Viggbyholms IK - Sundbybergs IK 2-1 (0-1)
Söndag 8:e juni 2008, kl 14.00 på Hägernäs IP

Efter att ha sett två matcher på raken, som bjudit på underhållning och spänning, där Viggan dessutom uppträtt mycket alert och offensivt, var det inte utan förväntan man anträdde Hägernäs IP denna solstekta dag, där temperaturen var uppe och dallrade kring 30-strecket. Efter att först ha nollat mot Kungsängen för en vecka sedan och därefter på självaste piglördagen (onsdag för de allra yngsta) hyvlat av Långholmen med 4-1, så kunde nu Viggan äntligen få lämna det allra djupaste hålet i tabellen.

Redan på förhand kan man väl avslöja att denna match inte bjöd på det sprudlande spel och underhållning, som de tidigare matcherna gjort, då värmen tog död på det mesta i ansatser till något dylikt. Men efter 10 minuters spel så händer något konstigt, då en till synes dödförklarad boll träffar hörnflaggan. Den vetenskapligt bildade slänger sig då genast efter den tredje upplagan av ”ONDA OMEN” som utkom första gången 1938 på Nordstedts förlag.

På sidan 143 hittar man under rubriken ”Hörnflaggsträff” att, ”boll som rullar utmed sidlinjen i en vinkel som ej får understiga 63 grader, räknat från baslinjen (förlängda mållinjen) har 79 procents möjlighet att passera baslinjen och 19 procents chans att gå ut över sidlinjen. De återstående två procenten antas kunna utgöra en möjlighet för att själva hörnflaggan träffas och bollen åter sätts i spel.” Den till synes dödförklarade bollen utnyttjar 2-procentsregeln och studsar tillbaka in i spelet, varvid en grönklädd högerytter lyckas få liv i bollen igen.

Bollen, som sedemera förorsakar Viggan en hel del problem, därav Omenresonemanget, förpassas slutligen till hörna, på vilken någon i motståndarlaget får en hjässträff på, efter två misslyckade rensningar, så att bollen mer eller mindre far upp i luften, för att därefter anta en dalande elevationsvinkel. Medan samtliga står och studerar detta rymdfenomen, ramlar bollen ner i det bortre krysset, utan att egentligen någon fattat något, vare sig man stod på läktaren eller på planen. 0-1 blev resultatet av denna till synes halvfadäs.

Två minuter senare får Sumpan ytterligare en hörna och det osar katt lång väg. Dessbättre kan Mikael Houlst, medelst hjälp av ett älgkliv, sparka bollen dit solen inte nådde denna dag, vilket också framgår på en av bilderna här under. Samme Houlst är även inblandad sex minuter senare, men då åt andra hållet, sedan Viggan presterat ett bra anfall där Houlst dessvärre levererar bollen utanför stolpen.

Matchen är just nu ganska trist att beskåda men lite händer dock åt bägge hållen, där bl a Micke Johansson i Vigganburen får göra ett redigt ingripande i den 32:a minuten. Minuten efter, nickar Houlst utanför stolpen igen, Sumpans stolpe som tur är. Halvleken håller på att få en riktigt rolig avslutning, sedan Viggan legat på och på efterföljande hörna är Petter Andersson ytterst nära att nicka in bollen i mål. Alla, såg nog fram emot denna pausvila, då värmen och det mindre aptitretande spelet tagit ut sin rätt på samtliga, inklusive åskådarna.

Andra halvlek börjar dock med bättre energi, åtminstone från Viggans sida och redan efter 8 minuters spel kan Petter dra av en riktig rökare som dock går mitt på målvakten. I den 59:e har Jens Eklöf tråcklat sig igenom, men fälls av målvakten och den driftige Petter Andersson får nu en ny chans, då han rakt framför mål drar av ännu en rökare som alla förväntar sig skall gå in i tom bur. Men några grönklädda ben eller andra lekamliga delar lyckas sätta stopp för Petters planer.

Bättre går det dock två minuter senare, i den 61:e, då Jens med en perfekt och stenhård bicycletas skjuter in kvitteringen 1-1. Det kan nog redan nu nämnas, att målet nominerats till ett av de snyggaste på Hägernäs IP sedan 1949. Förspelet hade planerats av Göran Dahlberg, som fått Petter att nicka fram bollen på lagom höjd åt Jens. Upphetsad av denna framgång testar Göran själv ett direktskott en minut senare, men det tas av målvakten. Viggan verkar ha vaknat ordentligt nu, för i den 67:e får man se Nils Pasthy springa sig förbi Sumpanförsvaret, dock lätt fasttejpad vid en back, vilket kraftigt bidrar till att skottet smiter just utanför.

Minuten efter är Nisse åter framme och drar på en riktig rökare, på vilken Sumpanmålisen tvingas göra en TV-räddning i luften, något som såg ganska snyggt ut. Ytterligare två minuter senare är kvicksilvret Nisse, som för dagen verkar ha rymt ur termometern, åter framme och skapar en farlighet. Men den fetaste chansen denna dag, stod nog Jens för, när han i den 75:e, vid straffpunkten, skjuter stenhårt över, något som påverkades av att han i samma ögonblick förlorade kontakten med det underliggande gräset och gled ner i detsamma.

Minuten efter antecknas Nisse för ett extremt förarbete, som även leder till en farlighet dock utan resultat. Däremot har Sumpan, om än tillfälligt, skapat en stor farlighet nere hos Micke Johansson, något han dock klarar ut på egen hand. Kevin Wargh Meehan är ytterst nära att få till ett ledningsmål i den 85:e minuten, sedan Göran Dahlberg lagt en giftig frispark, som skar igenom det mesta i Sumpanförsvaret och fram till Kevin, som nickar strax utanför.

Sen händer det som brukar hända Viggan, fast åt andra hållet. I den 89:e minuten kan trion Jens, Petter och Nisse skapa glädjefnatt på läktaren, sedan Nisse avslutat arbetet med att drämma in 2-1 till Viggan, något som fick produktionen av blodtrycksnedsättande medicin att raka i höjden. Därmed fick Nisse avsluta målskjutandet för andra matchen i rad. En ganska tråkig match, som dock levde upp under andra halvlek, då det såg ut som Sumpan inte riktigt hängde med flåsmässigt, vilket Viggan inte var sena att utnyttja. 2-1 till Viggan måste dock ses som rättvist i värmen.

Då både Kulla snott poäng från Kungsängen (3-3) och Långholmen sänkt Ursvik med 5-0 i helgen så rasslade det till i tabellen igen. Nu blir matchen mot Långholmen på lördag åter en nervrysare, där det gäller att hitta formen igen, då engelsmännen inte är att leka med på sin hemmaplan.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18