igen.

Men så, i den 73:e minuten ringer det äntligen bakom James. 3-0 kom och det var Teo som så förtjänstfullt fick äran att trycka in den och bättre belöning för dagens insats kunde han inte få. Även minuten efter har Viggan ytterligare ett läge att förbättra statistiken genom Jens, dock utan att lyckas. 3-0 känns ganska bergsäkert som spelet utvecklat sig under matchen och korparna från Österåkersmatchen syntes inte till. Men då, när man minst anar det så var de där. Närmare bestämt i den 76:e minuten! En straff har uppenbarats av domaren. Och det är hos Viggan också. Även om det vid det här laget finns en del kända engelsmän som bränt straffar, så kändes det här inte helt bra. Och mycket riktigt! 3-1 blev resultatet av denna blåsning och orsaken till denna är i skrivande stund ännu okänd för skribenten.

MarathonNisse, Nils Pasthy, som på söndagen klarat sig runt Stockholm Stad, på en vad vi förstår imponerande tid, hade nyligen släppts ut i manegen och behövde inte mycket tid för att avsevärt förbättra Viggans odds till seger genom att göra 4-1, vilket kanske i sig inte var så märkligt. Märkligare var då tillvägagångssättet och Nisse berättar själv ungefär så här: ”Jag kom strax utanför straffområdet och drar iväg en rökare som tar på målisen och bollen studsar tillbaks på mig och mitt lår, varvid bollen åter ändrar riktning och i en hög båge far den mot och in i målet. Ja, ungefär så var det”, avslutar Nisse stolt.

I den 82:a finns även Max Stjernfelt på planen och denne driver fram på vänsterkanten ända ner mot kortlinjen och skickar in en perfekt passning till Teo, som försatt sig i ett perfekt läge, men skjuter utanför, vilket ytterligare kunde ha förgyllt en annars så bra dag för Teo. Alla var vid det här laget ganska säkra på att Viggan skulle ta hem segern, men det dröjde ända tills den 42:a minuten innan någon vågade avbilda resultattavlan denna gång.

Mycket har pratats om alla goda viljor framåt, men det var dagens kollektiva insats, som ånyo gav utdelning, vilket också åskådliggörs i målskyttet. Backlinjen var liksom mot Kungsängen formidabel, där det var extra kul att Kevin fick näta som back. ”Kevin som mittback är en målvaktsdröm” erfar skribenten från välinitierat håll, något som det måste instämmas i även från andra håll. Resit, som dessvärre nu är avstängd nästa match, har gått från klarhet till klarhet och de uppspel och frisparkar som levereras från hans fot är guld värda.

Tom Gyldorffs snabbhet är ännu inte överträffad i division 4 och hans raider in i motståndarland saknar ofta motstycke om bara alla hinner med. David Källman liksom Göran Dahlgren har vuxit så det knakat under våren och verkar nu stå i full blom. De var imponerande i lördags, men gårdagens insats tar nog priset ändå. En som inte hamnar i målprotokollet så ofta längre är Mikael Houlst, i sin nya roll som stoppkloss på mittfältet, där han nu istället gör ett hästjobb som kanske inte är lika glamoröst som tidigare, men ack så värdefullt i lagmaskinen. Man har sett Houlst springa många mil under sina dagar, men gårdagens insats vill man nog sätta som kanske den främsta under hans karriär i Viggan. Det kan inte finnas många som vill möta Houlst på mittfältet, särskilt inte om man är ömfotad.

Låt oss nu bara inte drabbas av hybris efter denna magnifika insats, som gav oss den historiska segern, utan nu gäller att samla nerver och koncentration tills på lördag då Sumpan väntar. Men visst var det skönt att få skriva av sig och leverera det första vinstreferatet sedan 14 augusti 2007 (3-1 borta mot Bollstanäs SK).

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 12 Bild 11 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17